понедељак, 1. август 2016.

Slani čizkejk sa ljutenicom



Podloga:
100gr. ražanog dvopeka
50gr. putera
so, biber
Samleti dvopek, pa mu dodati rastopljen puter, so i biber.
U kalup prečnika 16cm utisnuti smesu od dvopeka i poravnati je.
Ostaviti u frižider da se stegne, a za to vreme pripremati fil.

Fil:
250gr. ljutenice
50ml soka od paradajza
200gr. slanog sremskog sira
100ml grčkog jogurta
1 kesica želatina
Ljutenicu  izblendirati, ukoliko ima krupnih fileta paprike /ja je tako spremam/.
Zatim je sjediniti sa sirom i jogurtom.
Posoliti, ukoliko sir nije slan.
Želatin preliti sa 3 kašike hladne vode, pa ga ostaviti da nabubri desetak minuta.
Za to vreme staviti sok od paradajza da proključa, pa u njega dodati želatin.
Mešati dok se želatin ne rastopi, pa smesu sipati u fil od ajvara.
Sve dobro sjediniti.
Sipati preko podloge od dvopeka, pa vratiti u frižider, najbolje, da prenoći.

Dekoracija:
pečeni fileti paprike (oko 10-15 pečenih paprika)
bosiljak

Preliv:
1 kašika maslinovog ulja
2-3 kapi balzamiko sirćeta     

Dekorisati filetima paprike, tako što ćete papriku iseći na trakice, urolati ih kao ružice i ređati po površini čizkejka.
Ružice od paprike, četkicom premazati prelivom.
Služiti kao hladno predjelo.

Savet:
Ukoliko želite veći čiskejk, mere za sastojke potrebno je duplirati.
Ljutenica se može zameniti ljutim ajvarom.