Stakleni
rezanci (dangmyeon - "Dang-dong"), takođe poznati kao celofan nudle ili kristalni rezanci su vrsta providnih špageta
napravljenih od skroba slatkog krompira i vode.
Naziv su dobile zbog
njihovog izgleda, naime, kada se kuvaju
nalik su celofanu a boja im je prozirno svetlo siva ili braon siva.
Oni se obično prodaju u
osušenom obliku, a skuvani se koriste u supama i sa govedinom i prženim povrćem.
Rezanci koje sam
koristila u ovom receptu su od slatkog krompira.
Oni imaju jedinstvenu
laganu teksturu i nisu teški kao klasična testenina napravljena od brašna.
Pre kuvanja špagete
potopiti u hladnu vodu 30-60minuta.
To će ih značajno
omekšati i smanjiti im vreme kuvanja.
Pošto su omekšali, ocediti
ih, makazama preseći jer su prilično dugački pa ih kuvati u provreloj vodi oko
5 minuta(ne mogu i ne treba da budu "al dente"), zatim ih isprati pod
mlazom hladne vode.
Dok špagete ne omekšaju
pripremiti povrće, kupus ili kineski kupus, papriku, luk, praziluk, šargarepu i
crne suve pečurke ili kupiti kineski mix.
Potrebno je:
100gr. staklenih
rezanaca
250gr.junećeg mesa
isečenog na trakice
200gr. Kineskog mix-a koji
sadrži:
luk kolutovi 20%,
bambus kolutovi 15%, šargarepa trake 15%, seckani praziluk 15%, crvena/zelena
paprika trake 15%, crne gljive 10%, soja klice 10%
2 kašike ljutog soja
sosa
1 kašika slatko ljutog
sosa
2 crne sušene pečurke
kašičica gustin
razmućenog u malo vode
ulje
zeleni deo mladog luka
i susam za dekoraciju
Način pripreme:
Iseći meso na kockice i
propržiti na malo ulja.
Dodati Kineski mix,
crne pečurke i dinstati par minuta na jakoj vatri.
Crne suve pečurke –
muer, potopiti desetak minuta u vreloj vodi, tu vodu ocediti, pa ih opet
potopiti na još sat vremena.
Tu se one rehidriraju i
postanu 3x veće nego što su bile.
Vratiti meso u tiganj,
dodati soja sos i malo razmućenog gustina, začine i dinstati još 2-3 minuta.
Crne suve pečurke (muer)
Su nezaobilazan sastojak
azijske kuhinje.
Dolaze pod raznim
imenima kao što su uho drveta, drveno uho i dlakavo drveno uho.
Blizak je srodnik još
jednoj poznatoj pečurki poznatoj kao Judino uho(Mu Err). Pečurka raste na
trulim deblima, tamnosmeđe je boje te pomalo prozirna.
Pre upotrebe se obično potope
u vodu.
Iako je slabog, skoro
nepostojećeg ukusa, vrlo je popularna zbog hrskave teskture(kao hrskavica) i
medicinskih svojstava.
Poslednja istraživanja su
pokazala da ima antikoagulativna svojstva, snižava LDL holesterol.
Poznate su kao lekovita
hrana i poznate po bogatstvu hranljivih materija kao što su gvožđe, proteini,
masti, vitamini, polisaharidi i drugi minerali.
Obogaćuje krv, zbog
visokog sadržaja gvožđa(najviće u odnosu na drugo povrće).
Ljudi koji je redovno
konzumiraju imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Нема коментара:
Постави коментар