недеља, 24. април 2011.
субота, 23. април 2011.
Kineski mix
Potrebno je:
1 kesica "Higlo" kineskog mix-a
300gr. belog pilećeg mesa
5 kašika soja sosa
1-2 kašičice kari zacina
posoliti po ukusu
Postupak pripreme:
Pileće meso iseći na kockice i ispržiti na maslinovom ulju
Kada je isprženo izvaditi ga na tanjir i u istu masnoću dodati kineski mix, propržiti oko 5 minuta na jakoj vatri.
Zatim dodati pileće meso, soja sos i kari i propržiti jo 2-3 min.
петак, 22. април 2011.
Pijana skuša na krompiru
Potrebno je :
2 skuše
700gr. krompira
30gr. maslinovog ulja
1 čaša belog vina
3 male grančice ruzmarina
vegeta, limun
Postupak pripreme: U dublju vatrostalnu posudu staviti polovinu očišćenog i na kriške isečenog krompira, posolite ga sa malo vegete.
Zatim, preko krompira stavite skušu koje ste predhodno namazali vegetom, stavite grančice ruzmarina pa opet preko ribe stavite ostatak krompira.
Sipajte ulje, čašu belog vina i začinite krompir vegetom .
Poklopiti vatrostalnu činiju i peći 90min. na 220 C.
среда, 20. април 2011.
уторак, 19. април 2011.
Sarmice od zelja
oko 60 listova zelja
300 ml. mesa
šoljica pirinča
3 veće glavice crnog luka
so, vegeta, aleva paprika
Postupak pripreme:
Na ulju staklasto propržite sitno isečen luk i jednu kašiku domaće vegete.
Dodajte meso, so, očišćen i opran pirinač, sve dobro izmešajte.
Zelje dobro oprati i očistiti od korena (istanjiti ga jer je žilav), preliti vodom koja je proključala i ostaviti da odstoji nekoliko minuta u vrućoj vodi, kako bi omekšalo, izvaditi i staviti u cediljku.
Na zelje (2 lista) sipati 1 kašičicu fila i motati sarmice tako što ćete levu i desnu stranu lista preklopiti i onda umotati kao valjčić.
Redjati u šerpu jednu do druge, naliti vode da ogreznu, pustiti da proključaju i krčkati na tihoj vatri oko 20min.
Preliti zaprškom napravljenom od ulja i 1 kašičice aleve paprike, kuvati jos najduže oko 20 min.
Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.
петак, 15. април 2011.
Torta od tikvica
Potrebno je:
4 jaja
1,5 šoljica ulja
1 pavlaka
200gr. griza
1 prašak za pecivo
1kg. rendanih (predhodno posoljene i oceđene)tikvica
so
Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti, na kraju dodati rendane tikvice koje ste predhodno posolili i ocedili višak tečnosti.
Peći u zagrejanoj rerni 30min. na 200C.
Proja sa sirom i spanaćem
Potrebno je:
3 jaja
3 kašike pavlake
2 kašike kiselog mleka
1 šolja kisele vode
prašak za pecivo
½ šolje ulja
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja pšenicnog brašna
1 kocka kravljeg punomasnog sira
500 g spanaća (moze i zelje ili blitva)
malo slatkog mleka i soli po ukusu
Postupak pripreme:
Umutiti jaja, dodati pavlaku, kiselu vodu, kiselo mleko, prašak za pecivo, ulje i so, sve izmešati pa dodati kukuruzno i pšenično brašno.
Umutiti jaja, dodati pavlaku, kiselu vodu, kiselo mleko, prašak za pecivo, ulje i so, sve izmešati pa dodati kukuruzno i pšenično brašno.
Izmutiti smesu i dodati slatkog mleka, testo ne treba da je jako gusto.
Pola testa sipati u podmazan pleh i zapeći (da spanać ne potone kad se stavi odozgo).
Dok se prvi sloj proje peče, izdinstati spanać na malo putera, ocediti ga i iseckati.
Zapečenu proju premazati spanaćem, na spanać narendati sloj sira, preliti ostatkom testa i peći na 200 C oko 40 min.
уторак, 12. април 2011.
Slani muffins sa sirom i pavlakom
Potrebno je :
200 gr. brašna
200 gr. starog kravljeg sira ili fete
250 gr. pavlake
2 jaja
1 dcl. ulja
1 kašičica praška za pecivo
so
Postupak pripreme:
Sir izdrobiti, dodati pavlaku i jaja i dobro izmešati.
Dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i so i sve dobro izmešati.
Dobicete jedno meko testo, ne retko.
Sir izdrobiti, dodati pavlaku i jaja i dobro izmešati.
Dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i so i sve dobro izmešati.
Dobicete jedno meko testo, ne retko.
Kalup za muffins ciji su otvori precnika 8 cm namazati malo uljem i u svaki kalupčić staviti jednu punu kašiku testa.
Peći na 180C oko 25 minuta, dok ne porumene.
Ljuti kolači
Potrebno je :
300gr. brašna
200gr. putera
100gr. kačkavalja
200gr. mlevenih badema
1 kisela pavlake
1 kasika senfa
2 jaja
1 kašika ljute tucane paprike
1 prašak za pecivo
ulje, so, biber
Postupak pripreme:
U dublji sud stavimo brašno, prašak za pecivo, tucanu crvenu papriku, senf, bademe i 1 pavlaku.
Polupamo jaja i dodamo u sud.
U sud izrendamo kačkavalj i puter, dodamo so i promešamo kašikom.
Produžimo da testo mesimo rukom.
U sud izrendamo kačkavalj i puter, dodamo so i promešamo kašikom.
Produžimo da testo mesimo rukom.
Kalup za mafine pouljimo i stavimo testo.
Testo se pece 30 min. na 200C.
Testo se pece 30 min. na 200C.
петак, 8. април 2011.
Mini baklave sa višnjama
Potrebno je :
pakovanje kora za pitu
1/2 kg višanja
šolja šećera
šolja ulja
šolja griza
šolja jogurta
prašak za pecivo
Za preliv :
dve šolje šećera
dve šolje vode
Postupak pripreme: U posudu izmešati šećer, griz, ulje i jogurt, dodati prašak za pecivo.
Prvu koru premazati preko cele površine ovom smesom, preko nje prebaciti drugu koru i nju takođe premazati filom.
Na treću koru na samo jednom kraju poređati višnje, i motati kore u frulicu.
Zaseći nožem na otprilike 2-3cm širine, tako da se od jedne frulice dobije oko desetak komada.
Postupak ponoviti dok se ne utroše sve kore.
Prvu koru premazati preko cele površine ovom smesom, preko nje prebaciti drugu koru i nju takođe premazati filom.
Na treću koru na samo jednom kraju poređati višnje, i motati kore u frulicu.
Zaseći nožem na otprilike 2-3cm širine, tako da se od jedne frulice dobije oko desetak komada.
Postupak ponoviti dok se ne utroše sve kore.
Ređati u podmazan pleh i peći.
Za to vreme skuvati sirup od šećera i vode i preliti preko jos vrućih baklava.
Ako vam se učini da nisu dovoljno sočne, mozete dodati još sirupa naknadno.
Za to vreme skuvati sirup od šećera i vode i preliti preko jos vrućih baklava.
Ako vam se učini da nisu dovoljno sočne, mozete dodati još sirupa naknadno.
Torta od maka
Potrebno je :
150gr. mleka
100gr. šećera
2 kesice vanilin šećera
250gr. mlevenog maka
500gr. čajnih kolutića
125gr. putera ili margarina
250gr. šlaga
Dno okruglog kalupa prekriti čajnim kolutićima koji su prethodno potopljeni u mlako mleko.
Postupak pripreme: Prokuvati mleko, šećer i vanil šećer.
Dodati mleveni mak i kuvati još nekoliko minuta, zatim ubaciti puter i još malo promešati dok se ne istopi.
Preko njih naneti fil od maka a zatim opet poređati čajne kolutiće.
субота, 2. април 2011.
Moja lenja pita
sa kupinama |
sa jabukama sa ribizlama |
Testo:
2 jaja
1 časa ( od jogurta) šećera
1 pavlaka
1 čaša ulja
2,5 čase brašna
1 kesica praška za pecivo
Fil:
1 kg. jabuka (ili nekog drugog sezonskog voća)
3 kašike šećera
cimet po želji
čaša vode
malo griza ili prezle
Postupak pripreme:
Polovinu testa sipati u pleh i peći oko 10 minuta, zatim izvaditi iz rerne i staviti jabuke pa staviti drugu polovinu testa.
Peći 20 minuta
Postupak pripreme:
Polovinu testa sipati u pleh i peći oko 10 minuta, zatim izvaditi iz rerne i staviti jabuke pa staviti drugu polovinu testa.
Peći 20 minuta
Torta od limuna i malina
Kora:
6 žumanaca
6 belanaca
180gr. šećera
80gr. brašna
60gr. gustina
60gr. kakaa ili čokolade u prahu
Fil:
1l mleka
8 kašika gustina
6 kasšika brašna
20 kašika šećera
2 margarina
200-300 gr. malina
1 limun
Umutiti belanca sa polovinom šećera i u njih dodati takođe umućena žumanca sa polovinom šećera.
U masu dodati brašno, gustin i kakao ili čokoladu u prahu i lagano varjačom / nikako mikserom/ sjediniti masu.
Masu izliti i peći u okruglom kalupu /prečnika 26cm/ 25-30min 180C.
Ispečenu koru iseći dva puta tako da dobijate tri kore.
Priprema cicvarice tj.fila:
Od 1l mleka odvojiti malu količinu i u nju staviti brašno i gustin.
U zašećereno i provrelo mleko sipajte masu od brašna i gustina i kuvajte na laganoj vatri 5 min.
Kada se masa ohladi dodajte margarin i masu podelite na dva dela.
U prvi dodajte maline a u drugu rendanu koru i sok od jednog limuna.
Filovati kore špricom , tako što ćete u jedan staviti fil od maline a u drugi fil od limuna.
Na kore naizmenično nanositi i jeda i drugi fil sve dok se ne potroši.
Celu tortu premazati ili filom od limuna ili slatkom pavlakom.
Mud cake sa voćnim pralinama ( kolač od blata sa voćnim pralinama)
Potrebno je :
250 gr.maslaca ili margarina
400 ml.mleka
200 gr.čokolade za kuvanje
440 gr. šećera
150 gr. običnog brašna
110 gr. self-raising brašna
25 gr. kakaa
2 jaja
200 gr. voćnih pralina
Self-rising brašno se priprema na sl. način :
1 šolja brašna / mera za šolju je 250 ml. /
jedna kašičica praška za pecivo
na vrh noza soli
Sve sastojke izmešati i koristiti po potrebi.
Mak kocke
Testo:
2 jaja,
2 dl mleka,
2 dl ulja,
200 g šećera,
300 g brašna,
1 kesica praška za pecivo
Fil:
250 g mlevenog maka,
3-4 kašike šecćera,
1 kesica vanilin šećera,
1 dl mleka
Umutiti belanaca, dodati šećer, žumanca i sve ostale navedene sastojke.
Polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posut pleh, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 minuta.
Mleveni mak izmešati sa šećerom i preliti vrelim mlekom.
Izvaditi kolač iz rerne, preko testa rasporediti fil od maka, a onda sipati drugi deo smese, pa vratiti u rernu da se peče jos 20-tak minuta. Ohlađen kolač seći na kocke i posuti prah šećerom.
Пријавите се на:
Постови (Atom)