недеља, 30. март 2014.

English apple pie

Testo:
250gr. brašna
200gr. margarina
6 kašika ledene vode
prstohvat soli

Fil:
1kg. jabuka
1 limun(sok i kora)
2 kašike šećera
1 kesiva vanilin šećera
3-4 kašike gustina
malo cimeta

Postupak pripreme:
Na radnu površinu sipati brašno i  prstohvat soli pa izmešati.
Margarin iseći na kockice i dodati u brašno pa rukama gnječiti dok se smesa ne pretvori u mrvice.
Dodati  vodu, kašiku po kašiku i neprestano mesiti testo dok se ne dobije kompaktna smesa koja se ne lepi za radnu površinu.
Testo podeliti na dva dela, s tim što  jedan deo treba biti veći od drugog.
Veći deo ćemo iskoristiti za donju, a manji za gornju koricu.
Za to vreme pripremite nadev.
Jabuke oprati, oljuštiti, preseći na pol,  izdubiti deo gde su semenke i iseći na kocke.
U posebnu činiju pomešati jabuke, sok i koru limuna, šećer, cimet, vanilin šećer, gustin i sve sjediniti.
Od veće jufke razvući okruglu koru i njome obložiti posudu za pečenje, zatim rasporediti fil od jabuka i preko staviti staviti drugu koricu.
U zagrejanu rernu staviti pitu i peći 40min. na 200 ̊C.

Još toplu pitu premazati džemom od kajsija a kasnije posuti šećerom u prahu.



среда, 26. март 2014.

Gulaš od pečurki

 Potrebno je:
500gr. različitih pečurki
( ja sam koristila žuto pile,sveže i sušene vrganje, šitake i šampinjone)
4 glavice crnog luka
malo maslinovog ulja
1 kašičica mlevene paprike
malo ljute mlevene paprike
1 kašika brašna
svež ili sušeni celer
po potrebi vode
so i biber

Postupak pripreme:
Na maslinovom ulju izdinstati sitno seckan crni luk.
Kada dobije staklast izgled, dodati pečurke, kašiku domaće vegete, malo bibera, grančicu celera i dinstati na laganoj vatri dok sva tečnost ne ispari.
dodati 2 kašike brašna, slatku i tucanu alevu papriku i naliti mlakom vodom do željene gustine.
Ostaviti da se krčka još pola sata.

Služiti uz makarone ili pire krompir.

понедељак, 24. март 2014.

Pita od blitve i sira bez kora


Potrebno je:
4 jaja
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
250gr. sira
2-3 veze blitve

Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti i na kraju dodati sir i naseckanu blitvu.
Rernu uključiti tek kada se stavi pita.

Peći 30 min na 200C.

среда, 19. март 2014.

Posne bajadere

Potrebno je:
12 kašika vode
250gr. šećera
1 margarin
300gr. mlevenih oraha(badema ili lešnika)
300gr. posnog plazma keksa
200gr. “ Menaž“  čokolade za kuvanje
5 kašika ulja

Postupak pripreme:
Šećer, vodu i margarin staviti da provri (ključ, dva).
Zatim, dodati mlevene orahe i plazma keks, sve sjediniti i podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati 3 štangle otopljene čokolade.
Utapkati prvo brao smesu, pa svetliju i preko preliti glazuru od čokolade.

Glazuru napraviti tako što ostatak čokolade istopiti sa 5 kašika ulja.
Ukoliko želite da bajadere budu kao one original pogledajte ovde.

понедељак, 10. март 2014.

Posna pralina torta

Potrebno je:
250gr. posnog keksa (izlomljenog…Avala, Zlatni pek…)
malo sirupa od višanja
1/2l pirinčanog mleka sa ukusom vanile
7 kašika griza
6 kašika šećera
300gr. posnih čokoladnih pralina sa voćnim punjenjem

Čokoladni fil:
1/2l pirinčanog mleka sa ukusom vanile
6 kašika šećera
2 pudinga od čokolade
100gr. čokolade za kuvanje
50gr šećera u prahu
125gr. posnog margarina

I još:
250ml. biljne pavlake
2-3 kašike sirupa od višnje

Postupak pripreme:
U okrugli pleh kome se skidaju stranice staviti izlomljen keks, ravnomerno ga rasporediti i poprskati sa malo sirupa od višanje.
Griz skuvati u mleku sa 6 kašika šećerai dok je vreo preliti keks.
Poravnati ga kašikom i preko poređati praline u malim razmacima.
Skuvati u mleku puding od čokolade sa dodatkom 6 kašika šećera.
Dodati čokoladu, skloniti sa vatre i mešati dok se ne rastopi.
Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Fil staviti preko pravila.

Biljnu pavlaku umutiti sa sirupom od višamja i nafilovati preko fila. 


петак, 7. март 2014.

Kaćine kiflice


Sastojci:
1 kg. brašna
3 šoljice ulja
1 kvasac
250 gr. mleka
250 gr. vode

Fil:
350 gr. sira
2 belanca

Postupak pripreme:
U mlako mleko dodati kvasac i malo secera, i ostaviti da odstoji 15 minuta.
U brašno dodati ulje i smesu od kvasca, zamesiti testo i staviti ga da se odmori 15 minuta.
Kidati kuglice veličine većeg oraha i rastavljati kao elipsu.
Na vrh testa staviti fil, do pola saviti, zatim iseći tri rese i uviti kiflicu do kraja.

Premazati ih žumancem i peći 15 minuta na 200 stepeni.

среда, 5. март 2014.

Plazma torta

Potrbno je:

5 jaja
250gr. margarina
100-150gr.prah šećera(po ukusu)
2 velike kutije plazma keksa
po potrebi gaziran sok od pomorandže (Fanta ili Deit)
10 čokoladnih bananica

Postupak pripreme:
U posudu staviti mleveni plazma keks, margarin, šećer u prahu, iseckane čokoladne bananice, jedno po jedno žumance i po potrebi gaziran sok, koliko da se smesa umesi(paziti da ne preterate, jer nećete moći da je oblikujete).
U okrugli kalup staviti foliju sipati smesu i izravnati tortu.
Ostaviti tortu preko noći u frižideru, prebaciti na tacnu i ukrasiti šlagom da se stegne pa onda poslužiti.

понедељак, 3. март 2014.

Puding keksići



Potrebno je:
220gr. brašna
120gr. margarina
100gr. šečera
1 kesica praha za puding od vanile
2 žumanca
2 kašike mleka

Za posipanje i dekoraciju:
prah šećer
vanillin šećer

Postupak pripreme:
Brašno staviti u posudu za mućenje, dodati ostale sastojke i mikserom zamesiti testo.
Od testa oblikovati valjak debljine 2cm. i seći na komade debljine 1cm.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje a rernu zagrejati na 180 °C.
Oblikovati kiflice, slagati ih u pleh i peći 12 min.

Pečene ostaviti da se malo prohlade u plehu u kome su se pekle a zatim ih posuti  šećerom i vanil šećerom.