петак, 19. октобар 2012.

Red velvet torta



Za biskvit potrebno:
2 jaja
250 gr. brašna

300 gr. šećera
115 gr. putera ili margarina

250 ml jogurta

2 pune kašike kakaa (15gr.)

2 kašike tečne crvene prehrambene boje

1 kašika sirćeta

1/2 čajne kašike sode bikarbone 

1/2 čajne kašike soli
Za fil potrebno:
500 gr. švapskog sira ili mascarpone sir

150 gr. šećera u prahu

350 ml slatke pavlake
1-2 kašike ekstrata vanile


Postupak pripreme: 
U jednu posudu pomešati brašno, so i kakao prah.
U drugu posudu umutiti puter i dodati šećer.
Dodati 1 jaje pa miksati najmanje 1 minut zatim dodati i drugo jaje i dobro sjediniti masu.
Dodati vanilu i još kratko sve izmiksati.
U jogurt dodati crvenu boju i promešati.
U izmiksan puter i jaja postepeno dodavati brašno (prvo 1/3) i jogurt (1/3) na 3 puta dok se sastojci ne utroše i lagano mutiti na manjoj brzini.
Na kraju, u šoljicu, izmešati sodu i sirće, sačekati da se izazove reakcija pa tek onda varjačom lagano umešati u bordo-crvenu masu.
Pola mase sipati u pripremljen kalup i peći (kalup za tortu veličine 26cm) oko 25 minuta na 180°C a nakon toga i drugu polovinu mase.
Pečene biskvite izvaditi iz kalupa i obavezno ih ostaviti da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru (zamotane u plastičnu foliju).
Ovaj postupak je važan iz razloga što su biskviti jako mekani i mrve se dok su vrući pa pucaju, a i teško ih je jednako iseći.
Hladne biskvite preseći tako da se dobiju 4 kore.

Нема коментара:

Постави коментар