Svi imamo omiljene poslastice koje se obavezno nađu na našoj
slavskoj trpezi , ali nekada volimo i da eksperimentišemo i pravimo nešto novo.
Upravo je ovaj post, kao i sledeći posvećen novitetima tj.
novim posnim kolačima…i biće tako svake godine.
Prijatno!!!
Bundeva Speculaas kuglice
Potrebno je:
200gr. pirea od pečene bundeve
180-190gr. mlevenog speculaas keksa
70gr. mlevenih pečenih badema
1 burbon vanil šećer
Glazura:
150gr. bele čokolade
2-3 kašike ulja
Postupak pripreme:
Samleti keks i bademe, a bundevu ispeći u rerni.
U činiju staviti samleven keks, bademe, pire, vanil šećer (ukoliko volite slađe dodajte 2 kesice).
Sve dobro sjediniti, praviti kuglice i slagati na tacnu.
Ostaviti kuglice da se hlade dok se priprema glazura.
Glazura:
Otopiti čokoladu i ulje na pari, glazuru mešati da se
malo prohladi pa umakati kuglice.
Po želji otopiti jedan red crne čokolade i ukrasiti
kuglice.
Od ove mere izađe oko 35 kuglica srednje veličine.
Čoko narandža rozenka
Potrebno je:
1 pakovanje rozen kora
Fil:
400gr.šećera
300ml. vode
250gr.margarina
150gr.čokolade za kuvanje
200gr.mlevenih oraha
200gr.mlevenog keksa
2 narandže
Glazura:
200gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Postupak pripreme:
Naranžde predhodno zamrznuti, jednu sa korom,drugu bez, pa zatim sitno narednati.
Kuvati šećer sa vodom,da vri oko 3-5 minuta, zatim skloniti
sa vatre i dodati margarin i čokoladu.
Mešati da se istopi, zatim, dodati orahe i keks, sjediniti
pa dodati zamrznute narandže.
Mlakim filom filovati korice.
Poslednju koricu ne mazati.
Pritisnuti je nečim teškim i ostaviti da se stegne.
Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade.
Minjoni sa kestenom
Potrebno je:
250gr. kesten pirea
60gr. šećera
60gr. oraha
100gr. čokolade za kuvanje
100gr.
mlevenog posnog keksa
1
kašika ruma
Glazura:
100gr.
čokolade za kuvanje
3
kašike ulja
Dekoracija:
roze
i bele šećerne perlice
Postupak
pripreme:
Rastopiti
šećer u karamel, dodati seckane orahe i smesu izliti na pek papir.
Sačekati
da se ohladi, pa staviti uplastičnu kesu i neravnom stranom tučka za meso
istucati ili samleti u mašini za mlevenje.
Otopiti
čokoladu na pari i ostaviti je da se ohladi.
Dodati
u nju kesten pire, rum, mleveni keks i grilijaš pa dobro izmešati.
Od
dobijene smese oblikovati minjone i
ostaviti ih u frižider da se stegnu.
Glazura:
Rastopiti
čokoladu sa 3 kašike ulja, pa minjone umakati u glazuru.
Dok
je glazura još topla posuti ih šarenim perlicama.
Sva tri mi se mnogo sviđaju. Kuglice sa bundevom pravim koliko ujutro. Hvala za ideju!
ОдговориИзбришиHvala, nadam se da će vam se dopasti!!!
ИзбришиPrvi i treći. Njam.
ОдговориИзбриши