Kompot je voće ukuvano u sirupu od vode i šećera ili u
sopstvenom soku.
Priprema s malim dodatkom šećera, pa je zato potrebna
pasterizacija.
Kompot pravim po maminom receptu od svog voća koje imamo u bašti i
vrlo ga je jednostavno pripremiti.
Voće
za kompot ne sme biti prezrelo, većčvrsto i zrelo.
Voće
oprati, iseći na komade, a ukoliko je meko ređati ga direktno u tegle.
Višnjama
ne vadim košticu i od nje ovaj kompot ima specifičan ukus, koji ima samo
Kiršvaser(Kirshwasser)ili čuvena rakija od višnje, koja se inače koristi u
pravljenju čuvene Švarcvald torte.
U
tegle naređati voće i svaku naliti vodom do vrha.
Zatim
tu vodu izručiti u šerpu.
Na
jednu teglu voća staviti 3-4 kašike šećera(ja uvek stavljam samo 3) i staviti
da provri.
Količina
šećera zavisi od slatkoće voća od koga se spravlja kompot, ali i od ukusa.
Zatim
rastvor ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u tegle.
Pasterizacija:
Tegle
zatvoriti i staviti u dublji lonac na čije dno je stavljena krpa, preliti ih
vodom otprilike do poklopca.
Kada
voda proključa, kuvati još 7-10minuta(najviše 15min. ukoliko je tvrđe voće).
Vruće
tegle dobro ušuškati i ostaviti da
prenoće.
Kompot od višanja
Kompot od divljih krušaka
Kompot od dunja
Kompot od šljiva
Kompot od kajsija