уторак, 29. март 2016.

Taljatele trikolori sa sirom i pavlakom

Pre nekoliko meseci pravila sam domaće raviole i tom prilikom sam od viška testa napravila taljatele.
Dugo nisam pravila testeninu sa sirom, pa je ovo bila idealna prilika.
 
Skuvati taljatele u dosta slane vode i procediti. 
U drugi sud staviti 3 kašike ulja, krišku sira i 1 kašike pavlake.
Kada sir počne da se topi skloniti i toplo poslužiti.



петак, 25. март 2016.

Heljdopita sa koprivom i sremušem

Potrebno je:
1/2kg. heljdinih kora za pitu
4 jaja
šolja jogurta
300gr. sira
pola šoljice ulja
1 kesica praška za pecivo
300gr. mladih listova koprive
½ veze seremuša(divlji beli luk)

Postupak pripreme:
U ključalu vodu staviti koprivu, kvati je 3-4 minuta, ocediti i sitno iseckati.
Umutiti smesu od jaja, sira i jogurta, dodati ulje, prašak za pecivo i dosoliti ukoliko sir nije dovoljno slan.
Dodati koprivui i naseckani sremuš pa njome filovati kore.
Prvu koru poprskati sa malo ulja staviti preko nje drugu koru, premazati filom, zatim staviti treću koru pa opet premazati filom.
Koru uviti u rolnu a postupak ponoviti sa ostalim korama.
Svaki rolnu premazati žumancem i peći 30min. na 200C.






уторак, 22. март 2016.

Mladenčići

Danas je pravoslavni praznik poznat u narodu kao Mladenci i njega proslavljaju mladi bračni parovi u prvoj godini braka.
Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.
Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. 
Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.
Mladenci uvek padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.




петак, 18. март 2016.

Pivomisu ili tiramisu sa crnim pivom

Slično kao tiramisu, ali uz dodatak crnog piva.
Umesto u kafu, piškote za tiramisu umakala sam u crno pivo i dobila mirisni, vrlo ukusan desert.
Potrebno je:
4 žumanca
120gr šećera u prahu
500gr. švapskog, neslanog sira
250ml. slatke pavlake
40ml. brendija
15gr. želatina (kesica ipo)
250gr. piškota
3dl crnog piva
kakao ili čokolada u prahu

Postupak pripreme:
Žumanca i šećer umutiti mikserom i kuvati na pari.
Da bi se šećer otopio postepeno dodavati brendi,  dok se masa ne zgusne i šećer ne otopi.
Kada je gotovo skloniti sa vatre i odmah istopiti želatin sa 6 kašika hladne vode, zatim dodati u vruć fil i sjediniti.
Ostaviti da se ohladi.
Švapski sir pomešati sa ohlađenim filom.
Umutiti slatku pavlaku pa sjediniti sa predhodnom masom (izmešati mikserom ali ne najvećom brzinom).
Piškote umakati u pivo i ređati ih u malo dublju posudu (širina 20cm, dužina 28cm, dubina 10cm).
Slagati red horizontalno postavljenih piškota, pa fil, pa malo kakao praha, pa red vertikalno postavljenih piškota, pa fil i preko njega kakao prah.


понедељак, 14. март 2016.

„Baba“ ganuš

Ovo istočnjačko jelo jednostavno je i relativno brzo za pripremu i veoma je ukusno.
„Baba“ ganuš se jede hladan, može se koristiti kao namaz za sendviče, ili samo kao namaz.
Potrebno je:
1 manji patlidžan
2-3 manja čena belog luka
1 kašika tahini paste,
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica limunovog soka
peršunov i celerov list
so i biber

Postupak pripreme:
Patlidžan ispeći i oljuštiti.
Patlidžan bi trebalo ostaviti da se ocedi, ali ja to nisam radila, jer mislim da bi bio suvlji i da bih morala dodati više ulja.
Ubaciti ga u blender, dodati sve ostale sastojke i dobro izmiksati da bude kremaste teksture.
Poslužiti uz prepečen hleb ili bilo koji drugi hrono hleb i li lepinjice.

Namaz može da se pripremi najviše 1 dan ranije.
Preostala količina može da se čuva u frižideru, u teglici, najviše 2 dana.


субота, 5. март 2016.

Pita od pomorandži ili Portokalopita

Čuvena grčka pita iliti baklava od pomorandže koja je vrlo ukusno i lako se pravi a pritom je voćna, sočna, jednom rečju fantastičnog ukusa.

Potrebno je:
1 pakovanje tankih kora za baklava
4 jaja
1 čaša kiselog mleka
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
2 kesice vanilin šećera
2 veće pomorandže(sitno rendana kora)
Umutiti mikserom  jaja, šećer i vanilin šećera, zatim dodati ulje, kiselo mleko, sitno rendanu koru dve veće pomorandže i prašak za pecivo.
U pleh, ređati  kore za pitu, jednu po jednu,  kao "plise" , harmoniku ili lepezu.
Kašikom preliti složene kore pripremljenom smesom od jaja.
U nabore kora  kašikom po malo ubacivati smesu, zatim dobro protresti pleh kako bi se fil što ravnomernije rasporedio.
Zagrejte rernu na 200C, a za to vreme će i kore dobro upiti nadev, a zatim peći oko 30 min.
Pečenu pitu ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti šećerni sirup za preliv.

Šećerni sirup:
3 čaše šećera
3 čaše vode
1 čaša ceđenog soka od pomorandži
Ušpinovati šećera sa vodom i čašom ceđenog soka od pomorandži.
Ostaviti sirup da se hladi 5 minuta.
Ohlađenu pitu izbosti viljuškom, pa preliti vrućim sirupom.
Pre služenja, pitu dobro rashladiti.
Pitu možete poslužiti  sladoledom od vanile.


Sugestuja:

  • Možete koristiti restlove od kora, koje ne pijaci možete naći za 30-40dinara.
  • Kao meru koristite čašu od kiselog mleka
  • Možete koristiti jogurt, kiselu pavlaku ili kiselo mleko.