понедељак, 29. фебруар 2016.

Ražane korpice sa sirom i sremušem

 
Za testo je potrebno:
100gr. ražanog brašna
1/2 kašičice soli
1/2 praška za pecivo
1 kašika maslinovog ulja
60ml vode

Za fil je potrebno:
sremski sir (može i mladi)
veza sremuša
so

Postupak pripreme:
Zamesiti mekano testo i razvući ga što tanje oklagijom.
Testo seći na kockekoje ćete stavljati u kalup za mafine (najmanje, promera Ø4cm)
Namestiti ih tako da se naprave korpice, a višak testa odstraniti.
U sir narezati sremuš dobro ga sjediniti i po želji dosoliti ukoliko nije slahn.
Napuniti korpice i peći ih u zagrejanoj rerun 15 - 20 min. na 220C.
 

субота, 27. фебруар 2016.

Salata “Crvenkapa”

Veoma primamljiva salata bajkovitog naziva i fantastičnog ukusa, idealna za prazničnu trpezu jer je veoma lepa i dekorativna.
 
Potrebno je:
300gr. pileće belog mesa
150gr. testenine po izboru
300gr. šargarepe
150gr.tvrdog sira
70gr. pečenog kikirikija + 70gr. za ukrašavanje
4 jaja
300ml. majoneza
1/2 nara
peršun ili mirođija za dekoraciju

Postupak pripreme:
Testeninu skuvati u slanoj vodi pa procediti.
Obariti belo meso, šargarepu i jaja.
Belo meso, šargarepu i jaja iseckati na sitne kockice.
U odvojenim posudama izmešati obarenu testeninu sa delom majoneza i šargarepu sa drugim delom.
Izrendati sir a kikiriki sitno iseckati ili izblendirati.
Iz nara izvaditi zrna.
Sastojke slagati u slojevima, a svaki sloj lagano pritisnuti.
Da bi salata izgledala efektno, može se  koristiti metalni kalup ili presečena plastičnu flaša od kisele vode.

Redosled slaganja:
Na dno staviti prvo  testeninu
belo meso + premazati majonezom
kikiriki
sir + premazati  majonezom
šargarepa
jaja
zrna nara


среда, 17. фебруар 2016.

Ćuretina sa mlincima


Potrebno je:
125gr. mlinaca
oko 250gr. ćurećeg  filea
200ml neutralne pavlake
1 čaša kisele pavlake
kocka za supu
1/2l vode
kačkavalj

Postupak pripreme:
Neutralnu i kiselu pavlaku pomešati u činiji.
Ćuretinu iseći na kockice, začiniti sa solju i biberom i propržiti na maslinovom ulju.
Kada se ispržiti, skloniti sa ringle i dodati mešavinu neutralne i kisele pavlake.
U vodu ubaciti kocku za supu i ostaviti da provri.
Mlince izlomiti na krupnije komade i preliti vrućom supom pa ostaviti minut-dva da dobro upiju.
Paziti da se previše ne natope, da ne bi bili gnjecavi.
Zatim ih prebaciti u cediljku da se ocede od viška tečnosti.
U vatrostalnu ili zemljanu posudu poređati mlince, preko njih prženu ćuretinu, preko nje nekoliko komada kačkavalja i na kraju završiti ostatkom mlinaca.
Preostalu pavlaku izmešati sa 2 manje kutlače supe i preliti mlince.
Peći na 180°C dok višak tečnosti ne ispari i površina se zapeče, pa zatim pred kraj dodati rendani kačkavalj.
Ostaviti još desetak minuta da se istopi.

субота, 13. фебруар 2016.

Griz pita sa šljivama


Potrebno je:
1 pakovanje tankih kora za pitu
3 jaja
2 čaše(od jogurta)šećera
1 čaša ulja
1 čaša griza
1 jogurt
1 prašak za pecivo
1kg. šljiva

Postupak  pripreme:
Sve sastojke sjediniti.
Prvu koru premazati filom, preko nje staviti drugu koru, pa premazati filom.
Na treću koru, uz samu ivicu, ređati šljive okrenute na stranu gde je bila koštica.
Preko njih preliti fil, a zatim i preko cele kore.
Urolati ih, premazati sa ostatkom fila, posuti vanilin šećerom i peći 30min. na 200C.

среда, 10. фебруар 2016.

Čizkejk od borovnice i aronije

 
Sastojci za podlogu:
50 g bele čokolade,
75 g putera 
150 g muslija sa ukusom meda

 Za krem:
200gr. borovnica,
600gr.  neslanog krem sira,
300gr. milerama,
3 kesice želatina
75gr. šećera
1 kesica pudinga od vanile 

Borovnice operite i dobro ocedite.
Puter otopite u šerpici, dodajte komade čokolade, malo izmrvljeni musli, dobro promešajte, sipajte u kalup za tortu obložen masnim papirom, pritisnite kašikom i ostavite da se hladi u frižideru 45 minuta. Mikserom umutite krem sir sa mileramom, dodajte želatin fiks i šećer, i još malo mutite.
Puding skuvajte prema uputstvu sa pakovanja, u ½ lvode u koju ste stavili dve kašike sirupa od aronije, a zatim ga umešajte u krem i dodatjte borovnice.
Fil sipati preko musli podloge i ostaviti da se dobro ohladi.
Ukrasiti svežim borovnicama i bobicama aronije.




понедељак, 8. фебруар 2016.

Kompoti

Kompot je voće ukuvano u sirupu od vode i šećera ili u sopstvenom soku.
Priprema s malim dodatkom šećera, pa je zato potrebna pasterizacija.
Kompot pravim po maminom receptu od svog voća koje imamo u bašti i vrlo ga je jednostavno pripremiti.
Voće za kompot ne sme biti prezrelo, većčvrsto i zrelo.
Voće oprati, iseći na komade, a ukoliko je meko ređati ga direktno u tegle.
Višnjama ne vadim košticu i od nje ovaj kompot ima specifičan ukus, koji ima samo Kiršvaser(Kirshwasser)ili čuvena rakija od višnje, koja se inače koristi u pravljenju čuvene Švarcvald torte.
U tegle naređati voće i svaku naliti vodom do vrha.
Zatim tu vodu izručiti u šerpu.
Na jednu teglu voća staviti 3-4 kašike šećera(ja uvek stavljam samo 3) i staviti da provri.
Količina šećera zavisi od slatkoće voća od koga se spravlja kompot, ali i od ukusa.
Zatim rastvor ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u tegle.

Pasterizacija:
Tegle zatvoriti i staviti u dublji lonac na čije dno je stavljena krpa, preliti ih vodom otprilike do poklopca.
Kada voda proključa, kuvati još 7-10minuta(najviše 15min. ukoliko je tvrđe voće).
Vruće tegle dobro ušuškati  i ostaviti da prenoće.

Kompot od višanja


 Kompot od divljih krušaka


 Kompot od dunja


Kompot od šljiva

Kompot od kajsija

петак, 5. фебруар 2016.

Puding pita

Odlična poslastica sa pudingom od vanile koji se veoma lako priprema a ukusom neodoljivo podseća na  krempite. 
Potrebno je:
500gr. tankih kora za pitu
Potrebno za premaz:
2 dl jogurta
2 dl ulja
3 kašike šećera
5 kašika griza
3 jaja
1 prašak za pecivo
Za fil:
1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile
9 kašika šećera

Postupak pripreme:
Puding i šećer umutiti sa malo mleka.
Preostalo mleko od litre skuvati a zatim u njega zakuvati umućen puding.
Dok se fil hladi potrebno je pripremiti premaz.
Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca potom i sve ostale sastojke.
Premazom se mažu tri kore a na četvrtu ide prohladjen puding uz ivicu same kore.
Urolati kao štrudlu i peći na 180C, 15-20 min.
Pitu ostavi ti da se dobro ohladi i posuti prah šećerom.