недеља, 29. мај 2011.
Kiflice sa džemom od kajsija
Potrebno je:
1/2kg. brašna
1 šolja (od bele kafe) mlakog mleka
2 šoljice ulja
2 jaja
1 kvasac
Postupak pripreme:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo, koje treba da bude malo gušće nego za palačinke.
Ostaviti ga da "odmara" oko 30min -1h.
Kada testo nadođe dodati još brašna da se dobije meko i glatko testo.
Podeliti ga na četiri jufke i praviti kiflice.
Na svaku kiflici stavljati džem od kajsija i peći ih oko 20min. na 200C.
четвртак, 26. мај 2011.
недеља, 22. мај 2011.
Torteline u sosu od sira
Potrebno je:
250gr. tortelina sa sirom
250ml. neutralne pavlake
4 zdenka sira
3 kašike kisele pavlake
1 kašika seckanog peršuna
Postupak pripreme:
Skuvati torteline a u međuvremenu pripremiti preliv.
Na laganoj vatri zagrejati neutralnu pavlaku, dodati sir uz stalno mešanje dok se ne otopi.
Pomeriti sa vatre, dodati kiselu pavlaku i lagano promesati.
Preliti preko vrućih tortelina i služiti.
четвртак, 19. мај 2011.
недеља, 15. мај 2011.
Kuvane kiflice
Potrebno je:
1 kvasac
soli po ukusu
prstohvat šećera
6-7 kutlača brašna
2 šolje mlake vode ( čaša od jogurta)
1 šolja ulja
Postupak pripreme:
Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odmara oko 15 min.
Kidati loptice i savijati kiflice.
среда, 11. мај 2011.
Pita sa pečurkama
Potrebno je:
800gr. kora za pitu
800gr. kora za pitu
1 kg. šampinjona
3-4 glavice crnog luka
4-5 jaja
1 pavlaka
1/2l mleka
so, biber, vegeta
Postupak pripreme:
Dinstati šampinjone i crni luk, po ukusu dodati so, biber i vegetu.
Kada su pečurke dinstane ređati po dve kore pa pečurke i sve tako dok se materijal ne utroši.
Pitu iseći na kocke, staviti da se malo zapeče, zatim je izvaditi i preliti vrelim uljem (oko 50gr).
Pred kraj pečenja pitu izvaditi i preliti već umućenom royal masom (umućena jaja, mleko i pavlaka).
Vratiti i zapeći još 10-15min.
недеља, 8. мај 2011.
Čokoladni kolač za 5 minuta
Potrebno je:
1 jaje
3 kašike šećera
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
4 ravne kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašike kakaa
1 štangla mlečne čokolade
Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti, sipati u veću šolju za kafu ili čaj i staviti u mikrotalasnu pećnicu da se peče 2`50" na 600W.
Ispečen kolač ostaviti par trenutaka da se ohladi da bi se lakše izvadio iz šolje.
Ukrasiti ga umućenom slatkom pavlakom.
1 jaje
3 kašike šećera
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
4 ravne kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašike kakaa
1 štangla mlečne čokolade
Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti, sipati u veću šolju za kafu ili čaj i staviti u mikrotalasnu pećnicu da se peče 2`50" na 600W.
Ispečen kolač ostaviti par trenutaka da se ohladi da bi se lakše izvadio iz šolje.
Ukrasiti ga umućenom slatkom pavlakom.
субота, 7. мај 2011.
петак, 6. мај 2011.
Krempite
Za testo potrebno:
6 žumanaca
1 celo jaje
6 kašika šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Sve sastojke sjediniti i peći u plehu (dimenzija45x38cm)15min. na 200C.
Za fil potrebno:
6 belanaca
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
700ml. vode
200gr. šećera
Puding razmutiti sa malo vode.
Vodu i šećer staviti da provri a zatim dodati razmućeni puding.
U posebnom sudu umutiti čvrst šne od belanaca i sjediniti ga sa vrućim kremom .
Fil, odmah sipati na pečenu koru, preko nje staviti drugi deo kore i posuti prah šećerom.
уторак, 3. мај 2011.
Slana torta sa viršlama
Potrebno je:
6 jaja
1 šoljica (za kafu )ulja
1 časa jogurta
2 čase brašna
1 parašak za pecivo
200 gr. izrendanog sira
200 gr.izrendanog kačkavalja
1 (veće)pakovanje viršli
Postupak pripreme:
Umutiti 2 cela jaja sa 1 šoljicom ulja, 1 časom jogurta i 2 čaše brašna.
Dodati kesicu praška za pecivo.
Masu izručite u podmazan pleh (dimenzije 10x30cm) a potom u nju uronite dva reda viršli.
Posebno umutit 4 jaja i u njih izrendati sir i kačkavalj.
Smesu prelijemo preko viršli.Peći 30 min. na 200C.
Ukoliko imate veći pleh, povećajte količinu sastojka.
понедељак, 2. мај 2011.
Puding torta
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike prezli
2 kašike brašna
5 kašika mlevenih oraha
Jaja umutiti sa šećerom i u umućenu masu dodati prezle, brašno i orahe i lagano varjačom sjediniti.
Masu peći oko 20min. na 200C u kalupu prečnika 28cm, jer kora mora biti tanka.
I fil:
6 žumanaca
1/2l mleka
4 kašike brašna
6 kašika šećera
1 vanil šećer
Sve sjediniti i kuvati krem uz stalno mešanje.
Umesto ovog može se skuvati krem od pudinga od vanile i to na sledeći način:
u 350gr. mleka dodati 5 kašika šećera i kada provri dodati razmućen puding od vanile i 1 kašika gustina.
Kada se krem ohladi dodati 75gr. putera.
II fil:
Na isti način skuvati i puding og čokolade i jagode a kada se prohlade u svaki od njih dodati po 75gr. putera.
Na koru filovati prvo žuti krem, zatim braon pa roze a tortu ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.
Pirotska kisela banica
Potrebno je:
700-800 gr. brašna
700-800 gr. brašna
kocka
svežeg kvasca
1 supena kašika
masti za testo (može i ulje)
200 gr. kravljeg sira
Postupak pripreme:
Zamesiti testo od brašna, kvasca i mlake vode tako da se testo odvaja od zidova posude.
Ostaviti testo na toplom mestu i čekati da naraste (oko 30-35 minuta).
Blago izručiti testo na brašnom posutu površinu, razmesiti i podeliti na 6-7 jufki.
Svaku jufkicu razvući oklagijom na veličinu tepsije u kojoj će se peći, stavljati u tepsiju, preko nje staviti istopljenu mast ili ulje i izmrviti sir.
Na zadnju se ne stavlja ništa a testo se nožem iseče na veće kocke i ostavi da jos malo naraste.
Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220C oko 45-50 min.
Trouglovi sa sirom i zeljem
Potrebno je:
1/2kg. kora
4 jaja
šoljica jogurta
300gr. sira
pola šoljice ulja
zelje
Postipak pripreme:
Umutiti smesu od jaja i sira i njome filovati kore i to na sledeći način.
Koru saviti na pola, pa opet na pola, naneti fil pa preko posuti seckanim zeljem.
Savijati je naizmenicno u trougao celom dužinom, pa ređati u pleh.
Trouglove premazati sa malo smese za fil i peći 20-30min na 200C.
недеља, 1. мај 2011.
Пријавите се на:
Постови (Atom)