недеља, 6. новембар 2011.

Belmuž

...i najzd je stigao sir iz sela za dugo najavljivano spremanje belmuža!!!
Belmuž je specijalitet iz planinskih krajeva istočne i jugoistočne Srbije, od Negotina do Pirota.
Tačan recept retko ko može da vam da, jer svako ima neki svoj recept, a pravi se od mladog kravljeg ili ovčijeg punomasnog sira, najbolje jednodnevnog neslanog( "iz maramu", kako kažu u ovim krajevima) i belog kukuruznog brašna. Jelo je dosta kalorično i trebalo bi „oprezno“ da se konzumira.

Za pravljenje belmuža potrebno je:
1 kg. mladog kravljeg ili ovčijeg sira (punomasnog , jednodnevnog i neslanog)
oprilike šolja za belu kafu belog projanog brašna
soli po ukusu

Postupak pripreme:
Sir u šerpi otopiti na tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok se sir potpuno ne otopi (dok ne postane tečan, kao mleko) i dok ne odvoji masnoću.
Zatim dodati projano brašno i soli po ukusu (paziti da se ne presoli) i drvenom varjačom mešati neprestano 10-15minuta. 
Kada belmuž ostane kao grudva i kada masa počne da se okreće može da se skloni sa vatre i posluži.

9 коментара:

  1. Ovo je fenomenalno staro jelo, jela sam ga i super je. Moja baka ga je pravila i ja nisam :( ali znam da je fora da se varjačom muti uvek u jednu stranu i tada je najbolji. Pozz Može da proba svako ko ima mladi sir.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovakvim jelima prilazim sa poštovanjem i uvek skidam kapu:)
    Još jedan od onih starih i hvale vrednih recepata. Danas nas ovakva jela i nezanimaju mnogo, ali nasleđe treba sačuvati.
    Hvala za belmuž

    ОдговориИзбриши
  3. A zamislite mene posle sigurno 15 god. koliko ga nisam jela a sada sam ga uz majcinu asistenciju i napravila....fantasticno.
    Jedva sam cekala da moji donesu sir, projano brasno uvek imam u kuci....i konacmo su se slozile kpockice....jedino mi je zao sto fotografije nisu bolje ali takav je aparat i tu se nista ne moze!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Nikad čula, nikad jela. Hvala ti, možda bih čak napravila i sir od nule, samo da isprobam ovaj recept. A jel treba da se dodaje soli, s obzirom na to da je sir sasvim neslan?

    ОдговориИзбриши
  5. upsss...moja greska...svakako da se dodaje so po ukusu(paziti samo da se ne presoli)i to kada se doda brasno.

    ОдговориИзбриши
  6. Ne verujem da postoji veci ljubitelj ovakvih mlecnih proizvoda od mene. Ako postoji, skidam kapu. Ne znam sta da kazem osim da samodusevljenja i da se neizmerno radujem sto sam dosla do novog recepta u kome je sir glavni sastojak. Odlican blog ;)

    ОдговориИзбриши
  7. za ovo nisam nikad čula, zabilježit ću si ako bude ikad prilike da isprobam

    ОдговориИзбриши
  8. Isprobano je od kravljeg sira (ne toliko mladog). Super je!

    ОдговориИзбриши