Za mene, lično,
hrana je deo putovanja i veliko iskustvo, zato što volim da
isprobavam nove ukuse.
Kažu da u
Dubrovniku ne treba propustiti zalazak sunca, sladoled od pistaća i
neki morski specijalitet.
Želja mi je bila da
probam morske specijalitete, ali zbog manjka vremena nismo uspeli.
Ако volite morske
plodove volećete i hranu u Dubrovniku.
Jedan od poznatijih
resorana je restoran Lokanda
Peskarija koji se nalazi u samom centru grada, podno
gradskih zidina, s koje se pruža divan pogled na staru Dubrovačku
gradsku luku.
Važi za
jedna od poznatijih u gradu Dubrovniku i na meniju ima specijalitete
domaće kuhinje: dagnje, lignje, škampe, kamenice,
crni rižoto, rižoto od morskih plodova...
Ako ste gladni
obavezno svratite na porciju dagnji, gde su provereno najbolje.
|
Restoran Lokanda Peskarija |
|
Restoran Lokanda Peskarija |
Restoran Kamenice nalazi se na gradskoj pijaci u Starom gradu, koji svakako vredi posetiti.
Kamenice su restoran koji tradicionalno poslužuje jednostavna i ukusna riblja jela poput salate od hobotnice, prženih lignji, dagnji na buzaru, crnog rižota i, naravno, svežih stonskih kamenica.
Cene su vrlo pristojne u odnosu na ostale u starogradskom jezgru.
|
Restoran Kamenice - slika preuzeta sa interneta |
Restoran Nautika je najpoznatiji dubrovački restoran – kako zbog svojih ribljih specijaliteta, tako i zbog nezaboravnog pogleda na tvrđavu Lovrijenac i gradske zidine.
Baroknim stepenicama spuštate se na pijacu na Gundulićevoj poljani sa bezbrojnim tezgama
Na štandovima su se nudili uglavnom slatki specijaliteti dubrovačkog podneblja: kotonjata (nešto kao naš kitinkez) i mantala, arančini i suve smokve....
|
Sušena lavanda |
Mali predah uz kaficu u kafeteriji Rhea Silviana na Gundulićevoj poljani
Recept za današnj post inspirisan je ovom putovanjem, zato, uživajte!!!
Potrebno je:
1/2kg. dagnji
½ pakovanja špageta(najtanje, koje se kuvaju 4minuta)
4-5 čena belog luka
1,5 dcl belog vina
maslinovo ulje
list peršuna
prezle
Postupak pripreme:
Dagnje očistiti od končića i četkicom oribati ljuske.
Sve to se mora raditi u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile.
Kada se očiste i iscedi voda, staviti ih u posudu, poklopiti i staviti u frižider dok se proprže luk i ulje.
Beli luk i peršun sitno iseckati.
U šerpu staviti maslinovo ulje da prekrije dno, ne više.
Na laganoj vatri ugrejati ulje i ubaciti beli luk.
Lagano ga propržiti, ali ne previše oko 2min. dodati mu
peršun i kratko propržiti (paziti da luk ostane svelte boje da ne izgori).
Zatim izvaditi dagnje iz frižidera, ocediti preostalu vodu iz posude i stavite dagnje u šerpu.
(vodu ocediti kako jelo ne bi bilo preslano)
Sve dobro izmešati, tako da se beli luk i peršun dobro sjedine s dagnjama i poklopiti
Nikako ne soliti jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će jelo biti preslano.
Povremeno promešati i kada se dagnje počnu otvarati prečliti ih belim vinom i promešati.
Pustite još par minuta da tečnost uvri.
Tada, među dagnjama napraviti rupu u koju će se sipati prezle.
Lagano dodati prezle i istovremeno ih mešati varjačom.
Prezle će omogućiti da se saft lagano zgusne.
Sve dobro promešati i ostaviti još minutu poklopljen lonac.
Kada su se sve školjke otvorile, , jelo je gotovo.
Dagnje izvaditi i u umak spustiti već skuvane špagete, ostaviti ih oko 5 min. da upiju saft od školjki.
U špagete umešajti školjke, pola očistiti a pola ostaviti sa oklopom da bi vizuelno bile lepše.
Posuti sa još malo peršuna i servirati.