Čuvena
grčka pita iliti baklava od pomorandže koja je vrlo ukusno i lako se pravi a
pritom je voćna, sočna, jednom rečju fantastičnog ukusa.
1
pakovanje tankih kora za baklava
4
jaja
1
čaša kiselog mleka
1
čaša šećera
1
čaša ulja
1
prašak za pecivo
2
kesice vanilin šećera
2
veće pomorandže(sitno rendana kora)
Umutiti
mikserom jaja, šećer i vanilin šećera, zatim
dodati ulje, kiselo mleko, sitno rendanu koru dve veće pomorandže i prašak za
pecivo.
U
pleh, ređati kore za pitu, jednu po
jednu, kao "plise" , harmoniku ili lepezu.
Kašikom
preliti složene kore pripremljenom smesom od jaja.
U
nabore kora kašikom po malo ubacivati smesu, zatim dobro protresti pleh kako bi se fil što
ravnomernije rasporedio.
Zagrejte
rernu na 200C, a za to vreme će i kore dobro upiti nadev, a zatim peći oko 30 min.
Pečenu
pitu ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti šećerni sirup za preliv.
Šećerni
sirup:
3
čaše šećera
3
čaše vode
1
čaša ceđenog soka od pomorandži
Ušpinovati
šećera sa vodom i čašom ceđenog soka od pomorandži.
Ostaviti
sirup da se hladi 5 minuta.
Ohlađenu
pitu izbosti viljuškom, pa preliti vrućim sirupom.
Pre
služenja, pitu dobro rashladiti.
Pitu
možete poslužiti sladoledom od vanile.
Sugestuja:
- Možete koristiti restlove od kora, koje ne pijaci možete naći za 30-40dinara.
- Kao meru koristite čašu od kiselog mleka
- Možete koristiti jogurt, kiselu pavlaku ili kiselo mleko.