субота, 4. јун 2016.

Čoko-kirsch torta




Kora:
2 jaja
240gr. brašna
200gr. šećera
240gr. ulja
120gr. kisele pavlake
240gr. mleka
50gr.  gorkog kakaa 22%
50gr.  nesquicka
1 kesica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
Umutiti jaja pa dodati ulje, mleko, šećer, vanil šećer i kiselu pavlaku (može i jogurt). 
Zatim u smesu dodati brašno, kakao, Nesquick, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli, pa sve dobro izmešati varjačom (ne mikserom). 
Smesu sipati u kalup 26 cm i peći na 180 C, 30 minuta. 
Koru ne vaditi iz kalupa dok se potpuno ne ohladi, pa ga tek onda preseći na tri dela. 
Ako gornji deo bude malo ispupčen odseći vrh, a taj sloj staviti na dno kada budete slagali tortu.

Čokoladni fil:
750 gr.  mleka
2 kesice pudinga od čokolade
6 kašika šećera
200 gr. "Menaž"čokolade
250 ml slatke pavlake
Od ukupne količine mleka odvojiti 100gr. pa u njemu razmutiti prašak za puding. 
U ostatak mleka dodati šećer, staviti ga da provri, a onda dodati puding. 
Kuvati oko 5 minuta neprestano mešati da ne zagori i da se ne stvore grudice. 
Skloniti s vatre i u vruć puding dodati čokoladu, neprestano mešajući dok se ne otopi i sjedini sa pudingom. 
Ostaviti da se potpuno ohladi pa ga sjediniti sa prethodno umućenom slatkom pavlakom.

Žele od višanja:
1/2 tegle kompota od višanja
4 kašike gustina
3 kašike višnjevače
3-4 kašike šećera
Višnje ispasirati štapnim mikserom. 
Odvojiti deo soka iz višanja i u njemu razmutiti gustin. 
Ostatak kuvati zajedno sa višnjama i šećerom. 
Kada provri dodati gustin i kuvati oko 5 minuta pa zatim dodati višnjevaču.

Dekoracija:
30 komada višanja
50gr. "Menaž"čokolade
50gr. bele čokolade

Slaganje torte:
Koru premazati mešavinom vode i višnjevače, na nju staviti čokoladni fil, pa zatim mlaki žele od višanja.
Staviti sledeću koru pa nastaviti postupak filovanja.
Tortu dekorisati svežim višnjama ili trešnjama umočene u belu i crnu čokoladu.

Napomena: ovaj recept sam poslala za nagradni konkurs Menaž nagrađuje i portala Recepti.com
;






Нема коментара:

Постави коментар