петак, 23. септембар 2011.

Cheesecake sa šumskim jagodama



Za koru potrebno:
500gr. mlevene plazme
150gr. margarina
200ml. mleka
Umesiti mleveni  plazma keks sa rastopljenim margarinom i mlekom, tako da smesa bude rastresita.
Kalup (prečnik 28cm), kome se skida okvir, podmazati uljem i smesu od playme utabati rukom.

Za beli deo potrebno:
500gr.maskarpone sira ) ili mlečnog namaza "A la kajmak"
250ml. slatke pavlake
200gr. kisele pavlake
7 kašika vanilin šećera
5 kašika kristal šećera
20gr. želatina
Sve sastojke umutiti ručno(ja sam sve mutila mikserom).
Želatin potopiti u 200ml. vode i zagrevati uz neprekidno mešanje dok se ne istopi (ne treba da provri).
Sipati ga u beli deo uz neprekidno mešanje.
Naliti fil preko podloge od plazme i ostaviti u frižideru sat vremena da se stegne.
Kada se fil stegne preiti ga voćnim želeom.

Za voćni žele potrebno:
500gr. divljih jagoda (ili bilo kojeg drugog voća po želji)
200gr. šećera
2 kesice želatina
Voće i šećer staviti da prokuva, a zatim dodati želatin koji ste predhodno potopili sa 10 kašika hladne vode.
Izmešati dobro da se želatin otopi i masu sipati preko belog dela.
Cheesecake ostaviti da prenoći a zatim poslužiti.


Homemade Mascarpone by Minja



Beli fil za cheesecake napravljen je od domaćeg mascarpone sira i zaista je sjajajn.

Doduše nisam ga pravila od "Imlekove" slatke pavlake, jer je nisam našla, već od "Meggle"biljne slatke pavlake.
Bilo je grudvica ali se to u cheesecake ne primećuje , jer kada se sipa vruć želatin one se istope.

Za 500 gr. mascarpone sira potrebno je:
1l "Imlekove" slatke pavlake
30ml. limunovog soka (to je jedan limun)

Postupak pripreme:
Slatku pavlaku sipati u šerpicu i zagrejati na 80-82C (odprilike kada stavite vrh prsta u pavlakui imate veoma vreo osećaj ) ali ne dozvolite da pavlaka provri.
Kad dostigne željenu temperaturu sipati sok od limuna, promešati još minut na vatri pa skloniti sa strane.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.
Sutradan ( biće već malo gušća ) staviti gazu na cediljku i u nju preručiti masu i ostaviti da se cedi.
Nemojte nikako da stiskate da se iscedi.
Vratiti opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.
Kada prođu i tih 24 h, izvaditi iz frižidera i maskarpone je spreman.

3 коментара:

  1. Da samo znas kako sma ja sretna kad u sezoni setnjom sumom naidjem na divlje jagode:) Kako one mirisu i kako su slatkeeeee.A ovaj koalc je fantazija:))

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se sto preliv od jagoda izgleda kao da je pasirano voce, a ne kao zelatinasta masa, kakvu mi utrape uvek u kaficima i restoranima. A sumske jagode su diiivne :)

    ОдговориИзбриши