Oblande koje su moje ukućane i mene oborile s nogu…..ukus
je fantastičan, od sveg srca ih preporučujem!!!
Potrebni sastojci:
2
lista male oblande ili 1 list velike oblande
300gr. šećera
4
kašike meda
250gr. margarina
200gr.
mlevenog posnog keksa
200gr. krupno seckanih oraha
Postupak
pripreme:
Rastopiti šećer i napraviti karamel.
Dodavati redom sastojke.
Kada je masa ujednačena, staviti je
izmedju dve oblande.
Ostaviti da se stegne jedan dan.
Ostaviti da se stegne jedan dan.
Sastojke dodavati redom, baš onako kako su navedeni u sastojcima.
Kada se šečer karamelizuje, stavlja se med,
maslac/margarin, meša se sve vreme, pa kad se on istopi, ubacuju se keks i
orasi(šerpa treba da je veća zbog lakšeg mešanja).
Masu izliti preko oblande i odmah ravnomerno razmazivati (ne
treba čekati previše sa prebacivanjem gornjeg lista oblande, jer onda može da
se ne zalepi dobro).
Karamel može da curi kako se steže, ali se lepo ponasa kad
se prohladi i sve vreme se vraća ravnim debljim nožem unutar oblandi.
Tek kad se fil stegne oblandu pritisnuti nekim težim predmetom.
Tek kad se fil stegne oblandu pritisnuti nekim težim predmetom.
Nisam još naišla na postan recept ya ovo.Hvala Neno.Jako lepo uradjeno
ОдговориИзбришиMi smo se Zargonski receno "navukli" na ovaj kolac........stvarno je sjajnog ukusa.
ОдговориИзбришиMoram priznati da sam bila skepticna/jer sam davno bacila, ali je bila mrsna varijanta/....samo se treba drzati onoga sto je napisano.
Veliki pozdrav!!!!
super stvar probao sam dodati 150gr. mljevenih smokava jos bolje
ОдговориИзбришиZanimljivo...drago mi je da Vam se dopalo :)
Избришиprvi put pravim nisam sigurna da je dobro ispalo
ОдговориИзбришиnema razloga da ne ispadne dobro....samo se držite mera i postupka pravljenja
ИзбришиOvo je oblanda moje mladosti, nisam nigde zapisala ali se secam kao dete da je moja pokojna majka kuvala za Sv.Nikolu posnu a za Bozic i Vaskrs na mleku.Ja i ostale moje sestre i brat se mnogo radovali ovim praznicima, zato sto se u selo retko spremale oblande.
ОдговориИзбришиPravila sam, recept je odlican, ispao hrh, ukus izgled sve je idealno, samo sam dodala smokve seckane i lesnik.
ОдговориИзбриши