уторак, 17. фебруар 2015.

Salata od maslina

Turska kuhinja je među najboljhim na svetu, zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih svežih sastojaka, koje uglavnom sami proizvode.
Ko god je probao neki specijalitet turske kuhinje, dobro zna koliko je ovo ukusna kuhinja.
Na meniju je dosta povrća, salata, morskih plodova, jela koja jako podsećaju na naša jela i naravno divni slatkiši.
U narednim postovima, pokušaću da predstavim samo mali deo onoga što odlikuje tursku kuhinju.
Jednostavno, ne znam odakle da počnem, da li od slatkiša ili slanih specijaliteta?
 
Ova jednostavna i veoma ukusna salata potiče  iz Antiohije.
Poslužuje se kao meze uz rakiju.
Salata je specifičnog ukusa, jer je njen obavezni sastojak melasa od nara i  zahtar (za’atar) začin, koji ukusom podseća na čubar i daje divan ukus salatama.
Pošto ova dva sastojka nemam, salatu sam prilagodila  tako što sam melasu od nara zamenila balzamiko sirćetom a zahtar peršunom.
Krajnji  ishod......fenomenalan ukus, a salta će se od sada naći na listi onih koje se obavezno 
Potrebno je:
100gr.zelenih maslina, bez koštice
100gr.crnih maslina, bez koštice
100gr. maslina u origanu
Kašika suvih maslina(ja sam ih donela iz Turske)
veća glavica crnog luka
1 srednji paradajz isečen na kockice
3 kašike maslinovog ulja
1- 2 kašike balzamiko  sirćeta
peršun, sitno iseckan
so, biber

Postupak pripreme:
Luk sitno iseckati, malo posoliti i rukama promešati, što će luk omekšati i učiniti ga ukusnijim.
Dodati ostale sastojke, dobro izmešati, po ukusu dosoliti i staviti malo bibera.

Sugestija:
Masline koje su bez koščica su jako slane, pa sam ih  neko vreme držala u hladnoj vodi, uz povremeno menjanje vode.
Zbog toga, ja salatu nisam solila.





петак, 13. фебруар 2015.

Čupavci



Potrebno je:
2 jaja
2 šoljice šećera (starinske šoljice za kafu , zapremine 100ml.)
1 šoljica ulja
1/2 šoljice mleka
2 šoljice brašna
1/2 praška za pecivo
100gr. kokosa
Umutiti mikserom penasto  jaja i šećer.
U umućena jaja dodati ulje i mleko, zatim  brašno i prašak  za pecivo.
Sve lagano izmešati varjačom.
Izručiti u pleh veličine oko 20x30cm, obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20-25 min.
Pečen kolač ostaviti da se malo prohladi, a zatim iseći na manje kocke.

Čokoladni preliv:
U šerpicu staviti 1/2l mleka, 2 kašike šećera, 100g crne čokolade prokuvati.
Jednu po jednu kocku umakati u topao preliv, tako da sa svih strana bude prekrivena čokoladom, a zatim izvaditi viljuškom i sa svih strana uvaljati u kokos.




уторак, 10. фебруар 2015.

Lenja pita sa bundevom

Testo:
2 jaja
1 čaša ( od jogurta) šećera
1 pavlaka
1 čaša ulja
2,5 čase brašna
1 kesica praška za pecivo

Fil:
1/2kg. rendane bundeve
4-5 kašika šećera
Bundevi izrendati na krupno, pa izdinstati sa šećerom ok 10 min.

Postupak pripreme:
Sjediniti sve sastojke, pa polovinu testa sipati u pleh i peći oko 10 minuta.
Zatim, izvaditi pleh, preko testa  rasporediti izdinstanu bundevu a zatim preko nje staviti drugu polovinu testa.
Peći oko 20 min. na 200C.

Kada se pita ohladi seći je na kocke i posuti prah šećerom.

субота, 7. фебруар 2015.

Beskvasni hrono hleb


Potrebno je:
300gr. crnog brašna
200gr. raženog brašna
450ml. mlake vode
3 kašike ulja
1 kašičica soli
lan, susam, suncokret, semenke bundeve...(moj hleb je bio bez ovih dodataka)
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone

Sve sastojke, osim praška za pecivo i sode bikarbone, zamesiti.
Ostaviti da odstoji između 6 i 8 sati.

Po isteku vremena dodati:
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone

Ponovo sve sjediniti .
U kalup staviti papir za pečenje i izručiti smesu.
Pleh staviti u hladnu rernu i uključiti na 220 C.

Peći dok se hleb ne odvoji od kalupa  tj. dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
Po završenom pečenju hleb izvaditi, uviti u krpu i sačekati da se ohladi.