среда, 8. август 2012.

Posno seosko meso


Potrebno je:
250gr. soje u komadićima
600gr. šampinjona
3 glavice crnog luka
200ml. kečapa
250ml. vode
 origano, celerov list
so i mleveni biber

Postupak pripreme:
U šerpu sa provrelom vodom staviti soju, dodati origano i obariti.
Crni luk izdinstamo, dodamo šampinjone isecene na deblje listove i obarenu i proceđenu soju.
Zatim, dodati celerov list, kečap, sipati 250ml. vode, posoliti i pobiberiti.
Jelo kuvati 20-30minuta  




уторак, 7. август 2012.

Slatko od divljih kupina

Potrebno je:
500gr. divljih kupina
500gr. šećera

Postupak pripreme:
Odabrati  krupne kupine, staviti ih u cediljku i dobro oprati.
Šećer stavit u posudu u kojoj će se kuvati slatko i preliti  ga vodom da ogrezne.
Kada sećer provri stavit kupine i kuvati ga na jakoj vatri.
Kad sok počne gusto da pada sa kašičice, po 2-3 kapi odjednom, znači da je slatko dobro kuvano. 
Skloniti ga sa vatre, skinuti mu penu pa ga pokriti vlažnom krpom i ostavit da prenoći.
Sutradan ga sipati u tegle.