Turski klasik među kolačima a meni bio omiljen za vreme
letovanja u Turskoj.
Naziv potiče od reči kazan i dibi što znači dno kazana.
Pravi se od punomasnog
mleka, šećera, gustina, pirinčanog brašna i vanile, vrlo je sličan našem sudžuku.
Ohlađeni
kolač se seče na kocke i služi, tako da smeđi deo bude na vrhu.
Potrebno
je:
3
kašike kristal šećera
malo
maslaca
65gr.pirinčanog
brašna
40gr.
gustina
1l
mleka
200gr.
šećera
2
kašičice ekstrakta vanile
Postupak
pripreme:
Maslacem,
prvo, namazati vatrostalnu činiju(najbolje četvrtastu)i po dnu posuti šećerom.
Posudu
staviti na ringlu i zagrevati dok se šećer ne pretvori u karamel(paziti da ne
izgori, već da ostane zlatnožute boje).
Posudu
ostaviti sa strane da se šećer ohladi, a za to vreme treba pripremiti smesu od
pirinčanog brašna i mleka.
Od
1l mleka odvojiti oko 100gr. i u to dodatipirinčano brašno i gustin, pa dobro
umutiti da ne bude grudvica.
Smesu
sipati u provrelo mleko, neprestano mešajući, dok ne postane gusto kao puding.
Vrelu
masu sipati preko karamela a činiju, zatim, staviti u drugu veću koja je
napunjena hladnom vodom.
Treba
da odstoji nekih 15-ak minuta pa je prebaciti u frižider, najbolje da prenoći.
Ohlađen
kolač seći na kocke i služiti, tako da smeđi deo bude na vrhu.
U
svakom slučaju i nije loše za prvo pravljenje.
Eeee, čim snimim nešto iz Turske kuhinje, eto mene radoznale...šta ću kad volem...Slobodno turi još nešto na istu temu...
ОдговориИзбришиSa zadovoljsttvom...ja sam odusevljena njihovom kuhinjom...što se tiče recepata biće ih još....pozdrav!!!
ОдговориИзбришиmolim te ako mozes nadji originalni recept za ceten ili belu alvu, obozavam je, ali nijedan recept koji sam do sada nasla nije bio pravi....
Избришиok....ako nadjem javljam ti....pozzzzzz!!!!!
Избриши