среда, 29. јануар 2014.

Posne štanglice sa džemom od drenjina

Ovaj divan recept postavila je Jelena na svom blogu i  njoj se od srca zahvaljujem što ga je podelila sa nama.
Orah masa:
150gr. mlevenih oraha
100gr. prah šećera
1 kašika +jo
š nekoliko kapi ceđenog soka pomorandže

Fil:
nekoliko kašika džema od drenjina

Badem masa:
150gr. oljuštenih sirovih mlevenih badema
100gr. prah šećera
1 kašika +jo
š nekoliko kapi limunovog soka

2-3 kašika mlevenih oraha za posipanje

Postupak pripreme:
Pomešajte orahe sa prah šećerom.
Dodajte sok od pomorandže i rukom zamesite masu, ali budite pažljivi pri dodavanju druge kašike, jer su ovde kapi u pitanju, a one mogu (ukoliko se sipa previše) da razmekšaju kolač.
Rastanjite obe mase oklagijom u oblik pravougaonika.
Premažite masu od oraha tanjim slojem džema od drenjina pa preklopite slojem od badema
Preko kolača pospite mlevene orahe.

Nekuvani džem od drenjina
Mućeni tj. nekuvani džem od drenjina kupila sam na Zlatoboru, pogledajte kakva mu je samo boja… a o  ukusu  ne treba ni komentarisati, divan je.
Ovakvim postupkom spremanja, bez kuvanja dobija se izvanredno ukusna i zdrava poslastica! Bez dodatka konzervansa, ovaj pekmez održaće se dugo, do naredne sezone svežeg voća, a sigurno i duže.
Na netu sam našla recept….meni to baš i nije jednostavan proces.
Potrebno je:
2-3kg. drenjina
2-3kg. šećera

Postupak pripreme:

Drenjine moraju biti dobro zrele i mekane.
Izvaditi koštice i ispasirati ih, pa izmeriti koliko kilograma smese toliko kilograma šećera i mešati 3h bez prestanka da se šećer sjedini.
Mešati drvenom kašikom nikako mikserom .

2 коментара:

  1. baš si ih lijepo prezentovala.divne slike !
    a na jeleninom blogu ima zaista vrhunskih recepata.
    veliki pozzz za obadvije ........

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Danka, drago mi je da Vam se dopao post....puno pozdrava Vam zelim!!!!

    ОдговориИзбриши