петак, 11. мај 2012.

Starinska čorba od lobode



Loboda ili planinski spanać
Loboda je lekovito i hranljivo povrće koje se koristi kao i druga lisnata povrća, spanać, blitva i zelje.
Poznata su dva varijeteta lobode: "žuta" i "crvena".
Lišće lobode je mesnato i sočno, srcoliko posuto srebrnastim "pepelom".
List je srcast, šiljatog vrha, po obodu krupno nazubljen, drška lista je kratka i odbacuje se.
Lišće se bere sve dok ne razvije cvetno stablo, posle toga se ne upotrebljava za jelo zbog povećanog sadržaja oksalne kiseline.
Dakle, koristi se mlado lišće.
Ukus joj je slankast i podseća na ukus spanaća mnogi je smatraju boljom i ukusnijom od njega.
Ima diuretička svojstva, blago laksativno dejstvo, čisti krv i ima antireumatske efekte.
Sadrži dosta ugljenih hidrata, šećera, skroba, celuloze, belančevina, minerala i vitamina.
Od minerala ima najviše kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožda i mangana, a od vitamima A, C( 100gr. lobode oko 120-140mg. vitamina C), B1 i B2.
Da bi se bolje iskoristio bogat sadržaj vitamina C preporučuje se da se sprema kao salata, a manje kao čorba.
Od lobode se spravljaju čorbe od mesa i povrća, pite zeljanice, pire, kapame.
Veoma su ukusne pite filovane smešom sira, jaja i lobode. 


A sad i receptić....


Lobodu dobro oprati u vodi (paziti da nema sitnih crnih bubica...), iseći je i ubaciti u šerpu da provri, pa prosuti prvu vodu.
Sipati vodu dodati vegetu i kuvati je oko 20 min. nakon čega ćete napraviti zapršku.
Na zagrejanom ulju kratko propržiti 5 kašika brašna, dodati malo aleve paprike i sipati u čorbicu a zatim, ubaciti jedno razmućeno jaje, tako da se naprave "krpice" i kuvati još 15 minuta.
U čorbu se obavezno stavi malo vinskog sirćeta.

Нема коментара:

Постави коментар