уторак, 24. новембар 2015.
петак, 13. новембар 2015.
Paradajz pelat
5kg
paradajza (pelat ili šljivar)
50gr. šećera
listove
bosiljka
so,
biber
po želji mogu i drugi sveži začini kao što su origano, majčina dušica...
po želji mogu i drugi sveži začini kao što su origano, majčina dušica...
Postupak
pripreme:
Paradajz
dobro operite.
Napuniti
lonac vodom a onda stavite da proključa.
Ubacivati
u ključalu vodu paradajza i blanširati ga 2-3 minuta.
Vaditi
ih šupljikavom kašikom i ubacivati u šerpu sa hladnom vodom.
Odmah
ih oljuštiti i očistiti središni deo sa semenkama.
Očišćen paradajz stavljati u veći sud.
Očišćen paradajz stavljati u veći sud.
U
očišćen paradajz dodati šećer, so, listove bosiljka, lagano promešati da se
paradajz previše ne izdrobi i po ukusu dodajte soli ako je potrebno.
Paradajz
ređati u tegle tako da ne ostane vazduh.
Tegle
dobro zatvoriti, složiti ih u visoki lonac, pa naliti vodu da bude oko 3 cm
iznad vrha tegli.
Staviti
na šporet i kuvati 40 minuta nakon što proključa.
Zatim
isključiti ringlu i ostaviti sve zajedno da se ohladi.
уторак, 10. новембар 2015.
Grožđe u turšiji
Prilikom priprme krastavčić za zimu, uvek mi ostane neka
količina presolca.
Uvek ga iskoristim, tako što u tegle stavim neko povrće i to
bude zaista odlična turšija.
Ovoga puta sam stavila belo i crno grožđe i nekoliko ljutih
papričica…nadam se da će vam se svideti!!!
Zrna belog i
crvenog grožđa očistiti od peteljkica, oprati i ocediti.
U čiste tegle složiti groždje i ljute papričice, pa
naliti unapred spremljenom smesom za prelivanje.
недеља, 1. новембар 2015.
Jesenja malina torta
Kora:
2 jaja
300gr. šećera
125gr. margarina
100gr. čokolade u prahu ili kaka
200gr. brašna
1 kisela pavlaka
1 kesica praška za pecivo
200ml nes kafe
Umutiti jaja sa šećerom, dodati omekšali margarin,
pavlaku, čokoladu u prahu, brašno i prašak za pecivo.
Sjediniti masu dolivajući vruću nes kafu.
Smesu izliti u pleh i peći pola sata na 180C.
Sos od malina:
300gr. malina
200gr šećera
1 puding od maline
200ml vode ili soka koji otpuste zaleđene maline
U posudu staviti maline, šećer i 100ml vode ili soka od
maline, prokuvajte i kada se šećer otopiu, dodati puding od maline razmućen u
100ml vode ili soka od maline .
Kuvati dok se ne zgusne.
Čokoladni fil:
200gr. slag krema u prahu
200ml vode
200gr. Menaž čokolade
200ml kisele pavlake
Umutiti šlag sa vodom, dodati istopljenu čokoladu i
kiselu pavlaku pa sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti koru, zatim obruč za tortu, pa preko
kore nanesite sos od malina a zatim i čokoladni fil.
Tortu preliti otopljenom čokoladom i dekorisati semenkama
nara.
Dekoracija:
100gr. Menaž čokolade
1 kašika ulja
nar
Пријавите се на:
Постови (Atom)