Ovaj divan recept postavila je Jelena na svom blogu i njoj se od srca zahvaljujem što ga je podelila sa nama.
Orah masa:
150gr. mlevenih oraha
100gr. prah šećera
1 kašika +još nekoliko kapi ceđenog soka
pomorandže
Fil:
nekoliko kašika džema od drenjina
Badem masa:
150gr. oljuštenih sirovih mlevenih badema
100gr. prah šećera
1 kašika +još nekoliko kapi
limunovog soka
2-3 kašika mlevenih oraha za posipanje
Postupak pripreme:
Pomešajte
orahe sa prah šećerom.
Dodajte
sok od pomorandže i rukom zamesite masu, ali budite pažljivi pri dodavanju
druge kašike, jer su ovde kapi u pitanju, a one mogu (ukoliko se sipa previše) da
razmekšaju kolač.
Rastanjite
obe mase oklagijom u oblik pravougaonika.
Premažite
masu od oraha tanjim slojem džema od drenjina pa preklopite slojem od badema
Preko
kolača pospite mlevene orahe.
Nekuvani džem od drenjina
Mućeni
tj. nekuvani džem od drenjina kupila sam na Zlatoboru, pogledajte kakva mu je
samo boja… a o ukusu ne treba ni komentarisati, divan je.
Ovakvim postupkom spremanja, bez kuvanja dobija se
izvanredno ukusna i zdrava poslastica! Bez dodatka konzervansa, ovaj pekmez
održaće se dugo, do naredne sezone svežeg voća, a sigurno i duže.
Na
netu sam našla recept….meni to baš i nije jednostavan proces.
Potrebno je:
2-3kg.
drenjina
2-3kg. šećera
Postupak
pripreme:
Drenjine moraju biti dobro zrele i mekane.
Izvaditi koštice i ispasirati ih, pa izmeriti koliko kilograma smese toliko kilograma šećera i
mešati 3h bez prestanka da se šećer sjedini.
Mešati drvenom kašikom nikako mikserom .