Kačamak je tradicionalno jelo od kukurznog brašnai omiljeno u mojoj porodici.
Ovako ga je pravila moja baka a sad i majka.
Potrebni
sastojci(za manju količinu):
3 veće kutlače belog projanog brašna
1,5l vode
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Kačamak se priprema od belog
kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.
U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu..
Vodu pustiti da provri, dodati brašno koje ne treba
mešati.
Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa.
U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i
pustiti da lagano vri 20-30minuta.
Jako je važno da ima dovoljno
vode, jer će u protivnom da zagori.
Ako posle pola sata bude i dalje
previše vode u šerpi, odliti u neku posudu.
Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati.
Kada brašno sasvim nestane sa površine onda počinje
mešanje (ja sam to radila manjom oklagijom).
Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku
, na kojoj se i služi.
Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem.
Vruć kačamak može
se poslužiti na razne načine:
- preliven mlekom i
posoljen – da dobro ste pročitali POSOLJENO mleko(ali ga ja sa mlekom ne
volim, draža mi je ova druga varijanta);
- u tiganju
zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve
paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir;
- u tiganju
zagrejati nekoliko kašika masti, dodati alevu papriku(paziti da aleva ne izgori);
Divota. Ne znam zašto sam ubedila sebe da je ovo komplikovano....
ОдговориИзбришиNimalo...pokušaj i uživaćeš u prellepom ukusu!!!!
ИзбришиDraga Snezana vec duze vreme pratim vas blog. Odmah da vam kazem da ne znam sta bih pre izdvojila u omiljeno :) Sve pod Pirot pa sve ostalo. Banica,vurda,salata sa suvim paprikama,kacamak ma sve do poslednjeg recepta. Kad zavirim u te recepte kao da sam u bakinoj kuhinji nekad a danas u kuhinji moga oca - on to sve voli da rucka a I da sprema. A tek ja mmmm suve paprike I banica su mi strast. E ogladneh u ove sitne sate ;) Sve pohvale za blog I recepte.
ОдговориИзбришиJedno pitanjce da li ste rodom iz Pirota posto vidim da na profilu stoji Zemun? Moj otac je iz jednog sela na putu za Pirot I ja sam dosta vremena provodila tamo. Odraslo se I zivot me odneo daleko I od doma I od porodice. Secanja ne blede I jos uvek mogu da osetim miris bakine kuhinje u hladnin zimskim jutrima, miris sveze pecenog hleba I sira sto nas ceka na stolu za dorucak. Uh ja se raspisala, oprostite ponela me secanja.
Veliki, ogromni pozdrav :)))))
Draga Aleksandra,
Избришиživim u Zemunu , ali su mi roditelji iz sela blizu Pirota. U selo sam odlazila za svaki raspust a sada, nažalost, samo jednom godišnje.
Odrasla sam na toj hrani, ali pokusavam da sve naučim i samim tim recepte sačuvam od zaborava.
Drago mi je da pratiš blog i da ti se sviđa ono što radim ....puno te pozdravljam!!!!
Ja sam iz Zemuna takodje :))) Bas me raduje da sam pronasla vas blog I recepte koje cuvate od zaborava. Moja baka iza sebe nije ostavila nikakav zapis,papiric ili svesku sa receptima. Sve je to bilo u njenoj glavi i odokativno. Tako je to prenela na mog oca,a on na moju sestru i mene. Sada retko bilo sta da spremam od tih jela jer moji klinci a ni suprug nece to da jedu. Nazalost. Ponekad umesim banicu i onda sve sama pojedem :( Malo je ovo moderno doba uzelo maha pa se vise i neceni prava vrednost. Vama jos jednom sve pohvale za blog draga Snezana I veliki pozdrav :)
ОдговориИзбриши