понедељак, 21. децембар 2015.
четвртак, 10. децембар 2015.
Čokoladne korpice
Potrebno je:
100gr. čokolade
1 kašičica ulja
150gr. mlevenih oraha
200gr. margarina
100gr. šećera u prahu
1 čašica konjaka ili vinjaka
kesica vanilin šećera
sok od pola limun
marinirane trešnje za koktele
Postupak pripreme:
Pripremiti oko 30 najmanjih papirnatih korpica za
kolače.
Rastopiti čokoladu s kašičicom ulja, pa time sa
unutrašnje strane premazati sve korpice i staviti na kratko u zamrzivač da se
čokolada stegne.
Postupak ponoviti dva puta.
Zatim ih pažljivo okrenite i iglom polako počevši
od dna odvajate od korpice.
Kada je odvojite od papirne ostaće čokoladna
korpica, koju punite filom.
Penasto umutiti margarin i prah šećer, dodati
mlevene orahe, vanilin, sok od limuna i konjak.
Sve dobro sjediniti, pa ovim puniti korpice i
ukrasiti polovinom marinirane trešnje.
Pred služenje ih lagano spustite u nove papirnate
korpice.уторак, 24. новембар 2015.
петак, 13. новембар 2015.
Paradajz pelat
5kg
paradajza (pelat ili šljivar)
50gr. šećera
listove
bosiljka
so,
biber
po želji mogu i drugi sveži začini kao što su origano, majčina dušica...
po želji mogu i drugi sveži začini kao što su origano, majčina dušica...
Postupak
pripreme:
Paradajz
dobro operite.
Napuniti
lonac vodom a onda stavite da proključa.
Ubacivati
u ključalu vodu paradajza i blanširati ga 2-3 minuta.
Vaditi
ih šupljikavom kašikom i ubacivati u šerpu sa hladnom vodom.
Odmah
ih oljuštiti i očistiti središni deo sa semenkama.
Očišćen paradajz stavljati u veći sud.
Očišćen paradajz stavljati u veći sud.
U
očišćen paradajz dodati šećer, so, listove bosiljka, lagano promešati da se
paradajz previše ne izdrobi i po ukusu dodajte soli ako je potrebno.
Paradajz
ređati u tegle tako da ne ostane vazduh.
Tegle
dobro zatvoriti, složiti ih u visoki lonac, pa naliti vodu da bude oko 3 cm
iznad vrha tegli.
Staviti
na šporet i kuvati 40 minuta nakon što proključa.
Zatim
isključiti ringlu i ostaviti sve zajedno da se ohladi.
уторак, 10. новембар 2015.
Grožđe u turšiji
Prilikom priprme krastavčić za zimu, uvek mi ostane neka
količina presolca.
Uvek ga iskoristim, tako što u tegle stavim neko povrće i to
bude zaista odlična turšija.
Ovoga puta sam stavila belo i crno grožđe i nekoliko ljutih
papričica…nadam se da će vam se svideti!!!
Zrna belog i
crvenog grožđa očistiti od peteljkica, oprati i ocediti.
U čiste tegle složiti groždje i ljute papričice, pa
naliti unapred spremljenom smesom za prelivanje.
недеља, 1. новембар 2015.
Jesenja malina torta
Kora:
2 jaja
300gr. šećera
125gr. margarina
100gr. čokolade u prahu ili kaka
200gr. brašna
1 kisela pavlaka
1 kesica praška za pecivo
200ml nes kafe
Umutiti jaja sa šećerom, dodati omekšali margarin,
pavlaku, čokoladu u prahu, brašno i prašak za pecivo.
Sjediniti masu dolivajući vruću nes kafu.
Smesu izliti u pleh i peći pola sata na 180C.
Sos od malina:
300gr. malina
200gr šećera
1 puding od maline
200ml vode ili soka koji otpuste zaleđene maline
U posudu staviti maline, šećer i 100ml vode ili soka od
maline, prokuvajte i kada se šećer otopiu, dodati puding od maline razmućen u
100ml vode ili soka od maline .
Kuvati dok se ne zgusne.
Čokoladni fil:
200gr. slag krema u prahu
200ml vode
200gr. Menaž čokolade
200ml kisele pavlake
Umutiti šlag sa vodom, dodati istopljenu čokoladu i
kiselu pavlaku pa sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti koru, zatim obruč za tortu, pa preko
kore nanesite sos od malina a zatim i čokoladni fil.
Tortu preliti otopljenom čokoladom i dekorisati semenkama
nara.
Dekoracija:
100gr. Menaž čokolade
1 kašika ulja
narнедеља, 25. октобар 2015.
Ravioli u krem sosu na Svetski dan testenine
Širom planete, danas se obeležava Svetski dan testenine, namirnice koja spada u jednu od najomiljenih na svetu.
Za testo je
potrebno:
4 veća jaja
400gr. brašna
3 kašike
maslinovog ulja
1 kašika soli
50gr. spanaća
50gr. cvekle
Skuvati spanać i cveklu a zatim ih ispasirati.
Ova pasta se pravi od tri testa, žutog, crvenog i zelenog
a svako se pravi posebno.
Žuto testo:
izmešati 2
jaja, 200gr. brašna, 2 kašike ulja i
malo soli;
Crveno i zeleno
testo:
Za svako testo po 1 jaje, 100gr. brašna, 1 kašiku ulja i
malo soli;
U jedno testo dodati pasirani spanać, a u drugo cveklu.
Nadev: 200gr.
sira, ½ kisele pavlake
Umak od pavlake:
2 dl kisele pavlake, malo maslaca, 1 kasika gustina, so, sveza mirodjija
Za ova dva obojena testa će vam trebati još brašna jer će biti lepljivo.
Ako je testo tvrdo
dodati malo vode.
Umesti ga dobro da se ne lepi za prste a zatim staviti u kese i odložiti u frižider min. pola sata, a može i preko
noći kako bi se lepše razvijalo.
Nakon toga žuto
testo podeliti na tri dela, takođe iseći na jednake delove zeleno i crveno testo.
Istanjiti oklagijom u pravougaonik sve delove debljine
oko 1 cm.
Svaki gornji sloj testa namazati sa malo vode i ređati po
želji.
Pritisnite rukom kako bi se slojevi zalepili, a zatim seći
nožem parčiće debljine 1cm.
Svaki komad razvaljati oklagijom i provući kroz mašinu za
testo na broju 5.
Dok provlačite testo dobro brašnite da se ne bi lepilo.
Na polovinu razvijenog testo stavljati male kupice nadeva
ostavljajuci razmak od 3-4 cm izmedju njih, pa zatim taj "prazan"
prostor premazati hladnom vodom da nam
se ravioli ne bi otvarali prilikom kuvanja. Preklopiti drugom polovinom testa,
malo utisnuti oko nadeva da se ivice bolje zalepe, pa reckavim tockicem
(radlom) ili ostrim nozem iseci na male kvadratice.
Raviole kuvati u kipućoj slanoj vodi oko 20-tak minuta.
Izvaditi rupičastom kašikom i odlžiti na tanjir za serviranje.
U međuvremenu pripremiti umak:
na malo zagrejanog maslaca proprziti kašiku gustina,
dodati kiselu pavlaku i kuvati dok se umak ne zgusne.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, staviti sitno seckanu
mirođiju.
Dok je sve još toplo, preliti preko pripremljenih raviola
i po želji posuti sa malo naribanog parmezana.
четвртак, 15. октобар 2015.
Pirotska proja - mesečna igra "Patin petnaesti"
Patin petnaesti je mesečna igra namenjena food blogerima sa prostora bivše Jugoslavije.
Igru je osmislila Milkica sa bloga Mimi's Kingdom.
Ideja je da se istraži čuveni ’Veliki narodni kuvar’ autorke Spasenije Pate Marković koji većina nas, ali veoma retko otvara.
Tema je pirotska proja.....navijala sam da je izglasamo, jer su moji roditelji iz okoline Pirota a ja sam kao dete svaki raspust provodila tamo.
Obožavam hranu koja je specifična za ovaj kraj, rado je spremam i želim da ta jela sačuvam od zaborava.
.
Igru je osmislila Milkica sa bloga Mimi's Kingdom.
Ideja je da se istraži čuveni ’Veliki narodni kuvar’ autorke Spasenije Pate Marković koji većina nas, ali veoma retko otvara.
Tema je pirotska proja.....navijala sam da je izglasamo, jer su moji roditelji iz okoline Pirota a ja sam kao dete svaki raspust provodila tamo.
Obožavam hranu koja je specifična za ovaj kraj, rado je spremam i želim da ta jela sačuvam od zaborava.
.
Utisci:
Sve ono što pravim prvi put, pravim upola mere pa čak i pola od toga.
Pita je zbog veličine tepsije tanja, ali je hrskava i jako ukusna.
Idealna za svadbarski kupus......ubuduće će biti redovna na mom spisku jela.
понедељак, 12. октобар 2015.
Mlečnica ili starinski puding od bundeve
Ovaj starinski slatkiš pravila je moja baka, očeva majka,
slatkiš nalik pudingu od bundeve.
Bio je mali, ali se ipak seća kako im je spremala ovaj starinski puding od
bundeve, koji je on jako voleo.
Baba je mlečnicu spremala tako što je bundevu sekla na
kriške, pa na kocke a zatim je zalivala mlekom i pekla.
Ja sam to probala malo drugačije...ovako:
Potrebno
je:
1
bundeva (oko 1kg.)
150-200gr.mleka
šećer
(po ukusu)
Postupak
pripreme:
Bundevu
otvoriti tj.iseći poklopac, izvaditi semenke, lagano je izdubiti, pazeći da je
ne probušite.
Staviti
je u rernu zajedno sa poklopcem i pećo oko 1h, gotova je kada omekša.
U
nju sipati vruće mleko i dodavati šećer po ukusu.
Kada
se sve dobro sjedini, dobije se izuzetno lep i ukusan pire ili puding od
bundeve.
субота, 10. октобар 2015.
Prosena pita sa sirom i paprikom
Potrebno je:
2 jaja
1 čaša prosa (od jogurta ̴ 2dc)
2,5 čaše vode na 1 čašu prosa
200gr. sira
2-3 seckane sveže ili pečene paprike
1 kesica praška za
pecivo
malo kisele vode
3 kašike maslinovog ulja
so
Postupak pripreme:
Uveče operete proso i potopite u vodu.
Ujutru tu vodu procedite i nalijete novu za kuvanje.
Vodu posolite i pustite je da vri 3-4 minuta, zatim
poklopite činiju i sklonite sa ringle.
Proso će pokupiti svu
vodu u roku od 15 minuta.
Nakon toga u proso dodati sve ostale sastojke, sjediniti i
izliti u pleh.
Peći na 200C 30-40minuta.понедељак, 28. септембар 2015.
Torta od prosenog griza i zucchini tikvica
Potrebno je:
4 jaja
1,5 šoljica maslinovog
ulja
1 pavlaka
200gr. prosenog griza
1 prašak za pecivo
1 kg zucchini tikvica
so
Postupak pripreme:
Tikvice oguliti i
izrendati na krupno rende, posoliti i ostaviti da odstoje.
Umutiti jaja, ulje,
pavlaku, griz, prašak za pecivo, malo soli i tikvice pa lagano promešati.
Smesu sipati u
podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 30 minuta.
Gotovu tortu ostaviti
da se dobro ohladi, a zatim iseći na kocke i služiti.недеља, 6. септембар 2015.
Slatko od smokava
Umojoj bašti skoro 30 godina raste ova ogromna i prelepa smokva.
Viđala sma razne, ali nijedna nije tako velika i rodna
Bogata je rodom i svake godine ima tri roda u tri etape.
Od nje moj otac peče rakiju smokovaču, a ja, eto skuvam po neku teglicu slatka...i tako svake godine.
Slatko od njenih plodova spremam ovako....
Potrebno je:
1.300gr. zrelih smokvi
1 kg. šećera
voda
Postupak pripreme:
Smokve oprati i odstraniti im peteljke.
Na plotnu staviti šerpu, sipati šećer, dodati hladnu vodu tek toliko da šećer ogrezne.
Ostavite da šećer i voda provre a zatim spustiti smokve,
lagano protresti posudu da se ravnomerno rasporede i smanjite temperaturu na
umereno (sa najače temperature, kako je bilo na početku).
Masa treba da krčka, sve vreme , ne mešati varjačom već,
laganjim protresanjem šerpe povremeno promešati sadržaj.
Čim se počne pojavljivati
bela pena na površini, počnite je skidati.
Posle oko 60-70
minuta od momenta kada je slatko počelo da vri supenom kašikom izvaditi na mali
tanjirić malo soka, sačekati par trenutaka da se vidi da li je slatko kuvano.
Kada je gotovo skloniti šerpu, prekriti je vlažnim krpom
i ostaviti da se ohladi, obično da prenoći.
Tegle dobro
obrisati mlakom vlažnom krpom da spolja ne ostanu lepljive.
субота, 29. август 2015.
Jogurt torta sa kupinama
250gr. La Crema keksa ili Oreo keksa
100gr. maslaca
Krem:
2 kesice želatina (za
1l tečnosti)
400ml slatke pavlake
550gr. jogurta
250gr. šećera u prahu
200gr. kupina
5 nektarina
listići mohito nane
Postupak pripreme:
Keks samleti u blenderu, pa mu dodati rastopljeni maslac.
Masu sjediniti i staviti u kalup obima Ø26cm. pa ostaviti u
frižider.
Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode.
Umutititi slatku pavlaku sa prah šećerom.
Zagrejati želatin na
laganoj vatri, kada se istopi dodati jogurt u želatin i brzo mešati.
Dobijenu smesu sipati u pripremljenu slatku pavlaku i lagano
sjediniti varjačom.
Na pripremljenu podlogu od keksa i maslaca sipati pola smese
i poređati voće.
Ostatak smese sipati preko voća i poravnati
površinu.
Tortu staviti u frižider da prenoći.
Dekorisati po želji
kupinama i listićima mohito nane.недеља, 23. август 2015.
Američke palačinke by Tamara
Sastojci za testo:
2 jaja
dve ipo šolje brašna
2 šolje mleka
1/3 šolje ulja
1/3 šolje šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
"Cipiripi" nugat krem
Dekoracija:
šumske borovnice
drenjine
Postupak pripreme:
U sud posebno umutiti belanca.
Sjediniti sve sastojke i na kraju dodati šne od belanaca pa sve dobro sjediniti.
U zagrejanom tiganju kutlačom sipati manje krugove.
Filovati po želji...ja sam koristila fenomenalni "Cipiripi" nugat krem.pic
понедељак, 17. август 2015.
Čizkejk sa kupinama
Podloga:
250gr. Toto keksa sa punjenjem
100gr. maslaca
Krem:
300ml slatke pavlake
200gr. krem sira ”A la kajmak”
300gr. kupina
šećer u prahu za ukra
Postupak pripreme:
Keks samleti i sjediniti sa otopljenim maslacem.
Na tanjir za posluživanje staviti kalup bez dna (od 25 cm) i utisnuti smesu
od keksa i maslaca.
Umutiti slatku pavlaku i kada je do pola čvrsta umiksati i krem
sir.
Nastaviti mućenje dok ne vidite da je dovoljno čvrsto za
filovanje.
Preko smese od keksa staviti fil i u njega blago utisnuti
kupine
Dobro ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Пријавите се на:
Постови (Atom)