100gr.
ražanog dvopeka
50gr.
putera
so,
biber
Samleti
dvopek, pa mu dodati rastopljen puter, so i biber.
U
kalup prečnika 16cm utisnuti smesu od dvopeka i poravnati je.
Ostaviti
u frižider da se stegne, a za to vreme pripremati fil.
Fil:
250gr.
ljutenice
50ml
soka od paradajza
200gr.
slanog sremskog sira
100ml
grčkog jogurta
1
kesica želatina
Ljutenicu izblendirati, ukoliko ima krupnih fileta
paprike /ja je tako spremam/.
Zatim
je sjediniti sa sirom i jogurtom.
Posoliti,
ukoliko sir nije slan.
Želatin
preliti sa 3 kašike hladne vode, pa ga ostaviti da nabubri desetak minuta.
Za
to vreme staviti sok od paradajza da proključa, pa u njega dodati želatin.
Mešati
dok se želatin ne rastopi, pa smesu sipati u fil od ajvara.
Sve
dobro sjediniti.
Sipati
preko podloge od dvopeka, pa vratiti u frižider, najbolje, da prenoći.
Dekoracija:
pečeni
fileti paprike (oko 10-15 pečenih paprika)
bosiljak
Preliv:
1
kašika maslinovog ulja
2-3
kapi balzamiko sirćeta
Dekorisati
filetima paprike, tako što ćete papriku iseći na trakice, urolati ih kao ružice
i ređati po površini čizkejka.
Ružice
od paprike, četkicom premazati prelivom.
Služiti
kao hladno predjelo.
Savet:
Ukoliko
želite veći čiskejk, mere za sastojke potrebno je duplirati.
Ljutenica
se može zameniti ljutim ajvarom.