понедељак, 21. октобар 2013.
понедељак, 14. октобар 2013.
Slatko od drenjina
Ne kaže se badava „zdrav ko dren“...
Prema predanju, osim hrasta i tise, treće „magično“ drvo naših predaka bio je dren (Cornus mas).
Drenjne, inače sazrevaju od jula do sredine oktobra što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine.
Obiluju vitaminom C (čak dvostruko više od pomorandže), taninima i pektinom, a sadrže i glioksalnu i organske kiseline, šećer i sluz.
Tanini i pektini povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva, pa su drenjne odličan lek protiv proliva i drugih oboljenja organa za varenje.
Od plodova ali i od kore drena pripremaju se čajevi i drugi lekoviti preparati za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijareje, šećerne bolesti i za zaceljivanje rana.
Slatko, kompot,džem i sok od zrelih drenjina, lekoviti su gotovo koliko i presni plodovi.
Drenjne se svrstavaju i u bezglutensku hranu, a zanimljivo je da se u mediteranskim zemljama nedozreli plodovi konzervišu u slanoj vodi kao masline. U planinskim krajevima Srbije i Bosne priprema se i aromatična rakija „drenovača“ prepoznatljiva po bledocrvenoj boji.
Prema predanju, osim hrasta i tise, treće „magično“ drvo naših predaka bio je dren (Cornus mas).
Drenjne, inače sazrevaju od jula do sredine oktobra što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine.
Obiluju vitaminom C (čak dvostruko više od pomorandže), taninima i pektinom, a sadrže i glioksalnu i organske kiseline, šećer i sluz.
Tanini i pektini povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva, pa su drenjne odličan lek protiv proliva i drugih oboljenja organa za varenje.
Od plodova ali i od kore drena pripremaju se čajevi i drugi lekoviti preparati za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijareje, šećerne bolesti i za zaceljivanje rana.
Slatko, kompot,džem i sok od zrelih drenjina, lekoviti su gotovo koliko i presni plodovi.
Drenjne se svrstavaju i u bezglutensku hranu, a zanimljivo je da se u mediteranskim zemljama nedozreli plodovi konzervišu u slanoj vodi kao masline. U planinskim krajevima Srbije i Bosne priprema se i aromatična rakija „drenovača“ prepoznatljiva po bledocrvenoj boji.
Potrebno je:
250gr. zrelih i čvrstih drenjina
250gr. šećera
250gr. šećera
voda
Postupak pripreme:
Zrele,
čvrste drenjine oprati i očistiti od peteljki.
Debljim delom drvene čačkalice
ili odgovarajućim štapićem kroz otvor kod peteljke istisnuti i povaditi
koštice(ja to nisam radila).
Šećer stavit u posudu u kojoj će se kuvati slatko i preliti
ga vodom da ogrezne, pa kad prokuva smanjiti temperaturu na
minimum, ubaciti drenjine u sirup i kuvati na sasvim tihom ključu 15-20 min.
To
je sasvim dovoljno, jer će se slatko tokom hlađenja još zgusnuti.
Skuvano slatko pokriti mokrom kuhinjskom krpom i ostaviti preko noći da se ohladi a zatim ga sipati u tegle.
петак, 11. октобар 2013.
Džem od ljutih papričica
20 kom ljutih papričica
100gr. šećera
5 kom svežih šljiva
5 čena belog luka
5 kom svežih šljiva
5 čena belog luka
čaša kuvanog paradajza (može i onaj kupovni)
so
biber
kašika belog luka u prahu
2 kašike ulja
Prvo iseckati ljute paprčice na što sitnije kockice, ali ih prethodno očistiti od semenki i žilica, da džemić ne bude previše ljut.
biber
kašika belog luka u prahu
2 kašike ulja
Prvo iseckati ljute paprčice na što sitnije kockice, ali ih prethodno očistiti od semenki i žilica, da džemić ne bude previše ljut.
Iseckati i beli luk, a šljive ostaviti u komadu (izvaditi
samo koščicu).
U dublju šerpu, staviti šećer i preliti ga sa malo vode i pustiti da se blago karamilizuje, zatim dodati papričice i ulje, naliti sa malo vode, poklopiti i ostaviti da se blago krčka.
U dublju šerpu, staviti šećer i preliti ga sa malo vode i pustiti da se blago karamilizuje, zatim dodati papričice i ulje, naliti sa malo vode, poklopiti i ostaviti da se blago krčka.
Posle pet min. dodati sve ostale sastojke i ostaviti da se
kuva poklopljeno. Povremeno mešati i dodavati po malo vode da ne zagori.
Kada bude gustine džema, skloniti sa ringle i vruće sipati
u teglu.
Ovo je količina za jednu teglu.
среда, 9. октобар 2013.
Slatko od ljutih fafarona
Potrebno je:
200gr. fafarona
250gr. crvenih paprika
1 veze peršuna
5 čena belog luka
1/2 kg. šećera
125gr. jabukovog sirćeta
Postupak pripreme:
Papriku oprati i
ispeći u rerni, oljuštiti i ostaviti da se ocedi
preko noći.
U veliku šerpu sipati šećer preliti sirćetom, pa ga ušpinovati.
Gotovo je kada dobije staklast izgled i kad fino kaplje
sa varjače.
Papriku iseći na
kockice, fafarone odvojiti od peteljki i iseći na kolutiće.
Beli luk oljuštiti i iseckati sitno, najbolje seckom.
U šećer dodati
papričice, papriku i beli luk, uz povremeno mešanje, treba da se krčka na
umerenoj vatri oko 30min.
Treba da dobije staklast izgled, tada je gotovo.
Pred kraj se doda predhodno sitno iseckan peršun.
Krpu pokvasiti vodom, iscdedi i stavi preko šerpe da stoji
celu noć.
Sutradan se slatko sipa u tegle.
четвртак, 3. октобар 2013.
Ljuti krastavčići ili ljute bombonice
Potrebno je:
5 kg krastavčića(moraju biti
ravni i malo deblji)
5l vode
150gr.soli
75gr.šećera
100gr. esencije
Sve sastojke sjediniti,
staviti na šporet da provri.
Smesu dobro ohladiti i njome
nalivati krastavčiće.
Postupak pripreme:
Krastavčiće dobro oprati i
odseći im oba kraja.
Čvrsto ih držati da se ne bi
slomili, lagano ih dubiti prvo sa jedne a zatim i sa druge strane.
Odabrati odgovarajuće
fafarone i ubaciti ih u krastavac.
Ukoliko je fafarona kratka
sa druge strane ubaciti još jednu i odseći im peteljku.
Krastavčiće iseći na malo
deblje kolutiće i slagati u tegle.
Preliti hladnom smesom ,
dobro zatvoriti i pasterizovati.
Svaka tegla se pre
pasterizacije proverava, tako što se okrene naopačke i ukoliko ne curi stavlja
se na pastrizaciju.
Na dno dubljeg lonca
staviti krpu, naliti hladnom
vodom(odprilike do poklopca) i staviti tegle.
Pasterizacija se vrši na
temperaturi od 80-85C i traje 15min.
Nakon toga tele izvaditi, uviti
u čist stoljnjak ili ćebe i ostaviti da se lagano hladi do sutradan.
Пријавите се на:
Постови (Atom)