понедељак, 28. март 2011.

Posna rozen torta sa makom


Potrebno je :
1 pakovanje posnih kora za rozen tortu
600gr.maka
350gr.šećera
500gr. vode
1 posni margarin
1 limun

Fondan :
200gr. prah šećera
3 kasike vrele vode
nekoliko kapi ulja

Postupak pripreme:
U sud sipati šećer i vodu da provri i lagano popariti mak, dodati i 1 margarin. 
Kore za rozen tortu premazivati mešavinom isceđenog limuna i vode, filovati makom i tako dok se ne potroši sav materijal. 
Na poslednju koru premazati fondan koji se pravi od umućenog prah sećera sa vrelom vodom i nekoliko kapi ulja. 
Tortu je najbolje napraviti 2-3 dana pre služenja.




петак, 25. март 2011.

Tulumbe

Testo:
2 čaše / od jogurta/ vode
1 čaša ulja
 prstohvat soli
10 kašika brašna
4 kašike griza
4-5 jaja
1 prašak za pecivo

Špin:
700gr. šećera
1/2l vode
nekoliko kriški limuna

Testo:
Vodu i ulje staviti u šerpu da provri.
Pomeriti sa vatre i dodati 10 kašika brašna i 4 kašike griza.
Kada se smesa ohladi dodati 4-5 jaja i 1 prašak za pecivo i ručno umutiti.
Peku se u rerni, dok ne budu za nijansu tamnije od zlatno žute boje /oko 20-25 min/.
Špin:
700gr. šećera prokuvati sa 1/2l vode i nekoliko kolutova limuna.
Hladne tulumbe, svaku pojedinačno umakati u saft, ređati u drugi sud i na kraju ih preliti saftom.







    четвртак, 24. март 2011.

    Arančini (ušećerena kora pomorandže)

    Narandžina kora idealna je za pripremu mnogih poslastica, posebno onih božićnih i uskršnjih. Puno je recepata u kojima je jedan od sastojaka rendana kora pomorandže ili limuna, a umesto toga uvek možete dodati ove kandirane kore, koje, inače, na isti način možete praviti i od lubenica.

    Potrebno je :
    500gr. narandžine kore
    Za šećerni sirup :
    250ml. vode
    500gr. šećera
    Za posipanje :
    kristal šećer
    Postupak pripreme:
    Isecite kore pomorandži na velike lepe komade.
    Stavite ih u šerpu, prelijte hladnom vodom i kuvajte oko 15 minuta.  
    Kuvanje ponovite 6-7 puta, stalno bacajući vodu.
    Koricu narandže ocedite od vode, izmerite i narežite na duguljaste štapiće (rezance) široke oko 5 mm.
    Dodajte šećer i vodu kuvajte povremeno mešajući dok secer i voda ne ispari.
    Korice izvadite i još vruće raširite po papiru za pečenje na koji ste posuli kristal šećer.
    Korice dobro uvaljajte u kristalni šećer.
    Arancine sušite složene jedan do drugoga na ravnoj površini 2-3 dana.

    среда, 23. март 2011.

    Kolač od pomorandžine kore



    čaša (od jogurta) belanaca
    čaša (od jogurta) šećera
    1/2 čaše ulja
    ne punu čašu vrašna, već dva prsta manje
    obarena i na kockice isečena kora pomorandže ili ušećerenu koru pomorandže

    Masu sjediniti i peći oko 30 min na 200C.







    After eight torta




    Kore:
    • 5 jaja 
    • 5 kašika šećera
    • 3 kašike brašna
    • 2 kašike kakaa
    • 1 prašak za pecivo
    Fil:
    • 500ml biljne slatke pavlake
    • 500ml slatke pavlake
    • 200g after eight čokoladica ili mini mint čokolade "Najlepše želje"
                Priprema :
    • Uveče na blagoj vatri zagrejati slatku pavlaku i u njoj pažljivo otopiti after eight ili mini mint čokoladice.
    • Pavlaka ne sme da provri.
    • Ostaviti da se preko noći dobro ohladi u frižideru. Tako se postiže intenzivan ukus mente.
    • Ispeći 2 kore, ohladiti ih i prerezati po sredini.
    • Dobro umutiti slatku pavlaku u kojoj su rastopljene čokoladice i dodati 3 učvršćivača za slatku pavlaku.
    • Posebno umutiti biljnu slatku pavlaku i polovinu pomešati sa slatkom pavlakom sa čokoladicama.
    • Ređati koru, fil sa after eight čokoladicama, kora, fil bez čokoladica, kora, fil sa čokoladicama i završiti korom.
    • Umutiti 200ml slatke pavlake i ukrasiti tortu.

      субота, 19. март 2011.

      Kolač na kašike

      sa kajsijama
      Potrebno je:
      4 jaja,
      16 kašika šecera,
      16 kašika ulja,
      16 kašika mleka,
      16 kašika brašna,
      1 prašak za pecivo,
      400-500gr. sezonskog voća

      Postupak pripreme:
      Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
      Sipajte testo u tepsiju, 35, rasporediti jagode po površini biskvita i pecite u zagrejanoj rerni na 30 min. na 180-200C .
      sa nektarinama
      sa kupinama
      sa jagodama