Za
biskvit potrebno:
|
||
2 jaja
| ||
250 gr. brašna
| ||
300 gr. šećera
| ||
115 gr. putera ili margarina
| ||
250 ml jogurta
| ||
2 pune
kašike kakaa
| ||
2 kašike tečne crvene prehrambene boje
| ||
1 kašika sirćeta
| ||
1/2 čajne
kašike sode bikarbone
| ||
1/2 čajne
kašike soli
| ||
Za fil
potrebno:
|
||
500 gr. švapskog sira ili mascarpone sir
|
||
150 gr.
|
||
350 ml slatke pavlake
| ||
1-2
kašike ekstrata vanile
|
Postupak pripreme:
U
jednu posudu pomešati brašno, so i kakao prah.
U
drugu posudu umutiti puter i dodati šećer.
Dodati
1 jaje pa miksati najmanje 1 minut zatim dodati i drugo jaje i dobro sjediniti
masu.
Dodati
vanilu i još kratko sve izmiksati.
U jogurt dodati
crvenu boju i promešati.
U
izmiksan puter i jaja postepeno dodavati brašno (prvo 1/3) i jogurt (1/3) na 3
puta dok se sastojci ne utroše i lagano mutiti na manjoj brzini.
Na
kraju, u šoljicu, izmešati sodu i sirće, sačekati da se izazove reakcija pa tek
onda varjačom lagano umešati u bordo-crvenu masu.
Pola
mase sipati u pripremljen kalup i peći (kalup za tortu veličine 26cm) oko 25
minuta na 180°C a nakon toga i drugu polovinu mase.
Pečene
biskvite izvaditi iz kalupa i obavezno ih ostaviti da se dobro ohlade, prvo na
sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru (zamotane u plastičnu foliju).
Ovaj
postupak je važan iz razloga što su biskviti jako mekani i mrve se dok su vrući
pa pucaju, a i teško ih je jednako iseći.
Hladne
biskvite preseći tako da se dobiju 4 kore.
Нема коментара:
Постави коментар