недеља, 26. мај 2013.

Cvetni džem od jagoda (bazgolada)


1 kg jagoda
500 g šećera
6 cvetova zove
malo konzervansa

Jagode dobro oprati, osušiti i povaditi im peteljke.
Zatim ih staviti u veliku i široku šerpu, posuti šećer preko njih i kuvati(mogu se ostaviti da prenoće pa ih onda kuvati).
Čim provri, smanjiti temepraturu i kuvati još 15-20 minuta. 
Na tacnu staviti malo i ostaviti da se prohladi, videti gustinu, ne treba da bude redak i da se razliva, ali paziti i da se ne zgusne preterano jer će se kasnije ušećeriti.
Kad je gotov, skinuti ga sa vatre i tada dodati cvetiće zove i konzervans.

Sipati vreli džem u tegle i zatvoriti poklopcem, dobro umotati i ostaviti da se ohladi do sutradan, nikako ih nepomerati.


5 коментара:

  1. Juče na pijaci naiđo na zovu i ne kupih. :-( A to mi je inače omiljeni cvet, mogu misliti taj miris sa jagodama...Ima li još zove u cvetu ?

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj recept mi je jako zanimljiv, cula sam vec za ovu varijantu sa zovom...Svidja mi se sto ima malo secera...A sta mislis, da li bi se odrzao bez konzervansa...

    ОдговориИзбриши
  3. I ja ga pravim prvi put, a posebno interesantno je to sto inace zovu ne volim.
    Probala sam ga i ukus je fenomenalan....sto se tice cveta ima ga ali je vec u fazi precvetavanja.
    Sto se tice konzervansa ja ga obavezno stavljam, jer bez njega nisam sigurna da to moze izdrzati i do zime a ja dzem pravim da bih ga imala do sledece sezone.
    Pozzdrav!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala :-( Jedino da zapišem na čelu da bih zapamtila da mi sledeće godine ovo ne promakne.

    ОдговориИзбриши
  5. Javi se meni dogodine, ja cu ti ubrati (da ne kupujes).....naravno pod uslovom da si iz beograda.....pozzzzzzzz

    ОдговориИзбриши