Tahini ili taan pasta je namaz koji se pravi od susama.
Dosta je zastupljen u mediteranskoj kuhinji, ali i u
azijskim zemljama.
Dobija se mlevenjem oljuštenih semenki susama (bele,
smeđe ili crne), a u Aziji se melje neoljušteno seme i konzumiraju ga poput
humusa i alve.
Spada u zdravu hranu i vrlo je kaloričan.
Dobar je izvor vitamina B kompleksa, fosfora, kalcijuma,
kalijuma, gvožđa, magnezijuma, ali i zdravih masnih kiselina – omega 3 i omega
6.
Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali nije
nimalo jeftin.
Ovo je recept za domaću pastu, ali moram priznati da mi
je mnogo ukusniji kupovni, jer me, za
razliku od ovog, ukus podseća na ćeten
alvu.
Jedem ga kašikom i zbog toga mi tegla ne traje duže od
5-6 dana.
Domaći pravim zbog namaza kao što su baba ganuš i humus.
Potrebno je :
200gr. susama
4-5 kašika maslinovog ulja
prstohvat soli
Postupak pripreme:
Susam sipati u tepsiju i staviti u rerun da oko15min. tj
dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Paziti da ne zagori inače će dobiti gorak i ružan ukus.
Skloni tis a vatre i ostaviti da se dobro ohladi.
Zatim ga ubaciti u blender i dodavati kašiku po kašiku
ulja.
Povremeno sa zidova blendera lopaticom skidati masu i
opet blendirati dok se masa ne ujednači.
Gotovu masu sipati u teglicu i čuvati u frižideru.
Нема коментара:
Постави коментар