1
kg jagoda
500
g šećera
6
cvetova zove
malo
konzervansa
Jagode dobro oprati, osušiti i povaditi im peteljke.
Zatim ih staviti u veliku i široku šerpu, posuti šećer preko
njih i kuvati(mogu se ostaviti da prenoće pa ih onda kuvati).
Čim
provri, smanjiti temepraturu i kuvati još 15-20 minuta.
Na
tacnu staviti malo i ostaviti da se prohladi, videti gustinu, ne treba da bude
redak i da se razliva, ali paziti i da se ne zgusne preterano jer će se kasnije
ušećeriti.
Kad
je gotov, skinuti ga sa vatre i tada dodati cvetiće zove i konzervans.
Sipati
vreli džem u tegle i zatvoriti poklopcem, dobro umotati i ostaviti da se ohladi
do sutradan, nikako ih nepomerati.
Juče na pijaci naiđo na zovu i ne kupih. :-( A to mi je inače omiljeni cvet, mogu misliti taj miris sa jagodama...Ima li još zove u cvetu ?
ОдговориИзбришиOvaj recept mi je jako zanimljiv, cula sam vec za ovu varijantu sa zovom...Svidja mi se sto ima malo secera...A sta mislis, da li bi se odrzao bez konzervansa...
ОдговориИзбришиI ja ga pravim prvi put, a posebno interesantno je to sto inace zovu ne volim.
ОдговориИзбришиProbala sam ga i ukus je fenomenalan....sto se tice cveta ima ga ali je vec u fazi precvetavanja.
Sto se tice konzervansa ja ga obavezno stavljam, jer bez njega nisam sigurna da to moze izdrzati i do zime a ja dzem pravim da bih ga imala do sledece sezone.
Pozzdrav!!!
Hvala :-( Jedino da zapišem na čelu da bih zapamtila da mi sledeće godine ovo ne promakne.
ОдговориИзбришиJavi se meni dogodine, ja cu ti ubrati (da ne kupujes).....naravno pod uslovom da si iz beograda.....pozzzzzzzz
ОдговориИзбриши