Ovim postom započinjem
seriju slatkih i slanih posnih recepata, koje pripremam za svoju slavu Sv.
Nikolu.
Svake godine na stolu
se nađu kolači rađeni po starim proverenim receptima, ali uvek ubacujem i neke nove.
Ovaj receptić je mala
najava mojih novih posnih kolačića.....uživajte!!!
Kora:
250gr. šećera
4 šoljice kisele vode
2 šoljice ulja
15 kašika brašna
½ kesice praška za
pecivo
Sok i kora jednog
limuna
1 kašika kakaa
ekstrat maline ili
jagode
Fil:
2 kašike brašna
4 kašike šećera
2 kašika kakaa
100gr. posnog margarina
Postupak pripreme:
U posudu sipati ulje,
šećer, kiselu vodu i prašak za pecivo.
Mutiti mikserom dok
masa ne pobeli.
U to sipati brašno,
varjačom dobro promešati a zatim masu podeliti na tri dela.
Jedan obojiti
kakaom, drugi ekstratom maline ili jagode a u treći dodati kašiku soka i
struganu koru limuna.
Svaku koru peću (moj
pleh je dimenzija 30x18cm) na 180C 15-20min.
Za fil ušpinovati šećer
sa malo vode (2-3 kašike vode, koliko da šećer “ogrezne“).
Posebno umutiti 2
kašike kakao praha sa 2 kašike brašna i malo vode i uz mešanje sipati u vruć
sirup.
Ostaviti ga da se
ohladi, pa dodati margarin i premazati kore.
Posle dan – dva secite
na kocke.