понедељак, 3. новембар 2014.

Bela jevrejska torta

 

Kora (mera za jednu koru):
6 belanaca
6 kašika šećera
150gr. pečenih mlevenih lešnika
50gr. mlevenog  keksa
*treba ispeći dve kore*
Penasto umutiti belanca i uz postepeno dodavanje šećera mutiti dok se šećer ne rastopi.
Dodati keks i mlevene lešnike, promešati varjačom. 
Sjediniti sastojke i peći u plehu od rerne 15-20 min.200C.
Ohladiti i vertikalno preseći na 2 dela.
Ispeći još jednu ovakvu koru.

Fil:
800ml. mleka
12 žumanaca
12 kašika šećera
4 kašike gustina
1 puding od vanile
250 g bele čokolade
375gr.  maslaca
100gr. prah šećera
Mleko i šećer staviti da provri, pa u to dodati gustin, puding i žumanca.
Kada mleko provri lagana umešati smesu od žumanaca i skuvati kao kad se kuva puding.
Umutiti maslac i prah šećer, dodati otopljenu belu čokoladu, pa sve sjediniti sa ohlađenim  filom.
Filovati kora-fil-kora, dok se ne potroše sastojci.
Celu tortu premazati preostalim filom i posuti seckanim lešnicima.

субота, 1. новембар 2014.

Bomba torta


Potrebno  je:
5 jaja
1 margarin ili maslac
250gr. čokolade za kuvanje
250gr. kristal šećera
2 kutije piškota
1/2l mleka

Postupak pripreme:
Umutiti šne od belanaca, pa dodati šećer.
Posebno umutiti žumanca i margarin.
Rastopiti čokoladu, dodati žumancima, pa sve zajedno sjediniti sa belancima.
Piškote umakati u mlako mleko i ređati posudi koja je predhodno obložena folijom ili celofanom.
Piškote ređati prvo po dnu a zatim i po stranicama suda, zatim polovinu čokoladnog fila sipati preko piškota, poređati 4-5 piškota a zatim sipati preostali fil.

Tortu ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.
U znak sećanja ne moju Gocu,...hvala ti za sve!!!!