недеља, 6. јануар 2013.

Badnjidan - Badnje veče



Dan uoči Božića, 6. januara, zove se Badnjidan
Važan smisao Badnje večeri, kao praznika koji je posvećen porodici, bilo je okupljanje porodice na posnoj trpezi.
Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe.
Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela.
Badnjačka večera treba da bude raznovrsna ali i strogo posna i tada se priprema neparan broj posnih jela.
Obavezni su, riba pržena na ulju, salata od kiselog kupusa, turšija, crno vino, pečena bundeva, ošav (kompot od suvog voća), prebranac,badnjački kolač sa novčićem... 
Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i sve ukućane ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja.
Na ovaj dan ljudi su srećni, u domovima vlada mir jer ovaj dan predstavlja praznik pun ljubavi, dobrote i praštanja.
Badnje veče, praktično spaja Badnjidan i Božić.



3 коментара: