субота, 2. март 2019.

Nemesis torta ili Chocolate nemesis

 
Potrebno je:
5 jaja
350gr čokolade za kuvanje od 75% kakaa
225gr maslaca
200gr šećera u prahu

Za posipanje:
dark(gorki)kakao

Postupak pripreme:
Izlomiti čokoladu, a maslac iseći na kockice pa staviti u posudu i otopiti ih na pari.
Od ukupne količine šećera oduzeti 70gr pa ih zajedno sa 100 ml vode I kuvati na laganoj vatri oko 2-3 minuta.
Sirup dodati u otopljenu čokoladu pa dobro izmešati.
Jaja i ostatak šećera (130 g) umutiti mikserom pa dodati otopljenu čokoladu i puter, kratko izmiksati pa izliti u kalup koji je predhodno premazan maslacem i prekriven papirom za pečenje.
Zagrejati rernu na 150°C pa u nju staviti pleh od šporeta u koji ćete staviti kalup ili šerpu s tortom i u njega naliti vruću vodu (tako da doseže do 2/3 kalupa) i peći 50-60 minuta.
Izvaditi tortu iz rerne pa je ohladiti u kalupu.
Preokrenite je na tanjir ili tacnu, skinuti papir za pečenje, posuti gorkim kakaom i poslužiti narezanu na kriške uz malo umućene slatke pavlake.

*Ja sam koristila kalup obima 22 cm, ali je najbolje obima 20cm jer bude malo viša torta, vi možete koristiti bilo koji, ali ne veći od 22 cm jer će vam torta biti preniska.


четвртак, 28. фебруар 2019.

Čoko mousse torta sa malinama ♥️♥️♥️


Za patišpanj potrebno:
4 jaja
100gr.šećera
200gr. margarina
100gr. čokolade za kuvanje
4 kašičice brašna
1 prašak za pecivo
Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju sneg od belanaca. Peći oko 20 min. na 180C.

Sos od malina:
300gr. malina
200gr šećera
1 puding od maline
200ml vode ili soka koji otpuste zaleđene maline
U posudu staviti maline, šećer i 100ml vode ili soka od maline, prokuvajte i kada se šećer otopiu, dodati puding od maline razmućen u 100ml vode ili soka od maline . 
Kuvati dok se ne zgusne.

Za fil potrebno:
500ml. slatke pavlake
200gr. čokolade za kuvanje
1 kašičica šećera
Slatku pavlaku, čokoladu i šećer zagrevati na laganoj vatri mešajući dok ne provri. 
Pečeni patišpanj izbockati viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topao preliti ga toplim filom. 
Fil je redak ali će se stegnuti u frižideru nakon nekoliko sati. 
Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi.