среда, 17. април 2013.
уторак, 9. април 2013.
Tatlije
Ovo
je jedan starinski slatkiš, za koji sam
dugo bila u zabludi da je drugi naziv za tulumbe, a
u kraju odakle su moji upravo tako zovu tulumbe.
Tatlije
su poslastica, koja je u naše krajeve došla iz Turske i postala sastavni deo
srpske kuhinje.
Deani
sa bloga Zaboravljene poslastie obećala sam da ću
pronaći recept koji je moja mama davno dobila od svoje
koleginice.
I
evo recepta(pravljen bez ikakve izmene).
Potrebno
je:
150gr.
masti
2
cela jaja
½
kvasca
2
kašike mleka
kora
limuna
300gr
brašna
300gr
šećera
1
čaša vode
sok
od pola limuna
Kvasac
rastopiti u mlakom mleku.
Umutiti
mast i žumance,
dodati rastopljen kvasac, sve to dobro sjediniti, pa dodati brašno i izrendanu
koru limuna.
Testo dobro umesiti i napraviti 28 loptica.
Uzimati
po komadić
testa, napraviti lopticu, spljoštiti je na rapavu
stranu rendeta i urolati da se dobije duguljast komad.
Staviti
u blago podmazan pleh (ili na pek papir) i peći na 200C dok
lepo ne porumene, a po potrebi smanjiti temperaturu na 180C,
da ne pregore, treba da ostanu svetle boje.
Peku se 15-20
minuta.
Šećer
skuvati sa vodom i limunovim sokom, da vri nekoliko minuta.
Izvaditi pečene tatlije
iz rerne, ohladiti ih i preliti vrućim sirupom, ostaviti da se ohlade.
четвртак, 4. април 2013.
Sremuš ubica otrova
Od kako sam otkrila ovu čarobnu biljčicu, redovno je kupujem svakog
proleća i od nje pravim pite i salate.
Nijedna
biljka nije tako delotvorna u čišćenju krvi, želuca i creva kao ova i zato je
idealna za detoksikaciju organizma posle duge zime.
U narodu vlada mišljenje da nijedna biljka ne čisti
tako dobro sistem za varenje i krv kao ova.
Sremuš ima veliku lekovitu moć, a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv, pa je otud i jedno od narodnih imena ove biljke medveđi luk. Pošto sušenjem gubi svojstva, treba ga jesti isključivo u svežem stanju.
Posle hladne zime fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija jer u sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi, koji se beru u aprilu i maju, kao i lukovice, koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.
Sremuš ima veliku lekovitu moć, a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv, pa je otud i jedno od narodnih imena ove biljke medveđi luk. Pošto sušenjem gubi svojstva, treba ga jesti isključivo u svežem stanju.
Posle hladne zime fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija jer u sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi, koji se beru u aprilu i maju, kao i lukovice, koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.
A evo i recepata:
Salata
od sremuša
Potrebno je:
veza sveže nabranog sremuša
struk mladog belog luka
so, maslinovo ulje
Nasecakati
sremuš,
zatim
dodati malo belog luka, so, malo maslinovog ulja, sjediniti i
poslužiti.
Kupus kifle sa sremušem
Potrebno je:
1/2l mleka
1 kašičica šećera
1 kvasac
2 šoljice(od kafe one najmanje)ulja
2 žumanca
800gr. brašna
Fil:
5 kašika masti
1 žumance
1 kisela pavlaka
sir
1 veza sremuša
Postupak pripreme:
Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 4 dela.
Umutiti mast sa jednim žumancem.
Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.
Salata
od sremuša
Kupus kifle sa sremušem
Potrebno je:
1/2l mleka
1 kašičica šećera
1 kvasac
2 šoljice(od kafe one najmanje)ulja
2 žumanca
800gr. brašna
Fil:
5 kašika masti
1 žumance
1 kisela pavlaka
sir
1 veza sremuša
Postupak pripreme:
Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 4 dela.
Umutiti mast sa jednim žumancem.
Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.
Пријавите се на:
Постови (Atom)