U pirotskom kraju recelj je »vrsta pekmeza od tikve kuvane u slatkom vinu«, a tikva pečenka od koje se pravi recelj naziva se receljća.
Šira i pekmez - Zašto zajedno?
Šira i pekmez - Zašto zajedno?
Pa zato što se pod pekmezom prvobitno podrazumevala ukuvana šira, odnosno grožđani sok (mošt).
I ne samo pekmez, od šire su se spravljale i druge pomalo zaboravljene starinske poslastice i napici.
Recelj je mogla spremati ona domaćica koja ima dosta grožđa.
Pravili su ga svi oni koji imaju vinograd.
Nakon berbe grožđa slatko vino treba otočiti od komine i uzeti količinu prema potrebi, najmanje 25 litara šire.
uzeti bundevu, oguliti je i iseći na tanke kriške i spustiti u širu da se u njoj kuva dok sok ne bude gustine meda. Zatim skinuti recelj sa štednjaka, sipati u tegle, povezati i ostaviti za zimu..
Recelj ima izgled redjeg, tamnog meda, koristi se kod anemije za poboljšanje krvne slike, ali i kao preventiva; uzima se po jedna kašičica ujutru, našte srca.
Sastojci:
bela bundeva - pečenka
šira (sok zrelog grožđa u kome još nije nastupilo vrenje)
Priprema:
Sveže slatko vino se kuva dva sata.
Posle toga mu se doda toliko iseckane bele bundeve da
ogreznu u vinu. Kuva se na tihoj vatri još jedan sat uz stalno mešanje. Kad je
gotov, pekmez se vreo sipa u čiste i zagrejane tegle. Povežu se celofanom i kad
se ohlade odlože u ostavu.
Meni je ovo bas zanimljivo i super, ali kod mene nece biti bundeve i mosta u isto vreme. :(
ОдговориИзбришиJako interesantno ! Prvi put se susrećem sa ovim nazivom i ovim receptom , i baš mi se sviđa !
ОдговориИзбришиmoram priznati da ni meni nije poznat ovaj recept, doduše nisam obožavatelj tikve, ali u ovoj kombinaciji sa sokom grožđa vjerujem da bi mi odgovaralo, zanimljiv recept
ОдговориИзбришиPoslastica mog detinjstva, upravo praviiiim recelj koji je moja majka zvala "ricelj"...
ОдговориИзбришиAndjelka, drago mi je da Vam se dopada....veliki pozdrav!!!!!
ОдговориИзбришиЈа се сећам рецеља у коцкицама величине ратлука, лепо исецкане рецкавим ножем. Јело се као слатко, а не као пекмез - није се мазало на хлеб...
ОдговориИзбришиДа ли неко зна тај рецепт?
Ja se secam takvog recelja kao slatko i osim tikve stavljaju se i orasi i grozdje i je veoma ukusno,ali recept ne znam
ИзбришиKockice se vide, samo sam ga ja malo više ukuvala pa deluje kao džem, inače ga jedem kao slatko...poydrav!!!
ОдговориИзбриши