среда, 23. фебруар 2011.

Snežna torta

 Sastojci:
 4 šlaga
 2 slatke pavlake
 4 kesice želatina
 voće po izboru ( jagode,maline.....)

Postupak pripreme:

 Potrebne su tri veće posude za mućenje.

  • Umutiti šlag po uputstvu sa kesice i staviti u frižider.
  • Dve slatke pavlake umutiti sa 400 gr. šećera u prahu,to isto staviti u frižider.
  • 300gr. šećera i 15 kašika vode staviti da provri.
  • U treću posudu staviti želatin sa 5 kašika vode i umutiti.
  • Vrelu smesu od šećera i vode dodati u umućen želatin i mutiti 20 min. dok se ne ohladi, ( kada je umućena smesa izgleda kao čvrsto umućen šlag).
  • Sve tri mase sjediniti. 
  • Sud obložiti folijom, pola mase sipati, poredjati voće pa preko njega drugu polovinu mase.
  • Torta treba da prenoći u frižideru, a zatim da se prevrne na tacnu i ukrasi šlagom ili slatkom pavlakom





Bela torta



Kora:
7 belanaca
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
 za prelivanje kore potrebno 1/2l mleka i
2 vanil šećer
  • Umutiti belanca sa šećerom pa dodati brašno i prašak za pecivo.
  • Kora se peče 20 min. na 200C.
  • Prokuvati 1/2l mleka i vanil šećer i preliti preko vrućeg testa.
  • Ostaviti da se ohladi.
Fil:
7 žumanaca
7 kašika šećera
5 kašika brašna
1 vanil šećer
1 puding sa ukusom slatke pavlake (Dr.Oetker)
250gr. prah šećera
1 maslac ili margarin
1/2l mleka
  • Žumanca, šećer, brašno i puding umutiti sa 100gr. hladnog mleka.
  • 400gr. mleka prokuvati i dodati masu od žumanaca uz neprekidno mešanje.
  • Fil kuvati dok se ne zgusne.
  • Penasto umutiti 1 maslac ili margarin sa 250gr. prah šećera i sjediniti ga sa ohlađenim filom.
  • Fil premazati preko kore i ukrasiti šlagom.


среда, 16. фебруар 2011.

Baklava sa makom

Potrebno :
600 gr. kora tankih za pitu

Fil :
5 jaja
250gr. šecera
250gr. ulja
1 prašak za pecivo
1 kisela pavlaka
300 gr. mlevenog maka
5 kašika šećera


Postupak pripreme:
Mak i šećer sjediniti.
Ređati koru, fil, mak sve dok se sastojci ne potroše.
Iseći na kocke, preliti sa malo fila i peći 30 min. na oko 200 C.
Preliti šerbetom koji se pravi od 800 gr. šećera i 1/2l vode.