недеља, 31. јул 2011.
среда, 27. јул 2011.
Starinska rum torta
Potrebno je za I koru:
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
Jaja umutiti sa šećerom i kada je dobro umućeno dodati brašno.
Peći na 180C 15-20min.
Ispečene kore ostaviti da se ohlade i preseći na dva dela, anjihova debljina treba da bude 1.5cm.
Potrebno je za II koru:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
Jaja umutiti sa šećerom i kada je dobro umućeno dodati brašno.
Pola mase sipati u pleh (okrugao ili četvrtast) i peći na 180C 10-15min.
U drugu polovinu testa dodati ekstrat od maline, sipati u pleh i peći isto kao i žuti deo testa.
Kore, kada se ohlade, iseći na kockice.
Fil:
250gr. šećera
250gr. vode
2 kašike džema od kajsija
ekstrat ruma
Šećer i vodu ušpinovati ređe nego za slatko, zatim dodati džem od kajsije i ekstrat ruma.
Kada se fil prohladi, preliti ga preko već pripremljenih kockica patišpanja ilagano mešajući dobro sjediniti.
Postupak filovanja:
na prvu koru nanesemo džem od kajsija, preko toga fil od kockica patišpanja i preko toga drugu koru.
Tortu pritisnite težim predmetom da prenoći, a zatim je premažite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.
уторак, 26. јул 2011.
Varivo od boba i mlevenog mesa
Sezona boba je kratka, pa požurite iskoristiti sve blagodati ove biljke prepune minerala!
Siromašan je kalorijama, a bogat belančevinama, gvožđem i vitaminima iz grupe B. Ukus podseća na grašak.
Jede se i kao prilog mesu, posebno piletini, a ukusan je i kao varivo.
Potrebno je:
150gr. mladog boba
300gr. mlevenog mesa
1 šargarepa
1 crvena paprika
1 struk praziluka
so, vegeta, mleveni biber
suva ili sveža mirođija, aleva paprika
300gr. mlevenog mesa
1 šargarepa
1 crvena paprika
1 struk praziluka
so, vegeta, mleveni biber
suva ili sveža mirođija, aleva paprika
Priprema:
Na ulju propržiti šargarepu isečenu na kolutove dodati ,zatim, na kolutove iseckani praziluk.
U poseban sud staviti bob i skuvati ga, vodeći računa da se ne raskuvaju zrna.
U sud sa povrćem dodati mleveno meso, naliti sa malo vode i krčkati.
U sud sa povrćem dodati mleveno meso, naliti sa malo vode i krčkati.
Dodati sitno naseckanu papriku. Po potrebi dolivati sa malo vode da se ne bi lepilo, posoliti i dodati mirođiju . Kada je bob skuvan, ocediti ga od vode i dodati u sud sa povrćem.
Pred kraj dodati alevu papriku po želji i vegetu.
понедељак, 25. јул 2011.
четвртак, 21. јул 2011.
Junetina na dižonski način
Potrebno je:
1.2kg juneće krtine
4 glavice luka
3 kašike senfa
2 kašike brašna
2 goveđe kocke za supu
so, biber, peršun, maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- Juneće šnicle, izlupamo, posolimo, pobiberimo premažemo senfom i ostavimo u frižideru 12 sati.
- Svaku šniclu uvaljamo u brašno i propržimo svaku stranu na ulju.
- Polovinu isprženih šnicli poređamo u dublji vatrostalni sud.
- Na njih poređamo crni luk narezan na krugove, posolimo, pobiberimo i pospemo seckanim peršunom.
- Preko toga nanesemo preostale šnicle i pospemo peršunom.
- Sipamo predhodno skuvanu supu, zatvorimo sud folijom i pečemo 90 min. na 180C.
- Prilog ovom jelu je skuvan krompir ispržen na zagrejanjom ulju.
понедељак, 18. јул 2011.
Džem od kajsija
Potrebno je:
3kg. kajsija
1800gr. šećera (600gr. šećera na kilogram voća)
1/2 kesice konzervansa
Postupak pripreme:
Kajsije oprati, prerezati na pola( ne ljuštiti ih ), izvaditi im koštice i staviti ih u veću šerpu.
Preko kajsija sipati šećer i ostaviti ih preko noći da se šećer rastopi(mogu i odmah da se kuvaju).
Kada džem provri kuvati ga 30 minuta, sve vreme mešajući i pred sam kraj dodati mu pola kesice konzervansa.
Staviti par kašika džema na tacnu, pa povući varjačom po sredini da ostane trag od varjače.
Ako se trag održi džem je kuvan.
Sipati topao džem u tegle, zatvoriti, dezinfikovati celofanom,uviti u čist stoljnjak ili ćebe i ostaviti da se lagano hladi do sutra.
3kg. kajsija
1800gr. šećera (600gr. šećera na kilogram voća)
1/2 kesice konzervansa
Postupak pripreme:
Kajsije oprati, prerezati na pola( ne ljuštiti ih ), izvaditi im koštice i staviti ih u veću šerpu.
Preko kajsija sipati šećer i ostaviti ih preko noći da se šećer rastopi(mogu i odmah da se kuvaju).
Kada džem provri kuvati ga 30 minuta, sve vreme mešajući i pred sam kraj dodati mu pola kesice konzervansa.
Staviti par kašika džema na tacnu, pa povući varjačom po sredini da ostane trag od varjače.
Ako se trag održi džem je kuvan.
Sipati topao džem u tegle, zatvoriti, dezinfikovati celofanom,uviti u čist stoljnjak ili ćebe i ostaviti da se lagano hladi do sutra.
недеља, 10. јул 2011.
Letnja čorbica od karfiola
Potrebno je:
1kg. karfiola
1 juneća rozbratna
3 velike šargarepe
1 srednja glavica luka
3 krompira
vegeta, biber, peršun
Postupak pripreme:
Posebno skuvati karfiol, a posebno meso, šargarepu i krompir (na laganoj vatri kao za supu).
Srednju glavicu luka sitno naseckati i staviti u šerpu sa malo ulja, dodati šargarepu i krompir, koje ste isekli na malo deblje komadiće kao i iseckano meso i to izdinstati sa lukom, uz dodatak bujona u kome se karfiol kuvao.
Dinstati 15 min.dodati karfiol iskidan na cvetove, naliti junećim bujonom , posoliti, dodati malo bibera i kuvati još 10-ak min.
Kada čorbicu isključite dodajte sitno seckan peršun.
среда, 6. јул 2011.
Slatko od ogrozda
Ogrozd…pomalo zaboravljeno voće
|
300gr. ogrozda
300gr. šećera
8-9 kašika hladne vode
Postupak pripreme:
Šećer staviti u šerpu, naliti sa 8-9 kašika vode i ostaviti da provri a ,zatim, dodati ogrozd.
Slatko kuvati na jakoj vatri (ne mešati, samo protresti šerpu) i u toku kuvanja skidati penu.
Kad po 3 kapi teško s kašike počnu padati, znači da je slatko skuvano.
Skinuti se sa vatre, prekriti mokrom krpom i ostaviti preko noći a zatim sipati u teglice.
Пријавите се на:
Постови (Atom)