среда, 29. октобар 2014.

Medaljoni sa koprivom i sirom

Kopriva u ovo doba godine???
Da, da...mlada, baš kao u proleće...pokošena pa ponovo izrasla, baš kada je meni najpotrebnija i to sveža!!!!

Potrebno je:
4 jaja
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
2 pune šake koprive
200gr. sira
3-4 čena belog luka

Postupak pripreme:
U ključalu vodu staviti koprivu kvati je 3-4 minuta,  ocediti i sitno iseckati, pa u nju dodati sitno seckan beli luk.
Jaja, jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo sjediniti pa u kalupu za mafine stavljati po kašiku smese, preko nje koprivu, pa sir i opet po kašiku smese.
Rernu uključiti tek kada se stavi masa za medaljone i peći 30 min na 200C.

субота, 11. октобар 2014.

Begova čorba

Potrebno je:
2 litar vode
zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
100gr. bamije (obavezna u ovoj čorbi)
300gr. telećeg mesa isečenog na kockice
300gr. pilećeg mesa isečenog na kockice
2-3 listića lovora
ulje
2 kašike brašna
malo mleka
so, biber
50 ml pavlake
sitno seckan peršun
  
Postupak pripreme:
U litar vode dodati zelen (šargarepu i koren paštrnaka) isečenu na kockice, 100 grama bamije, po 300gr. telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora.
Kuvati 2-3 sata, dodavati vodu po potrebi.
Kada je povrće i meso gotovo, napraviti u drugom sudu svetlu zapršku od ulja i brašna.
Prebaciti to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešati dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodati umućenu pavlaku i malo mleka.
Posoliti i dodati malo bibera

Pre serviranja, čorbu posuti sitno seckanim peršunom.