среда, 30. април 2014.

Čorbica od livadskog zelja

Još jedna od samoniklih biljaka koju je, pored maslačka moguće naći u ovo vreme na livadama je – zelje.
Lišće je po pravilu bogato vitaminima i hlorofilom, plodovi šećerima i vitaminima, a korenje sadržI skrob i šećere, dok su neki plodovi i semenke izvor masnoća. Osim nabrojanog, zelje sadrži; kiseli kalijum-oksalat, bogato je vitaminom C, provitaminom A, mineralnim materijama (naročito kalcijumom) i drugim korisnim sastojcima.
Koriste se mladi listovi i izdanci koji su ukusni i sočni.
Njegovo lekovito dejstvo ima terapijsku vrednost.
Listovi se sakupljaju se pre pojave cveta.
Najbolje ih je brati ujutro po rosi ili posle kiše, birajući biljke koje rastu po senovitim mestima.
Savetuje se da zelje sami uberete jer sad kreće i ima ga svuda pa i u okolini većih gradova kako bi ste bili sigurni u njegovo poreklo da nije iz zagađenih zona – pored saobraćajnica.
Zdravo i bezbedno je ono koje se nalazi makar 400 metara vazdušne linije udaljeno od saobraćajnica ukoliko nema prepreka – šuma i rastinja.
Priprema se na isti način kao i kultivisano povrće, slično spanaću ili kupusu sa što manje osoljene i ključale vode.
Jelo se priprema bez mešanja u poklopljenoj posudi.
Pripremaju se kao samostalno jelo ili se dodaju čorbama, varivima, pasulju, pitama i drugim jelima.
Varivo je najbolje pripremati u zemljanom loncu.


Livadsko zelje oprati, očistiti pa iseckati krupno, ubaciti u šerpu da provri, pa prosuti prvu vodu..
Sipati vodu dodati vegetu i kuvati je oko 20 min. nakon čega ćete napraviti zapršku.
Na zagrejanom ulju kratko propržiti 5 kašika brašna, dodati malo aleve paprike i sipati u čorbicu a zatim, ubaciti jedno razmućeno jaje, tako da se naprave "krpice" i kuvati još 15 minuta.
U čorbu se obavezno stavi malo vinskog sirćeta.

1 коментар: