Tikvenik od kupovnih kora |
Potrebno je:
800 gr. bundeve
600 gr. tankih kora
200 gr. šećera
2 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
malo ulja
malo vode
šećer u prahu za posipanje
600 gr. tankih kora
200 gr. šećera
2 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
malo ulja
malo vode
šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme:
Gotova bundevara odnosno tikvenik služi se isečen na komade i posut mešavinom
prah i vanilin šećera.
Tikvenik od domaćih kora
za dve jufke potrebno je:
1/2kg.brašna
2 kašičice soli (najmanje)
300ml.vode ( sve je mereno precizno)
2 kašičice soli (najmanje)
300ml.vode ( sve je mereno precizno)
Postupak pripreme:
Brašno staviti u posudu za mešenje, dodajte so i odmah stavite svu vodu(300ml.).
Brašno staviti u posudu za mešenje, dodajte so i odmah stavite svu vodu(300ml.).
Rukom zamesite testo
sve dok ne dobijete smesu, bez i malo brašna i grudvica, ostavite da se
testo odmori 15min.(tačno toliko).
Nakon toga, pospite brašnom mesto gde ćete razvlačiti
jufke i stavite testo.
Testo podelite na dva približno ista dela i oblikujte ih u lepe jufke.
Testo podelite na dva približno ista dela i oblikujte ih u lepe jufke.
Razvaljajte testo na veličinu tepsije u koju ćete ih
slagati (otprilike debljine pola prsta).
Zatim je podmažite kašikom ulja i stavite jufku unutra,
preko nje stavite kašiku ulja i razmažite pa stavite sledeću jufku….i tako sve
jednu na drugu.
Pustite da se "odmore" tačno 20min.(može i duže, kraće,nije preporučljivo).
Pustite da se "odmore" tačno 20min.(može i duže, kraće,nije preporučljivo).
Izvadite ih na stolnjak(na stolnjaku se ne lepe) lakše
ih je razvijati.
Prvo ih počnite razvlačitii od sredine (ne gurajte
vrhove prstiju unutra),razvlačenje radite jagodicama prstiju, lagano...cim ste razvukli
jednu stranu druga ide,sama od sebe.
Filujeta nedevom kojim želite….ja sam ovoga puta
stavljala bundevu.