Kora:
2
jaja
240gr.
brašna
200gr.
šećera
240gr.
ulja
120gr.
kisele pavlake
240gr.
mleka
50gr. gorkog kakaa 22%
50gr. nesquicka
1
kesica praška za pecivo
2
kašičice sode bikarbone
1
kesica vanilin šećera
prstohvat
soli
Umutiti
jaja pa dodati ulje, mleko, šećer, vanil šećer i kiselu pavlaku (može i
jogurt).
Zatim u smesu dodati brašno, kakao, Nesquick, prašak za pecivo, sodu
bikarbonu i prstohvat soli, pa sve dobro izmešati varjačom (ne mikserom).
Smesu
sipati u kalup 26 cm i peći na 180 C, 30 minuta.
Koru ne vaditi iz kalupa dok
se potpuno ne ohladi, pa ga tek onda preseći na tri dela.
Ako gornji deo bude
malo ispupčen odseći vrh, a taj sloj staviti na dno kada budete slagali tortu.
Čokoladni
fil:
750
gr. mleka
2
kesice pudinga od čokolade
6
kašika šećera
200
gr. "Menaž"čokolade
250
ml slatke pavlake
Od
ukupne količine mleka odvojiti 100gr. pa u njemu razmutiti prašak za puding.
U
ostatak mleka dodati šećer, staviti ga da provri, a onda dodati puding.
Kuvati
oko 5 minuta neprestano mešati da ne zagori i da se ne stvore grudice.
Skloniti
s vatre i u vruć puding dodati čokoladu, neprestano mešajući dok se ne otopi i
sjedini sa pudingom.
Ostaviti da se potpuno ohladi pa ga sjediniti sa prethodno
umućenom slatkom pavlakom.
Žele
od višanja:
1/2
tegle kompota od višanja
4
kašike gustina
3
kašike višnjevače
3-4
kašike šećera
Višnje
ispasirati štapnim mikserom.
Odvojiti deo soka iz višanja i u njemu razmutiti
gustin.
Ostatak kuvati zajedno sa višnjama i šećerom.
Kada provri dodati gustin
i kuvati oko 5 minuta pa zatim dodati višnjevaču.
Dekoracija:
30
komada višanja
50gr. "Menaž"čokolade
50gr.
bele čokolade
Slaganje
torte:
Koru
premazati mešavinom vode i višnjevače, na nju staviti čokoladni fil, pa zatim
mlaki žele od višanja.
Staviti
sledeću koru pa nastaviti postupak filovanja.
Tortu
dekorisati svežim višnjama ili trešnjama umočene u belu i crnu čokoladu.
Napomena: ovaj recept sam poslala za nagradni konkurs Menaž nagrađuje i portala Recepti.com
;
Нема коментара:
Постави коментар