петак, 24. јун 2016.

Dubrovačka hrana

Za mene,  lično, hrana je deo putovanja i veliko iskustvo, zato što volim da isprobavam nove ukuse.
Kažu da u Dubrovniku ne treba propustiti zalazak sunca, sladoled od pistaća i neki morski specijalitet.
Želja mi je bila da probam morske specijalitete, ali zbog manjka vremena nismo uspeli.
Ако volite morske plodove volećete i hranu u Dubrovniku.
Jedan od poznatijih resorana je restoran  Lokanda Peskarija koji se nalazi u samom centru grada, podno gradskih zidina, s koje se pruža divan pogled na staru Dubrovačku gradsku luku. 
Važi za jedna od poznatijih u gradu Dubrovniku i na meniju ima specijalitete domaće kuhinje: dagnje, lignje, škampe, kamenice, crni rižoto, rižoto od morskih plodova...
Ako ste gladni obavezno svratite na porciju dagnji, gde su provereno najbolje.
Restoran  Lokanda Peskarija
Restoran Lokanda Peskarija

Restoran Kamenice nalazi se na gradskoj pijaci u Starom gradu, koji svakako vredi posetiti. 
Kamenice su restoran koji tradicionalno poslužuje jednostavna i ukusna riblja jela poput salate od hobotnice, prženih lignji, dagnji na buzaru, crnog rižota i, naravno, svežih stonskih kamenica. 
Cene su vrlo pristojne u odnosu na ostale u starogradskom jezgru.
Restoran Kamenice - slika preuzeta sa interneta
Restoran Nautika je najpoznatiji dubrovački restoran – kako zbog svojih ribljih specijaliteta, tako i zbog nezaboravnog pogleda na tvrđavu Lovrijenac i gradske zidine. 




U izlogu jedne radnje kuvar koji bih volela imati  What’s Cooking in Dubrovnik
 Baroknim stepenicama spuštate se na pijacu na Gundulićevoj  poljani sa bezbrojnim tezgama  
Na štandovima su se nudili uglavnom slatki specijaliteti dubrovačkog podneblja: kotonjata (nešto kao naš kitinkez) i mantala, arančini i suve smokve....
Sušena lavanda
Mali predah uz kaficu  u kafeteriji Rhea Silviana na Gundulićevoj poljani

Recept za današnj post inspirisan je ovom putovanjem, zato, uživajte!!!
Špagete sa dagnjama

Potrebno je:
1/2kg. dagnji
½ pakovanja špageta(najtanje, koje se kuvaju 4minuta)
4-5 čena belog luka
1,5 dcl belog vina
maslinovo ulje
list peršuna
prezle
Postupak pripreme:
Dagnje očistiti od končića i četkicom oribati ljuske.
Sve to se mora raditi u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile.
Kada se očiste i iscedi voda, staviti ih u posudu, poklopiti i staviti u frižider dok  se proprže luk i ulje. 
Beli luk i peršun sitno iseckati.
U šerpu staviti maslinovo ulje da prekrije dno, ne više.
Na laganoj vatri ugrejati ulje i ubaciti beli luk.
Lagano ga propržiti, ali ne previše oko 2min. dodati  mu
peršun i kratko propržiti (paziti da luk ostane svelte boje da ne izgori).
Zatim izvaditi dagnje iz frižidera, ocediti preostalu vodu iz posude i stavite dagnje u šerpu.
(vodu ocediti kako jelo ne bi bilo preslano)
Sve dobro izmešati, tako da se beli luk i peršun dobro sjedine s dagnjama i poklopiti
Nikako ne soliti jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će jelo biti preslano.
Povremeno promešati i kada se dagnje počnu otvarati prečliti ih belim vinom i promešati.
Pustite još par minuta da tečnost  uvri.
Tada, među dagnjama napraviti rupu u koju će se sipati prezle.
Lagano dodati prezle i istovremeno ih mešati varjačom.
Prezle će omogućiti da se saft lagano zgusne. 
Sve dobro promešati i ostaviti još minutu poklopljen lonac.
Kada su se sve školjke otvorile, , jelo je gotovo.
Dagnje izvaditi i u umak spustiti već skuvane špagete, ostaviti ih oko 5 min. da upiju saft od školjki.
U špagete umešajti školjke, pola očistiti a pola ostaviti sa oklopom da bi vizuelno bile lepše.
Posuti sa  još malo peršuna  i servirati.



Нема коментара:

Постави коментар