Dan uoči Božića, 6. januara,
zove se Badnjidan
Važan smisao Badnje večeri,
kao praznika koji je posvećen porodici, bilo je okupljanje porodice na posnoj trpezi.
Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili
tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike crvene jabuke, žito, novac, kukuruz,
suve šljive i orahe.
Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom
i dobrim životom u kući. Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna
jela.
Badnjačka večera treba
da bude raznovrsna ali i strogo posna i tada se priprema neparan broj posnih jela.
Obavezni su, riba pržena na ulju, salata
od kiselog kupusa, turšija, crno vino, pečena bundeva,
ošav (kompot od suvog voća), prebranac,badnjački
kolač sa novčićem...
Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i sve ukućane ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja.
Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i sve ukućane ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja.
Na ovaj dan ljudi su srećni,
u domovima vlada mir jer ovaj dan predstavlja praznik pun ljubavi, dobrote i praštanja.
Badnje veče, praktično
spaja Badnjidan i Božić.
Mir Bižji - Hristos se rodi !!!!
ОдговориИзбришиSrećan i veseo Božić tebi i tvojima od srca ti želim.
Srečno Badnje veče!!!
ОдговориИзбришиMir Božji - Hristos se rodi!!!!
Vaistinu se rodi!!!!!
ОдговориИзбриши