Ovim postom započinjem predloge za pripremu posnih salata, pita i svega što se nalazi na mojoj slavskoj posnoj trpezi.
Kolače sam već predstavila , a sada uživajte u slanim đakonijama!
Post počinjem salatom, koju sam prvi put probala na letovanju u Turskoj...
Salatu možete
koristiti i kao namaz tj. paštetu.
Kolače sam već predstavila , a sada uživajte u slanim đakonijama!
Post počinjem salatom, koju sam prvi put probala na letovanju u Turskoj...
Ljuta salata
od zelene boranije
Potrebno je:
700gr.
zaleđene zelene boranije (olovka)
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašika domaće vegete
oko ½ glavice sitno
seckanog belog luka (što više luka, to će salata biti
ukusnija)
malo ljute tucane paprike
Postupak pripreme:
U šerpu sipati maslinovo ulje i propržiti kratko 2-3min. beli
luk, koliko samo da zamiriše.
Ubaciti boraniju, domaću vegetu(umesto nje
treba posoliti) i dodati, po ukusu, malo tucane
ljute paprike.
Poklopite i ostavite da se dinsta nekih 15-20 minuta.
Ovako propremljenu borniju servirati toplu ili hladnu, kao salatu
ili kao prilog
Servirajte kao prilog ili salatu u
hladnom ili toplom izdanju.
Posna salata sa
azuki pasuljem
Potrebno je:
150gr. azuki
pasulja
450gr. kukuruza
šećerca
2 glacice crvenog
luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1/2 praziluka
so
sirće
ulje
veza peršunovog lista
Postupak pripreme:
Azuki pasulj, veče
pre kuvanja potopiti da nabubri, pa ga sutradan skuvati.
Kukuruz, takože,
skuvati..
Dodati na štapiće
iseckanu papriku, na rebarca iseckan luk i sitno iseckan praziluk.
Začiniti i služiti
kao posno predjelo.
Posna salata sa pečenim paprikama
Potrebno je:
12
pečenih paprika
1
konzerva tunjevine
200gr.
dimljenog posnog kačkavalja ili tofu sira
2-3
kisela krastavčića
2-3
kuvane šargarepe
1
kašičica senfa
300gr.
posnog majoneza
so
, biber
Postupak pripreme:
Pečenu
papriku očistiti i iseći na žilijen, takođe, kačkavalj, krastavčiće i šargarepu.
Dodati
senf, majonez, biber i posiliti po ukusu.
Sve
sastojke sjediniti i služiti.
Ljuta šargarepa
Potrebno je:
1kg. karotne
šargarepe
350gr. vinskog
sirćeta
100gr. seckanog
belog luka
125gr. ljute
papričice seckane na kolutiće(može i manje)
200gr. ulja
1 kašičica soli
seckan peršun
Postupak pripreme:
Skuvati šargarepu,
iseći je na kolutove, staviti u šerpu, dodati sitno seckani beli luk pa preliti
sirćetom.
U ulju ispržiti
papriku, sjediniti je sa šargarepom I
dodati sitno seckan person.
Ređati u tegle i
sutradan zatvoriti.
Služiti kao salatu.
Salata od sardine i
praziluka
Potrebno je:
7 kozervi sardine
1/2kg. praziluka
so, biber
ulje po potrebi
Postupak pripreme:
Praziluk sitno
iseckati, dodati predhodno iznječene sardine I sve dobro sjediniti.
Dodati so, biber i ako treba dodati još malo ulja.
Posna tuna salata
Potrebno je:
3 konzerve tunjevine
500gr. posne testenine(poželjno je da bude sitnija)
10 kiselih krastavčića
1 glavica crvenog luka
2 čena belog
luka
crne ili zelene maslinke po želji
maslinovo ulje
Postupak pripreme:
Tunjevinu ocediti i izgnječiti viljuškom.
Crni i beli luk sitno iseckati pa
sjediniti sa ribom.
Dodati masline i krastavčiće
iseckane na kockice.
Testeninu skuvati i pomešati sa
pripremljenom tunjevinom.
Salatu preliti uljem i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар