субота, 10. децембар 2016.

Rozen torta sa plazma keksom i orasima

Potrebno je:
1 pakovanje  rozen kora (paket od 10 korica)
500 ml. mleka
250gr. šećera
100gr. čokolade za kuvanje
150gr. putera
300gr. mlevenih oraha
300gr. mlevenog plazma keksa

Glazura;
100gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Postupak pripreme:
Mleko i šećer staviti da provri.
U vrelo dodati čokoladu i puter i kada se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks.
Sjediniti, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati kore.
Da bi se dobili slojevi fila iste debljine, treba ga podeliti na 9 delova, za svaku koricu sem za poslednju.
Kolač blago pritisnuti i ostaviti da prenoći.

Za glazuru, zagrejati čokoladu i ulje, preliti preko kolača i ravnomerno razmazati.

недеља, 4. децембар 2016.

Mousse torta od crne i bele čokolade sa malinama


Brownie biskvit:
4 jaja
250gr. šećera
200 gr.putera
200 gr.čokolade sa većim udelom kaka 75%
60 gr.kakaa
75 gr.brašna
1 kesica praška za pecivo
Otopiti puter i čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.
Pomešati kakao, brašno, prašak za pecivo i šećer pa dodati otopljenu čokoladu i puter.
Na kraju dodati jaja i sve sjediniti.
Sipati u kalup veličine 26cm i peći oko 20 – 25 min. na 180C.

Žele od malina:
500 gr. malina
50 gr.šećera
3 kašike gustina
Malinama dodati šećer i ostaviti da prokuvaju (ako nisu zamrznute, oko 5 minuta, ako jesu onda da se odmrznu).
Kada provri dodati gustin, prethodno umućen sa malo hladnog soka od malina dobro promešati da se razbiju grudvice i kuvati  oko 2 min. da se smesa zgusne.
Na čokoladnu koru staviti kalup veličina 20 ili 24 cm, pa sipati sos od malina.
Ostaviti u frižider da se ohladi a za to vreme spremati filove od čokolade.

Čokoladni mousse:
200 gr.čokolade  sa većim udelom kakaa  75%
100 ml + 400 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
Želatin, preliti vodom i ostaviti oko 5 min da nabubri.
Za to vreme otopiti čokoladu sa 100 ml slatke pavlake pa  ostaviti da se prohladi.
Za to vreme izmiksati ostatak slatke pavlake pa je ručno umešati u čokoladu.
Želatine otopiti na laganoj vatri i sjediniti sa kremom.
Krem sipati  preko kore i želea od malina.
Ohladiti  u frižideru.

Dekoracija:
crvene i bele maline
crvene ribizle
listići mohito nane

понедељак, 1. август 2016.

Slani čizkejk sa ljutenicom



Podloga:
100gr. ražanog dvopeka
50gr. putera
so, biber
Samleti dvopek, pa mu dodati rastopljen puter, so i biber.
U kalup prečnika 16cm utisnuti smesu od dvopeka i poravnati je.
Ostaviti u frižider da se stegne, a za to vreme pripremati fil.

Fil:
250gr. ljutenice
50ml soka od paradajza
200gr. slanog sremskog sira
100ml grčkog jogurta
1 kesica želatina
Ljutenicu  izblendirati, ukoliko ima krupnih fileta paprike /ja je tako spremam/.
Zatim je sjediniti sa sirom i jogurtom.
Posoliti, ukoliko sir nije slan.
Želatin preliti sa 3 kašike hladne vode, pa ga ostaviti da nabubri desetak minuta.
Za to vreme staviti sok od paradajza da proključa, pa u njega dodati želatin.
Mešati dok se želatin ne rastopi, pa smesu sipati u fil od ajvara.
Sve dobro sjediniti.
Sipati preko podloge od dvopeka, pa vratiti u frižider, najbolje, da prenoći.

Dekoracija:
pečeni fileti paprike (oko 10-15 pečenih paprika)
bosiljak

Preliv:
1 kašika maslinovog ulja
2-3 kapi balzamiko sirćeta     

Dekorisati filetima paprike, tako što ćete papriku iseći na trakice, urolati ih kao ružice i ređati po površini čizkejka.
Ružice od paprike, četkicom premazati prelivom.
Služiti kao hladno predjelo.

Savet:
Ukoliko želite veći čiskejk, mere za sastojke potrebno je duplirati.
Ljutenica se može zameniti ljutim ajvarom.






понедељак, 11. јул 2016.

Brownies sa crnim pivom

Potrebno je:
7 žumanca
400gr šećera
177ml crnog piva
125gr brašna
85gr kakaa(crni 22%)
1 kesica praška za pecivo

Postupak pripreme:
Umutiti zajedno žumanca i šećer, dodati crno pivo pa sve dobro sjediniti.
Zatim dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dobro sjediniti, tako da ne ostanu grudvice.
Sipati smesu u prethodno podmazan pleh i peći 25-30 minuta .
Brownies ostaviti da se potpuno ohladi u tepsiji.
Iseći na kocke i poslužiti sa kuglom sladoleda .



петак, 24. јун 2016.

Dubrovačka hrana

Za mene,  lično, hrana je deo putovanja i veliko iskustvo, zato što volim da isprobavam nove ukuse.
Kažu da u Dubrovniku ne treba propustiti zalazak sunca, sladoled od pistaća i neki morski specijalitet.
Želja mi je bila da probam morske specijalitete, ali zbog manjka vremena nismo uspeli.
Ако volite morske plodove volećete i hranu u Dubrovniku.
Jedan od poznatijih resorana je restoran  Lokanda Peskarija koji se nalazi u samom centru grada, podno gradskih zidina, s koje se pruža divan pogled na staru Dubrovačku gradsku luku. 
Važi za jedna od poznatijih u gradu Dubrovniku i na meniju ima specijalitete domaće kuhinje: dagnje, lignje, škampe, kamenice, crni rižoto, rižoto od morskih plodova...
Ako ste gladni obavezno svratite na porciju dagnji, gde su provereno najbolje.
Restoran  Lokanda Peskarija
Restoran Lokanda Peskarija

Restoran Kamenice nalazi se na gradskoj pijaci u Starom gradu, koji svakako vredi posetiti. 
Kamenice su restoran koji tradicionalno poslužuje jednostavna i ukusna riblja jela poput salate od hobotnice, prženih lignji, dagnji na buzaru, crnog rižota i, naravno, svežih stonskih kamenica. 
Cene su vrlo pristojne u odnosu na ostale u starogradskom jezgru.
Restoran Kamenice - slika preuzeta sa interneta
Restoran Nautika je najpoznatiji dubrovački restoran – kako zbog svojih ribljih specijaliteta, tako i zbog nezaboravnog pogleda na tvrđavu Lovrijenac i gradske zidine. 




U izlogu jedne radnje kuvar koji bih volela imati  What’s Cooking in Dubrovnik
 Baroknim stepenicama spuštate se na pijacu na Gundulićevoj  poljani sa bezbrojnim tezgama  
Na štandovima su se nudili uglavnom slatki specijaliteti dubrovačkog podneblja: kotonjata (nešto kao naš kitinkez) i mantala, arančini i suve smokve....
Sušena lavanda
Mali predah uz kaficu  u kafeteriji Rhea Silviana na Gundulićevoj poljani

Recept za današnj post inspirisan je ovom putovanjem, zato, uživajte!!!
Špagete sa dagnjama

Potrebno je:
1/2kg. dagnji
½ pakovanja špageta(najtanje, koje se kuvaju 4minuta)
4-5 čena belog luka
1,5 dcl belog vina
maslinovo ulje
list peršuna
prezle
Postupak pripreme:
Dagnje očistiti od končića i četkicom oribati ljuske.
Sve to se mora raditi u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile.
Kada se očiste i iscedi voda, staviti ih u posudu, poklopiti i staviti u frižider dok  se proprže luk i ulje. 
Beli luk i peršun sitno iseckati.
U šerpu staviti maslinovo ulje da prekrije dno, ne više.
Na laganoj vatri ugrejati ulje i ubaciti beli luk.
Lagano ga propržiti, ali ne previše oko 2min. dodati  mu
peršun i kratko propržiti (paziti da luk ostane svelte boje da ne izgori).
Zatim izvaditi dagnje iz frižidera, ocediti preostalu vodu iz posude i stavite dagnje u šerpu.
(vodu ocediti kako jelo ne bi bilo preslano)
Sve dobro izmešati, tako da se beli luk i peršun dobro sjedine s dagnjama i poklopiti
Nikako ne soliti jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će jelo biti preslano.
Povremeno promešati i kada se dagnje počnu otvarati prečliti ih belim vinom i promešati.
Pustite još par minuta da tečnost  uvri.
Tada, među dagnjama napraviti rupu u koju će se sipati prezle.
Lagano dodati prezle i istovremeno ih mešati varjačom.
Prezle će omogućiti da se saft lagano zgusne. 
Sve dobro promešati i ostaviti još minutu poklopljen lonac.
Kada su se sve školjke otvorile, , jelo je gotovo.
Dagnje izvaditi i u umak spustiti već skuvane špagete, ostaviti ih oko 5 min. da upiju saft od školjki.
U špagete umešajti školjke, pola očistiti a pola ostaviti sa oklopom da bi vizuelno bile lepše.
Posuti sa  još malo peršuna  i servirati.



уторак, 21. јун 2016.

Dubrovnik

Dubrovnik, jedan od najlepših mediteranskih gradova, bio je odredište našeg izleta, a ruta je obuhvatala posetu Trebinju i Višegradu.
Poslednji put sam ga posetila kao dete, ali je malo toga ostalo u sećanju.
I evo me ponovo u njemu.
Dubrovnik je jedan od najznačajnijih kulturnih i turističkih centara u celoj Jugoistočnoj Evropi.
Poznat je po svom starom gradskom jezgru sa brojnim kulturnim i sakralnim spomenicima.
Popularni naziv za grad pod brdom Srđ je i "biser Jadrana".
Naša mala ekskurzija počela je u njemu.
Trebalo je da u njemu  provedemo nekoliko sati što je, naravno, bila nemoguća misija.
Vreme do samog dolaska bilo je kišovito, ali na svu sreću kiša je prestala već na granici.
Imali smo sreće, jer je ostatak dana bio sunčan …jednom rečju divan.
Šetnju smo započeli razgledanjem starog grada dolaskom na Pile(Vrata od Pila) i šetnju na Stradunu.
To je ulazna kapija u starom gradu na kojima se nalazi statua Svetog Vlaha, sveca zaštitnika Dubrovnika, a koju je napravio čuveni vajar Ivan Meštrović.

Ako želite da vidite inpresivan pogled na Stari grad, gradske zidine su mesto koje svakako treba posetiti kada ste u Dubrovniku.  
Zid okružuje ceo grad, а sa bedema se pruža spektakularan pogled na narandžaste krovove od terakote a u pozadini je divan plavi Jadran, što apsolutno oduzima dah.
Glavna ulica Dubrovnika, je Stradun (Placa), koja vodi do nekoliko znamenitosti kao što su crkva Svetog Vlaha,  Velika Onofrijeva česma, Orlandov stub, Knežev dvor, palata Sponza, Mala Onofrijeva česma…
Odmah pored ulaza  u gradske zidine nalazi se crkva Svetog Spasa.
 Stradun - glavna ulica koja spaja dva glavna ulaza na Starom gradu, Ploče na istoku i Pile na zapadu.

Velika Onofrijeva fontana koja se, nažalost, u vreme naše posete renovirala

Prodavnica suvenira

Prodavnica suvenira
Sa jedne i drugestrane su male, uske uličice, koje vode u neke još uže a na svakom uglu nailazite na male restorane, gde možete sesti i uživati u odličnoj hrani.



Crkva Sv. Vlaha
Orlandov stup
Gradski zvonik i luža zvonara
Knežev dvor
Palata Sponza
Dubrovačka katedrala
Blagoveštenska crkva - srpska pravoslavna crkva
Tvrđavi svetog Ivana
Stara gradska luka
Dubrovačka žičara
Barokno stepenište i pogled na Isusovačku crkvu
Tvrđava Bokar
Tvrđava Lovrijenac

Kula Minčeta
Rendićeva fontana na Pilama
Ostrvo Lokrum

Malo vremena a puno toga da se vidi.....
Dubrovnik je grad u koji ćete zasigurno poželeti da se vratite.