уторак, 18. септембар 2018.

Nasuvo sa krompirom i domaći rezanci za nasuvo

Potrbno za domaće rezance:
500gr. brašna
1 jaje
mlake vode po potrebi
so

U brašno dodati so i jedno jaje i uz dodatak mlake vode zamesiti testo koje ne sme biti previše tvrdo i ne sme da se lepi za ruke.
Ostaviti umešeno testo da se odmori 30min.(obavezno prekriti krpom).
Nakon toga testo podeliti na dve jufke i svaku razvijati oklagijom što tanje možemo.
Najvažnije je, dok se testo mesi da se dobro pobrašnavi daska za mešenje kao i samo testo u toku mešenja.
Na taj način će se dobitilepi i rastresiti rezanci.
Kada je dovoljno rastanjeno testo obaviti ga preko oklagije pa po sredini iseći nožem, testo će pasti sa strane.
Trake seći nožem na rezance željene širine i dužine pa ih ostaviti rasprostrte po stolu da se prosuše.
Starinsko nasuvo se sprema od kidanog testa nepravilnog oblika....ali sam ja ovog puta sekla na malo šire rezance.

Od sastojaka je još potrebno:
krompir
crni luk
mast ili ulje
aleva paprika
soli po potrebi
Skuvati krompir u blago posoljenoj vodi, pa kada je gotov izvaditi ga.
U toj istoj vodi kuvati rezance oko 7-8min....kada su kuvani isplivaju na površinu
U šerpu stavite kašiku masti (ili ulja), dodatisitno seckan luk i prdodinstati ga da bude staklast.
Zatim dodati alevu papriku, promešati, ubaciti napola izgnječen krompir i oceđeno testo.

Zatim dodati alevu papriku, promešati, ubaciti napola izgnječen krompir i oceđeno testo.
Dobro sve sjediniti i služiti dok je vruće....jer kako neko reče: „J...š nasuvo kad se o'ladi“

 


1 коментар:

  1. Uh! Vratih se instant u detinjstvo - bilo je pitanje samo da li je za večeru nasuvo sa krompirom, sirom, makom ili orasima... a nasuvo je bilo zasigurno. Ne znam kako tada nismo imali milion kila...

    ОдговориИзбриши