петак, 26. децембар 2014.

Posni slavski kolači IV

Ove godine slavski kolači su izgledali ovako.....uz one proverene pravila sam nekoliko novih...nadam se da će vam se dopasti!

1. Šarene oblande
2. Kuglice od dunja i jabuka
3. Narandža kuglice
4. Marcipan bombice
5. Bombice sa bananom i kokosom
6. Posne oblande sa žele bombonama
7. Grilijaš korpice
8. Mak rolat
9. Troćoškast kolač

понедељак, 8. децембар 2014.

Šarene kocke

Ovim postom započinjem seriju slatkih i slanih posnih recepata, koje pripremam za svoju slavu Sv. Nikolu.
Svake godine na stolu se nađu kolači rađeni po starim proverenim  receptima, ali uvek ubacujem i neke nove.
Ovaj receptić je mala najava mojih novih posnih kolačića.....uživajte!!!

Kora:
250gr. šećera
4 šoljice kisele vode
2 šoljice ulja
15 kašika brašna
½ kesice praška za pecivo
Sok i kora jednog limuna
1 kašika kakaa
ekstrat maline ili jagode

Fil:
2 kašike brašna
4 kašike šećera
2 kašika kakaa
100gr. posnog margarina

Postupak pripreme:
U posudu sipati ulje, šećer, kiselu vodu i prašak za pecivo.
Mutiti mikserom dok masa ne pobeli.
U to sipati brašno, varjačom dobro promešati a zatim masu podeliti na tri dela.
Jedan obojiti kakaom, drugi ekstratom maline ili jagode a u treći dodati kašiku soka i struganu koru limuna.
Svaku koru peću (moj pleh je dimenzija 30x18cm) na 180C 15-20min.
Za fil ušpinovati šećer sa malo vode (2-3 kašike vode, koliko da šećer “ogrezne“).
Posebno umutiti 2 kašike kakao praha sa 2 kašike brašna i malo vode i uz mešanje sipati u vruć sirup.
Ostaviti ga da se ohladi, pa dodati margarin i premazati kore.
Posle dan – dva secite na kocke.


недеља, 7. децембар 2014.

Domaći fruktal sok


Potrebno je:
jabuke
dunje
šargarepa
šećer (po ukusu)

Postupak pripreme:
Očišćene jabuke, dunje i šargarepu skuvati, izvaditi i ispasirati pa ih, zatim, ponvo vratiti u vodu u kojoj su se kuvale. 
Po potrebi dodati malo vode i zasladiti ga  po ukusu.