субота, 2. јануар 2016.

Novi posni recepti - I deo

Svi imamo omiljene poslastice koje se obavezno nađu na našoj slavskoj trpezi , ali nekada volimo i da eksperimentišemo i pravimo nešto novo.
Upravo je ovaj post, kao i sledeći posvećen novitetima tj. novim posnim kolačima…i biće tako svake godine.
Prijatno!!!
Bundeva Speculaas kuglice
Potrebno je:
200gr. pirea od pečene bundeve
180-190gr. mlevenog speculaas keksa
70gr. mlevenih pečenih badema
1 burbon vanil šećer
Glazura:
150gr. bele čokolade
2-3 kašike ulja
Postupak pripreme:
Samleti keks i bademe, a bundevu ispeći u rerni.
U činiju staviti samleven keks, bademe, pire, vanil  šećer (ukoliko volite slađe dodajte 2 kesice).
Sve dobro sjediniti, praviti kuglice i slagati na tacnu.
Ostaviti kuglice da se hlade dok  se priprema glazura.
Glazura:
Otopiti čokoladu i ulje na pari, glazuru mešati da se malo prohladi pa umakati kuglice.
Po želji otopiti jedan red crne čokolade i ukrasiti kuglice.
Od ove mere izađe oko 35 kuglica srednje veličine.
 

Čoko narandža rozenka
 
Potrebno je:

1 pakovanje rozen kora
Fil:
400gr.šećera
300ml. vode
250gr.margarina
150gr.čokolade za kuvanje
200gr.mlevenih oraha
200gr.mlevenog keksa
2 narandže
Glazura:
200gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Postupak pripreme:
Naranžde predhodno zamrznuti, jednu sa korom,drugu bez,  pa zatim sitno narednati.
Kuvati šećer sa vodom,da vri oko 3-5 minuta, zatim skloniti sa vatre i dodati margarin i čokoladu.
Mešati da se istopi, zatim, dodati orahe i keks, sjediniti pa dodati zamrznute narandže.
Mlakim filom filovati korice.
Poslednju koricu ne mazati.
Pritisnuti je nečim teškim i ostaviti da se  stegne.
Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade.
 

Minjoni sa kestenom
Potrebno je:
250gr. kesten pirea
60gr. šećera
60gr. oraha
100gr. čokolade za kuvanje
100gr. mlevenog posnog keksa
1 kašika ruma
Glazura:
100gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Dekoracija:
roze i  bele šećerne perlice
Postupak pripreme:
Rastopiti šećer u karamel, dodati seckane orahe i smesu izliti na pek papir.
Sačekati da se ohladi, pa staviti uplastičnu kesu i neravnom stranom tučka za meso istucati ili samleti u mašini za mlevenje.
Otopiti čokoladu na pari i ostaviti je da se ohladi.
Dodati u nju kesten pire, rum, mleveni keks i grilijaš pa dobro izmešati.
Od dobijene smese oblikovati  minjone i ostaviti ih u frižider da se stegnu.
Glazura:
Rastopiti čokoladu sa 3 kašike ulja, pa minjone umakati u glazuru.
Dok je glazura još topla posuti ih šarenim perlicama.
 

3 коментара: