U pirotskom kraju recelj je »vrsta pekmeza od tikve kuvane u slatkom vinu«, a tikva pečenka od koje se pravi recelj naziva se receljća.
Šira i pekmez - Zašto zajedno?
Pa zato što se pod pekmezom prvobitno podrazumevala ukuvana šira, odnosno grožđani sok (mošt).
I ne samo pekmez, od šire su se spravljale i druge pomalo zaboravljene starinske poslastice i napici.
Recelj je mogla spremati ona domaćica koja ima dosta grožđa.
Pravili su ga svi oni koji imaju vinograd.
Nakon berbe grožđa slatko vino treba otočiti od komine i uzeti količinu prema potrebi, najmanje 25 litara šire.
uzeti bundevu, oguliti je i iseći na tanke kriške i spustiti u širu da se u njoj kuva dok sok ne bude gustine meda. Zatim skinuti recelj sa štednjaka, sipati u tegle, povezati i ostaviti za zimu..
Recelj ima izgled redjeg, tamnog meda, koristi se kod anemije za poboljšanje krvne slike, ali i kao preventiva; uzima se po jedna kašičica ujutru, našte srca.
Sastojci:
bela bundeva - pečenka
šira (sok zrelog grožđa u kome još nije nastupilo vrenje)
Priprema:
Sveže slatko vino se kuva dva sata.
Posle toga mu se doda toliko iseckane bele bundeve da
ogreznu u vinu. Kuva se na tihoj vatri još jedan sat uz stalno mešanje. Kad je
gotov, pekmez se vreo sipa u čiste i zagrejane tegle. Povežu se celofanom i kad
se ohlade odlože u ostavu.