субота, 27. октобар 2012.

Tikvenik

Tikvenik od kupovnih kora

Potrebno je:
800 gr. bundeve
600 gr. tankih kora
200 gr. šećera
2 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
malo ulja
malo vode
šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme:
Bundevu očistite, isecite i izrendajte na krupnoj strani rendea. U to dodajte šećer, vanilin šećer, malo ulja pa sve zajedno propržite. U šoljici napravite smesu od malo ulja, vode i praška za pecivo. Uzmite 3 kore pa ih poređajte jednu na drugu, a između ih poprskajte smesom od ulja, vode i praška za pecivo. I gornju koru poprskajte sa malo smese, pa je filujte proprženim bundevama. Uvijte u rolnu i stavite u podmazan pleh. Isto ponovite sa preostalim korama. Pecite 20-30 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni.
Gotova bundevara odnosno tikvenik služi se isečen na komade i posut mešavinom prah i vanilin šećera.

Tikvenik od domaćih kora
za dve jufke potrebno je:
1/2kg.brašna
2 kašičice soli (najmanje)
300ml.vode ( sve je mereno precizno)

Postupak pripreme:
Brašno staviti u posudu za mešenje, dodajte so i odmah stavite svu vodu(300ml.).
Rukom zamesite testo  sve dok ne dobijete smesu, bez i malo brašna i grudvica, ostavite da se testo odmori 15min.(tačno toliko).
Nakon toga, pospite brašnom mesto gde ćete razvlačiti jufke i stavite testo.
Testo podelite na dva približno ista dela i oblikujte ih u lepe jufke.
Razvaljajte testo na veličinu tepsije u koju ćete ih slagati (otprilike debljine pola prsta).
Zatim je podmažite kašikom ulja i stavite jufku unutra, preko nje stavite kašiku ulja i razmažite pa stavite sledeću jufku….i tako sve jednu na drugu.
Pustite da se "odmore" tačno 20min.(može i duže, kraće,nije preporučljivo).
Izvadite ih na stolnjak(na stolnjaku se ne lepe) lakše ih je razvijati.
Prvo ih počnite razvlačitii od sredine (ne gurajte vrhove prstiju unutra),razvlačenje radite  jagodicama prstiju, lagano...cim ste razvukli jednu stranu druga ide,sama od sebe.
Filujeta nedevom kojim želite….ja sam ovoga puta stavljala bundevu.

петак, 19. октобар 2012.

Red velvet torta



Za biskvit potrebno:
2 jaja
250 gr. brašna

300 gr. šećera
115 gr. putera ili margarina

250 ml jogurta

2 pune kašike kakaa (15gr.)

2 kašike tečne crvene prehrambene boje

1 kašika sirćeta

1/2 čajne kašike sode bikarbone 

1/2 čajne kašike soli
Za fil potrebno:
500 gr. švapskog sira ili mascarpone sir

150 gr. šećera u prahu

350 ml slatke pavlake
1-2 kašike ekstrata vanile


Postupak pripreme: 
U jednu posudu pomešati brašno, so i kakao prah.
U drugu posudu umutiti puter i dodati šećer.
Dodati 1 jaje pa miksati najmanje 1 minut zatim dodati i drugo jaje i dobro sjediniti masu.
Dodati vanilu i još kratko sve izmiksati.
U jogurt dodati crvenu boju i promešati.
U izmiksan puter i jaja postepeno dodavati brašno (prvo 1/3) i jogurt (1/3) na 3 puta dok se sastojci ne utroše i lagano mutiti na manjoj brzini.
Na kraju, u šoljicu, izmešati sodu i sirće, sačekati da se izazove reakcija pa tek onda varjačom lagano umešati u bordo-crvenu masu.
Pola mase sipati u pripremljen kalup i peći (kalup za tortu veličine 26cm) oko 25 minuta na 180°C a nakon toga i drugu polovinu mase.
Pečene biskvite izvaditi iz kalupa i obavezno ih ostaviti da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru (zamotane u plastičnu foliju).
Ovaj postupak je važan iz razloga što su biskviti jako mekani i mrve se dok su vrući pa pucaju, a i teško ih je jednako iseći.
Hladne biskvite preseći tako da se dobiju 4 kore.

среда, 17. октобар 2012.

Pita sa šunkom i kačkavaljem

Potrebno je:
pakovanje lisnatog testa
200gr. kačkavalja
150-200gr. šunke (može i parizer )
3 jaja
1 kisela pavlaka
origani i biber

Postupak pripreme:
Rastanjiti koru veličine pleha i izbosti je viljuskom.
Izrendan kačkavalj, šunku, biber i origano sjediniti i staviti preko lisnatog testa.
Smesu od jaja i pavlake preliti preko nadeva i peći oko 30-35 min. na 200C.

Umesto ovog nadeva može se staviti i nadev od mlevenog mesa, pečurki, praziluka.......