понедељак, 1. септембар 2014.

Kazandibi

Turski klasik među kolačima a meni bio omiljen za vreme letovanja u Turskoj.
Naziv potiče od reči kazan i dibi što znači dno kazana.
Pravi se od punomasnog  mleka, šećera, gustina, pirinčanog brašna i vanile,  vrlo je sličan našem sudžuku.
Ohlađeni kolač se seče na kocke i služi, tako da smeđi deo bude na vrhu.
Potrebno je:
3 kašike kristal šećera
malo maslaca
65gr.pirinčanog brašna
40gr. gustina
1l mleka
200gr. šećera
2 kašičice ekstrakta vanile

Postupak pripreme:
Maslacem, prvo, namazati vatrostalnu činiju(najbolje četvrtastu)i po dnu posuti šećerom.
Posudu staviti na ringlu i zagrevati dok se šećer ne pretvori u karamel(paziti da ne izgori, već da ostane zlatnožute boje).
Posudu ostaviti sa strane da se šećer ohladi, a za to vreme treba pripremiti smesu od pirinčanog brašna i mleka.
Od 1l mleka odvojiti oko 100gr. i u to dodatipirinčano brašno i gustin, pa dobro umutiti da ne bude grudvica.
Smesu sipati u provrelo mleko, neprestano mešajući, dok ne postane gusto kao puding.
Vrelu masu sipati preko karamela a činiju, zatim, staviti u drugu veću koja je napunjena hladnom vodom.
Treba da odstoji nekih 15-ak minuta pa je prebaciti u frižider, najbolje da prenoći.
Ohlađen kolač seći na kocke i služiti, tako da smeđi deo bude na vrhu.
Utisci: onaj u hotelu mi je bio lepši, jer je masa bila glatka, dok je ovaj imao neku “oštrinu“(verovatno zbog pirinčanog brašna).
U svakom slučaju i nije loše za prvo pravljenje.

4 коментара:

  1. Eeee, čim snimim nešto iz Turske kuhinje, eto mene radoznale...šta ću kad volem...Slobodno turi još nešto na istu temu...

    ОдговориИзбриши
  2. Sa zadovoljsttvom...ja sam odusevljena njihovom kuhinjom...što se tiče recepata biće ih još....pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. molim te ako mozes nadji originalni recept za ceten ili belu alvu, obozavam je, ali nijedan recept koji sam do sada nasla nije bio pravi....

      Избриши
    2. ok....ako nadjem javljam ti....pozzzzzz!!!!!

      Избриши