среда, 28. јануар 2015.
субота, 24. јануар 2015.
Posne pite, torte i rolati
Nekada su se na našoj posnoj
trpezi nalazila samo tradiconalna jela.
Danas se pored
tradicije, trudimo da na stolu bude i nešto novo...pogledajte i obavezno probajte posne pite, slane torte i rolate!
Krompiruša
Potrebno je:
1/2kg. kora za pitu
600gr. krompira
2 glavica crnog luka
domaća vegeta
so, biber, ulje
Postupak pripreme:
Na malo ulja propržiti crni luk, zatim, dodati izrendani krompir,
posoliti, pobiberiti i dodati začin po ukusu.
Doliti malo vode i dinstati oko 10 minuta.
Prvu koru samo malo nauljiti a fil ređati na drugu i treću koru, pa uviti.
Postupak ponavljati dok se materijal ne utroši.
Uvijene kore poređati u pleh i premazati mešavinom tople vode i ulja, peći na 200C, 30min.
Kada se pita ispeče, ohladiti je i iseći na parčad.
Posna proja sa prazilukom
Potrebno je:
500gr. kukuruznog brašna
150gr. praziluka (ili mladog crnog luka)
6dl kisele vode
150ml ulja
so
prašak za pecivo
Sitno iseckajte praziluk, malo ga posolite i propržite ga
na 50ml ulja.
U brašno promešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli
sipajte kiselu vodu i dobro promešajte.
Dodati praziluk i dobro sjediniti.
Smesu izliti u
kalupe za mafine i peći u zagrejanoj rerni na 200C, 20-30 min.
Posna slana torta
Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu
1 pakovanje kora za rozen tortu
1/2 margarina
150gr. ajvara
150gr. posnog dimljenog kačkavalja ili tofu sira
300gr.šampinjona
4-5 kašika
spanaća
6 kašika
gustina
Postupak pripreme:
Skuvati 1/2l vode sa 6 kašika gustina i malo soli.
Kada se prohladi umutiti 1/2 margarina i podeliti na
tri dela.
U prvi deo dodati 150gr. ajvara, u drugi deo dodati
150gr. rendanog kačkavalja
i u treći deo dodati 300gr. šampinjona.
Posebno skuvati 4-5 kašika spanaća i pomešati sa malo brašna.
Ređati
na sl. način:
Kora - I fil, kora - II fil, kora - III fil - spanać, kora - III fil , kora - II fil,
kora - I fil.
Posna torta od spanaća
Za
3 kore Vam je potrebno:
23
kašike brašna
200
gr barenog spanaća
1
dl ulja
1
dl kisele vode
1
dl piva
1
kesica praška za pecivo
so
200gr. posnog majoneza
150gr. barenog pirinča
100gr. margarina
4 kisela krastavčića
2 kašike senfa
50gr. pečenog susama (za dekoraciju torte)
biber, so , peršun
Kora:
U posudu za mešenje sipajte 20
kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo.
Dodajte ulje, kiselu vodu i pivo pa
umesite testo.
Zatim dodajte sitno seckan bareni
spanać i so po ukusu pa još malo mesite testo.
Testo podelite na 3 jednaka dela.
Pecite kore u papirom za pečenje
obloženom četvrtastom plehu.
Gotove kore ostavite da se malo
prohlade pa ih filujte sledećim filom.
Fil:
Margarin penasto umutite pa mu
dodajte majonez, senf, dobro oceđen bareni pirinač, seckan peršun i seckane
krastavčiće, začinite po ukusu i sve još malo mutite da se sjedini.
Filujte svaku koru , a odozgo
pospite pečeni susam.
Posni rolat sa ajvarom
Za koru je potrebno :
8 kašika brašna
2dl kisele vode
4 kašike ajvara
1 kašičica praška za pecivo
so
biber
Sve sastojke sjediniti i izmutiti pa sipati u pleh
obložen papirom za pečenje (32x24 cm su dimenzije mog pleha).
Gotovu koru uviti u vlažnu krpu, ostaviti da se
prohladi pa filovati sledećim filom.
Za fil je potrebno :
300gr. pečuraka
1 manji praziluk
70gr. barenog pirinča
3 kisela krastavčića
3 manje kuvane šargarepe
3 kašike posnog majoneza
2 kašike rendanog posnog kačkavalja
1-2 kašike domaće vegete
Pečurke i praziluk sitno iseckati, začiniti po ukusu pa prodinstati na ulju.
Kad je gotovo ostaviti da se malo prohladi pa dobro ocediti od viška tečnosti.
U oceđene pečurke dodati seckane krastavčiće, seckanu kuvanu šargarepu, bareni pirinač,
kačkavalj, majonez i dobro promešati.
Ako je potrebno dodatno začiniti po ukusu.
Filovati
prohlađenu koru, uviti
je u rolat i staviti u frižider
da se stegne.
Dekorisati po želji
i seći na
parčad.
Posna pita sa kupusom
Potrebno je:
1/2kg. kora za pitu
600gr. seckanog kiselog
kupusa(ja koristim ribanac)
ulje po potrebi
lovorov list
biber
Postupak pripreme:
Kupus dinstati na ulju uz povremeno dolivanje vode.
U toku dinstanja
dodati 2 lista lovora i malo bibera.
Kada kupus bude mekan, skloniti sa
šporeta i ostaviti da se ohladi.
Prvu koru samo malo nauljiti a fil
ređati na drugu i treću koru, pa uviti.
Postupak ponoviti i sa ostalim
korama i kupusom.
Pitu
staviti u podmazani pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200C, 30minuta
понедељак, 19. јануар 2015.
Predlog za posne salate
Ovim postom započinjem predloge za pripremu posnih salata, pita i svega što se nalazi na mojoj slavskoj posnoj trpezi.
Kolače sam već predstavila , a sada uživajte u slanim đakonijama!
Post počinjem salatom, koju sam prvi put probala na letovanju u Turskoj...
Salatu možete
koristiti i kao namaz tj. paštetu.
Kolače sam već predstavila , a sada uživajte u slanim đakonijama!
Post počinjem salatom, koju sam prvi put probala na letovanju u Turskoj...
Ljuta salata
od zelene boranije
Potrebno je:
700gr.
zaleđene zelene boranije (olovka)
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašika domaće vegete
oko ½ glavice sitno
seckanog belog luka (što više luka, to će salata biti
ukusnija)
malo ljute tucane paprike
Postupak pripreme:
U šerpu sipati maslinovo ulje i propržiti kratko 2-3min. beli
luk, koliko samo da zamiriše.
Ubaciti boraniju, domaću vegetu(umesto nje
treba posoliti) i dodati, po ukusu, malo tucane
ljute paprike.
Poklopite i ostavite da se dinsta nekih 15-20 minuta.
Ovako propremljenu borniju servirati toplu ili hladnu, kao salatu
ili kao prilog
Servirajte kao prilog ili salatu u
hladnom ili toplom izdanju.
Posna salata sa
azuki pasuljem
Potrebno je:
150gr. azuki
pasulja
450gr. kukuruza
šećerca
2 glacice crvenog
luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1/2 praziluka
so
sirće
ulje
veza peršunovog lista
Postupak pripreme:
Azuki pasulj, veče
pre kuvanja potopiti da nabubri, pa ga sutradan skuvati.
Kukuruz, takože,
skuvati..
Dodati na štapiće
iseckanu papriku, na rebarca iseckan luk i sitno iseckan praziluk.
Začiniti i služiti
kao posno predjelo.
Posna salata sa pečenim paprikama
Potrebno je:
12
pečenih paprika
1
konzerva tunjevine
200gr.
dimljenog posnog kačkavalja ili tofu sira
2-3
kisela krastavčića
2-3
kuvane šargarepe
1
kašičica senfa
300gr.
posnog majoneza
so
, biber
Postupak pripreme:
Pečenu
papriku očistiti i iseći na žilijen, takođe, kačkavalj, krastavčiće i šargarepu.
Dodati
senf, majonez, biber i posiliti po ukusu.
Sve
sastojke sjediniti i služiti.
Ljuta šargarepa
Potrebno je:
1kg. karotne
šargarepe
350gr. vinskog
sirćeta
100gr. seckanog
belog luka
125gr. ljute
papričice seckane na kolutiće(može i manje)
200gr. ulja
1 kašičica soli
seckan peršun
Postupak pripreme:
Skuvati šargarepu,
iseći je na kolutove, staviti u šerpu, dodati sitno seckani beli luk pa preliti
sirćetom.
U ulju ispržiti
papriku, sjediniti je sa šargarepom I
dodati sitno seckan person.
Ređati u tegle i
sutradan zatvoriti.
Služiti kao salatu.
Salata od sardine i
praziluka
Potrebno je:
7 kozervi sardine
1/2kg. praziluka
so, biber
ulje po potrebi
Postupak pripreme:
Praziluk sitno
iseckati, dodati predhodno iznječene sardine I sve dobro sjediniti.
Dodati so, biber i ako treba dodati još malo ulja.
Posna tuna salata
Potrebno je:
3 konzerve tunjevine
500gr. posne testenine(poželjno je da bude sitnija)
10 kiselih krastavčića
1 glavica crvenog luka
2 čena belog
luka
crne ili zelene maslinke po želji
maslinovo ulje
Postupak pripreme:
Tunjevinu ocediti i izgnječiti viljuškom.
Crni i beli luk sitno iseckati pa
sjediniti sa ribom.
Dodati masline i krastavčiće
iseckane na kockice.
Testeninu skuvati i pomešati sa
pripremljenom tunjevinom.
Salatu preliti uljem i poslužiti.
среда, 14. јануар 2015.
Marcipan kuglice
Potrebno je:
150gr. marcipan
oko
20 sušenih brusnica
umesto
brusnice možete koristiti i neko drugo suvo voće, po želji, ja sam stavljala
kandirane trešnje
100ml. rum
oko 20 jatki oraha
200gr. čokolade za kuvanje
2 kašike ulje
Postupak pripreme:
Suve brusnice potopiti u rum oko 2 sata, a zatim ih ocediti.
Ja
sam koristila kandirane trešnje, koje sam prvo uvila u čistu krpu, da bi se
uklonio višak tešnosti (njih ne potapate u rum).
Smesa od marcipana podeliti na 20 kuglica.
U svaka kuglica staviti po jednu brusnicu i malo je pritisnuti u dlan da dobije okruglu formu.
Odozgo na svaki staviti po jednu jatku oraha i pritisnuti da se
dobro sastavi sa smesom.
Čokoladu otopiti na pari i dodati ulje.
Preliti svaki čokoladom.недеља, 11. јануар 2015.
Grilijaš korpice
Potrebno je:
250gr.
oraha ili lešnika
200gr.
šećera
150gr.
margarina
150gr
+ 400gr. čokolade
100gr.
suvog grožđa
70
papirnih korpica (najmanjih br.1)
Postupak pripreme:
Ušpinovati šećer, dodati orahe i dobro izmešati.
Masu
izvaditi na nauljeni pek papir i ostaviti da se ohladi.
Kada
se masa ohladi samleti je na mašini za mlevenje oraha.
Od
samlevene mase ostavite 50gr. na stranu.
U
šerpu staviti margarin, 150gr. čokolade pa kad se istopi dodati mleveni
grilijaš i suvo grožđe. Ostaviti da se masa ohladi.
Korpice
razdvojiti i polako otopiti čokoladu pa četkicom premazati svaku korpicu.
Korpice
ostaviti da se stegnu.
Napraviti
70 kuglica.
Ponovo
zagrejati čokoladu i premazivati korpice i u još ne stegnutu čokoladu stavljati
kuglicu. Kad se čokolada malo stene svaku korpicu umočiti u ostavljeni
grilijaš.
Kada
se korpice stegnu skinuti papirne korpice.петак, 9. јануар 2015.
Bombice sa bananama i kokosom
Potrebno je:
200
gr. kokosa
2
banane
200
gr. šećera u prahu
200
gr. mlevenog posnog keksa
30
celih pečenih lešnika
Postupak
pripreme:
Banane
ispasirati.
Dodati
šećer u prahu, pa sve dobro izmešati.
Ubaciti
polovinu kokosa i mleveni keks.
Kada
se dobije ujednačena smesa, oblikovati kuglice, u svaku staviti po jedan ceo
lešnik pa ih uvaljati u preostali kokos.
четвртак, 8. јануар 2015.
уторак, 6. јануар 2015.
Narandža kuglice
Potrebno je:
100gr.
margarina
250gr.
mlevenog keksa
150gr.
šećera u prahu
1
veća zaleđena neoguljena narandža
Glazura:
100gr.
čokolade za kuvanje
3
kašike ulja
Postupak
pripreme:
Penasto
umutiti maslac sa šećerom u prahu.
Dodati
sitno izrendanu smrznutu pomorandžu, mleveni keks i napraviti ne previše mekanu smesu.
Praviti
manje kuglice i ostaviti ih da se malo prosuše.
Ako
se umaču u čokoladu, svaku kuglicu ohladiti, umočiti u
čokoladnu
glazuru.
Gotove
stavljajte u papirnate korpice.петак, 2. јануар 2015.
Kuglice od dunja i jabuka
Potrebno je:
1/2kg. voća (pola dunja i pola jabuka)
250gr.
šećera
50gr.
oljuštenog badema
Postupak
pripreme:
Izrendati
du nje i jabuke i dinstati u šerpi sa 250gr. šećera.
Uz
povremeno mešanje dinstati na umerenoj vatri da ne prione za dno.
Kada
je masa ujednačena i dovoljno gusta da ostaje širok trag od varjače, da se vidi
dno, izmaći sa šporeta i ohladiti.
Od
hladne mase praviti kuglice, uvaljati ih u kristal šećer i zabosti u svaku po
jedan badem.
Kolač
je veoma izdašan i može veoma dugo da stoji.
четвртак, 1. јануар 2015.
Šarena oblanda
250gr. šećera
2dl vode
250gr. margarina
2 kašike kakaa
150gr. mlevenih oraha
150gr. mlevenog keksa
2 lista oblandi
džem po izboru (ja sam koristila od drenjina i kajsija)
400gr. posnog četvrtastog keksa ("Zlatni pek" ili "Avala")
Na jednu oblandu preko
džema staviti keks.
Prokuvati šećer sa vodom 5 minuta, dodati iseckan margarin,
orahe, kakao i keks.
Ovu masu sipati preko keksa.
Preko mase staviti keks.
Preko keksa drugu oblandu tako da džem ide na keks.
Preko oblande staviti nešto
teško.
Seći sutradan.
Пријавите се на:
Постови (Atom)