Testo:
250gr.
brašna
200gr. margarina
6 kašika ledene vode
prstohvat soli
Fil:
1kg. jabuka
1 limun(sok i kora)
2 kašike šećera
1 kesiva vanilin šećera
3-4 kašike gustina
malo cimeta
Postupak pripreme:
Na radnu površinu
sipati brašno i prstohvat soli pa izmešati.
Margarin iseći na
kockice i dodati u brašno pa rukama gnječiti dok se smesa ne pretvori u mrvice.
Dodati vodu, kašiku po kašiku i neprestano mesiti
testo dok se ne dobije kompaktna smesa koja se ne lepi za radnu površinu.
Testo podeliti na dva
dela, s tim što jedan deo treba biti
veći od drugog.
Veći deo ćemo
iskoristiti za donju, a manji za gornju koricu.
Za to vreme pripremite
nadev.
Jabuke oprati,
oljuštiti, preseći na pol, izdubiti deo
gde su semenke i iseći na kocke.
U posebnu činiju pomešati
jabuke, sok i koru limuna, šećer, cimet, vanilin šećer, gustin i sve sjediniti.
Od veće jufke razvući
okruglu koru i njome obložiti posudu za pečenje, zatim rasporediti fil od
jabuka i
preko staviti staviti drugu koricu.
U
zagrejanu rernu staviti pitu i peći 40min. na 200 ̊C.
Još
toplu pitu premazati džemom od kajsija a kasnije posuti šećerom u prahu.