Umojoj bašti skoro 30 godina raste ova ogromna i prelepa smokva.
Viđala sma razne, ali nijedna nije tako velika i rodna
Bogata je rodom i svake godine ima tri roda u tri etape.
Od nje moj otac peče rakiju smokovaču, a ja, eto skuvam po neku teglicu slatka...i tako svake godine.
Slatko od njenih plodova spremam ovako....
Potrebno je:
1.300gr. zrelih smokvi
1 kg. šećera
voda
Postupak pripreme:
Smokve oprati i odstraniti im peteljke.
Na plotnu staviti šerpu, sipati šećer, dodati hladnu vodu tek toliko da šećer ogrezne.
Ostavite da šećer i voda provre a zatim spustiti smokve,
lagano protresti posudu da se ravnomerno rasporede i smanjite temperaturu na
umereno (sa najače temperature, kako je bilo na početku).
Masa treba da krčka, sve vreme , ne mešati varjačom već,
laganjim protresanjem šerpe povremeno promešati sadržaj.
Čim se počne pojavljivati
bela pena na površini, počnite je skidati.
Posle oko 60-70
minuta od momenta kada je slatko počelo da vri supenom kašikom izvaditi na mali
tanjirić malo soka, sačekati par trenutaka da se vidi da li je slatko kuvano.
Kada je gotovo skloniti šerpu, prekriti je vlažnim krpom
i ostaviti da se ohladi, obično da prenoći.
Tegle dobro
obrisati mlakom vlažnom krpom da spolja ne ostanu lepljive.